Skarp duell mellom harddisk og databånd

Test: Kompromisset mellom billig og dyr sikkerhetskopi er endelig på plass. Vi lot alternativene duellere.

Publisert Sist oppdatert

Sikkerhetskopiering har vært dyrt for den som trenger mer dataplass enn et par dvd-er, og mer automatikk og høyere sikkerhet enn i en harddisk. Alternativet har lenge vært databånd, som ikke har vært noen billig glede. Spesielt ikke for den som gjerne vil ha kopiert endringene fra dag til dag, hovedkopiere i uka og som simpelthen ikke gidder bruke mye tid på dette.

Dette kan for eksempel være den avanserte hjemmebruker, digitalfotograf/videoskaper og smarte mindre bedrifter.

LES OGSÅ: Tryggere digital minner

Mellomløsningen kom for tre år siden i form av Iomega REV, og fikk i fjor høst en konkurrent gjennom Tandbergs RDX Quickstor.

Enhetene leveres også i mobile versjoner, som gjør det mulig å dele dem mellom flere systemer, eller bruke løsningen til å transportere data. Ekstra sikkerhet i form av kryptering er støttet for begge via programvaren. Begge bruker muligheten for å doble kapasiteten til mediet i markedsføringen. Dette oppnås ved komprimering i programvaren, og hvilken kompresjonsgrad man i praksis oppnår er avhengig av hvilken type data man lagrer.

Spennende design og løsning

REV ble introdusert for tre år siden som en ny måte å tenke data og lagring. Iomega har hatt stor suksess med Zip-stasjonene - den enkleste formen for ekstern og flyttbar lagring før cd/dvd-brennere, eksterne harddisker og usb-minnepinner ble vanlig - og mange har sett på REV som en oppfølger.

Det er nok å overvurdere Zip-teknologien kraftig. REV innebærer et skille mellom medium og leser, i den forstand at motoren her sitter i selve mediet. Sammen med mediet er en innkapslet plate som er like stor som platen i en 2,5-tommers harddisk, og motoren som driver platen rundt er også i denne kassetten. I leserenheten er det en lesearm, kontaktene for å drive motoren.

Iomega REV 70 er lekker og lett i designen.

Når kassett og leserenhet kobles sammen etableres et lite overtrykk i kammeret som skal bidra til å redusere støvproblemer. Zip-diskettene var i det store og hele enklere i så måte, med lavere tetting og kapasitet, ekstern motordrev og høyere feilrate. Ikke så høy som vanlige disketter hadde, men det var en grunn til at Zip-teknologien etter hvert falt helt ut.

Akkurat løsningen for å etablere et støvfritt miljø er ansett som potensielt det største problemet med REV, fordi det kan være sårbart. I PC World Norge har vi brukt REV i snart tre år, og vi kan ikke bekrefte dette problemet. Teknikken holder, og vi har ikke opplevd feiling i det store og hele. Også magnetisme og støt (fall fra en meter og rett i linoleum på betong) er REV-kassettene designet for å tåle. Og ja, de tåler det. Selv om testen i et par tilfeller har vært litt ufrivillig.

Opp et trinn

REV-leserne kom i en ny utgave i fjor høst, med kapasiteten 70 gigabyte ukomprimert plass. Leserne er bakoverkompatible med REV 35 gigabyte-kassettene, men en REV70-kassett kan ikke leses i en REV35-leser. Iomega satser bredt på løsningen, og den finnes med usb, Firewire, Parallel ATA, Serial ATA og jukeboks, pizzabokser og integrert i lagringstjenere. Jukeboks betegner enheter hvor flere lagringsmedier er plassert i høyden i en boks dedikert for lagringsjobb, mens en pizzaboks er en flat enhet beregnet for dataskap.

Iomega REV kom opprinnelig med sitt eget sikkerhetskopiprogram av den helt enkle typen. Fra REV 70 er tilbudet blitt bedre med mer avansert programvare, etter at EMC kjøpte opp og satset på Retrospect Express. Dette er lettversjonen av sikkerhetskopiprogrammet EMC selger til smb-markedet.

Dette innebærer for alle praktiske formål en kraftig løsning. I tillegg er det egne løsninger fra Iomega hvor de bunter programvare og lisenser fra CA Arcserve Brightstor. De er også kompatible med Symantec BackupExec, og skal dermed kunne dekke de fleste av systemene som er rundt omkring. Den lette og billige løsningen vi har omtalt i sikkerhetskopitemaet opererer også uproblematisk med REV.

Yter bra

Iomega REV er i bunn og grunn en harddisk skilt ved fødselen. I utgangsproduktet leses den også som en harddisk i Windows XP/2000. Imidlertid må et eget verktøyprogram installeres for å kunne slette og formatere diskene. I Vista er dette ikke nødvendig, denne støtten er bygd inn i systemet.

Etter programvareoppsettet er det altså bare å sette opp REV-disken, og la den gjøre jobben. Rotasjonsprosedyre, merking og flytting er helt opp til deg, men hver kassett er utstyrt med skrivbart felt og løse merker til når etikettene er brukt opp. I kapasitet overfører REV mellom 8 og 10 megabyte per sekund, som er svakere enn Tandberg RDX-en.

Dette er testet via usb, med et filtestsett på fire gigabyte med store og små filer, med varierende grad av komprimering, mot en pc med Windows XP SP2 uten antivirusprogramvare. Tilgangen er rask ved kassettbytte, men vi kunne ønske oss raskere respons når vi vil ha kassetten ut.

Den trauste fra Tandberg Data

Tandberg lanserte sin harddiskbaserte RDX Quickstor i fjor høst. I prinsippet er det snakk om et harddiskkabinett med utskiftbare disker. Disse diskene er støv- og støtsikrede omslag til standard 2,5-tommers Serial ATA-harddisker. Denne kassetten er også magnetisk skjermet.

Egen kontrollerprogramvare gjør harddiskene uleselige i annet enn RDX-lesere. Dette er først og fremst en nyttig sikkerhetsinnretning, siden diskkassetten ikke uten videre skal kunne leses i en hvilken som helst Serial-ATA.Det er med andre ord et robust inntrykk RDX gir.

Tandberg Data gir et traust, men bestemt inntrykk av å ville gjøre jobben skikkelig.

Sammenlignet med Iomega blir det voldsomt klumpete og litt gammelmodig design. For den som har sett bedriftsrettede profesjonelle kopisystemer før, er det antagelig et kjent og kjært design. Tandberg hevder diskene er i lommeformat, men det betinger forholdsvis store lommer. Den store fordelen løsningen har, er at disse diskene vil være oppgraderbare antagelig så lenge Serial ATA-standarden eksisterer, og 2,5-tommers-harddisker produseres.

Kapasiteten allerede i dag er på 120 gigabyte ukomprimert, og i løpet av våren vil den være 160 gigabyte. 2,5-tommers harddisker med kapasitet på 300 gigabyte har blitt lansert, men når Tandberg kan levere slike kapasiteter er et åpent spørsmål.

I pakken til RDX-en er det i tillegg til selve enheten (som i vårt tilfelle er usb-basert), strømforsyning, kabler, kassett, dokumentasjon og programvare. Den finnes også en versjon for intern montering.

Oppsettet er svært enkelt; du kobler den i, og den kommer uten videre opp som en harddiskstasjon i XP og Vista. Når disken settes i, får vi også en lesbar stasjon. Det følger med programvare fra Symantec beregnet for Novell Netware eller Windows Server, men det går helt fint med vanlig dra-og-slipp også. Vi brukte dette for å teste hastigheten, som vi målte til 10-16 megabyte i sekundet i snitt.

Holdbarheten er oppgitt til 5 000 skifter av kassett, omregnet blir det syv år om du skulle ha behov for å putte i kassetten og ta den ut daglig. Drevet skal tåle 10 000 slike operasjoner.

Konklusjon

Prismessig starter Iomega på cirka 4 200 kroner inkludert mva. for spilleren med en disk. Dette er marginalt dyrere enn Tandberg, som tar cirka 3 600 kroner for tilsvarende startpakke. Sett i forhold til at tilleggsdisker koster fra under 600 kroner for REV, mens 80 gigabyte RDX-disk for øyeblikket koster rundt 1 500, vil driftskostnaden bli lavere med REV.

Dette er basert på et helt enkelt regnestykke hvor vi antar at en god sikkerhetskopirutine innebærer tre-fem kassetter i løpet av et år.

LES OGSÅ: Gode tips for bedre sikkerhetskopi

Det er et jevnt løp mellom disse to enhetene, og de har begge sine fordeler. Tandberg er klart raskest, og har den mest fleksible oppdateringen av mediet. Prisen på plater er imidlertid høy.

Med Iomegas løsning må leseren byttes ut med jevne mellomrom, for å følge utviklingen til platene, ettersom den kun er bakoverkompatibel med disse. Imidlertid er den kun marginalt tregere, tar mindre plass og koster mye mindre for mediet, selv om stasjonen fortsatt nok kunne dras ned et hakk i pris.

Tandberg RDX Quikstor

Pris: Ca. kr 2 200 inkl. mva.Mediepris: Ca. kr 1 500 inkl. mva. for 80 gigabyteLeverandør: EET Nordic AS, Fourleaf ASMer informasjon: www.tandbergdata.com

Yteevne: 9/10Holdbarhet: 8/10Brukervennlighet: 9/10Pris/egenskaper: 7/10

Iomega REV 70 (Godt valg)

Pris: Ca. kr 4 200 inkl. mva. Mediepris: Ca. kr 600 inkl. mva. for 70 GB. Fem-pakning for 450 kroner. Distributør: Ingram Micro ASWeb: www.iomega.no

Yteevne: 8/10Holdbarhet: 8/10Brukervennlighet: 9/10Pris/egenskaper: 8/10