Slik er hjemmeserveren fra Microsoft

Slik er hjemmeserveren fra Microsoft

Test: Nye Windows Home Server fremstår foreløpig som en vellykket løsning. Last ned betaversjonen her.

Windows Home Server (WHS) skal som navnet tilsier fungere som en enkel server for hjemmebrukere som ønsker å dele film, bilder og musikk mellom flere pc-er, eller som vil ha en automatisk løsning for sikkerhetskopiering.

LES OGSÅ: Trenger du Windows Media Center?

Nyvinningen fra Microsoft baserer seg på Windows Server 2003 og retter seg mot alle hjemmebrukere med et lagringsbehov.

Systemet vil ved lansering bli tilgjengelig for både pc-byggere og -produsenter som vil lage sine egne løsninger. HP har allerede annonsert en egen variant ved navn HP MediaSmart Home Server.

Foreløpig er Windows Home Server på betastadiet. Vi har testet Realease Candidate 1 (RC1) og denne kan hvem som helst nå prøve ut gratis ved å registrere seg hos Microsoft.

Ta en gammel pc

I bunn å grunn er WHS et avansert styringsprogram som gjør en pc om til en nettverksdisk eller NAS, bare med flere og smartere funksjoner, slik at hjemmebrukere skal spare sparer tid på å organisere sine data.

Du finner blant annet verktøy for administrasjon av pc-ene i ditt hjemmenettverk, slik at du skal bruke mindre tid på pc-plunder. Det finnes også verktøy for sikkerhetskopi, for fjernstyring og ekstern tilgang til dataene. Det skal også være svært lett å legge til ekstra lagringskapasitet, og “hotplug”-funksjonalitet.

Programvareutviklere kan også utvikle egne programmer for Windows Home Server, for eksempel for mediestreaming.

Microsoft foreslår at du benytter deg av en eldre pc og ytelseskravene er relativt beskjedne. Det holder lenge med en gammel Pentium III på 1Ghz og 512 MB minne. Den bør imidlertid ha tilstrekkelig med harddiskplass for at du skal få plass til sikkerhetskopier, film, musikk og øvrige filer.

I vårt tilfelle tok vi i bruk en pensjonert 2,4 GHz Pentium 4-pc med 512 MB minne og monterte inn en 250 GB harddisk samt at vi koblet til en ekstern USB-harddisk på 500 GB.

Maskinen kjøres deretter helt uten skjerm, tastatur og mus ettersom den kontrolleres av dine andre maskiner over nettverket. Altså kan dette fungere som en ren garderobeserver.

Alle maskinene i nettverket har alltid kontakt med serveren og henter filene der, enten gjennom et webgrensesnitt eller direkte i Windows.

Uvanlig enkelt

Installasjonen er uvanlig enkel og går mer eller mindre av seg selv.

Du må gjennom noen kjappe spørsmål i begynnelsen, men disse handler mest om å døpe serveren med et passende navn og at du virkelig skal forstå at alle dine tilkoblede harddisker blir formaterte.

All lagringsplassen danderes i en stor pool, fremfor som separate harddisker. WHS sørger selv for å dele opp harddiskene slik at C blir systemdisken, døpt til SYS, og D, døpt til DATA, blir den delen hvor alle filer lagres.

På DATA finner du deretter en mappe som heter Shares med undermappene Music, Photos, Public, Software, Users og Videos.

Du kan også hekte på flere eksterne eller interne harddisker om du behøver mer lagringsplass senere, eller for eksempel minnepinner.

Vel installert og innlogget møter du et varselvindu som opplyser om at du risikerer å ødelegge serveren om du romsterer for mye. Du rådes til å la serveren være i fred og benytte administrasjonsverktøyet på en tilkoblet pc.

Dette verktøyet kalles Connector og gir deg de samme mulighetene som konsollen på serveren.

Litt krangling

Programmet installeres på klientmaskiner som kjører Windows ved å kjøre den fra cd eller direkte fra serveren. Vi opplevde dessverre denne som noe kranglete og det krevdes manuell konfigurering av en Windows Hosts-fil for at vi skulle lykkes å koble oss til. Men hei, det er jo snakk om et uferdig produkt fra Microsoft.

Om du ikke kjører i gang WHS Connector (for eksempel om du har en Mac) kan du likevel surfe inn på serveren og laste opp eller ned filer, men du kan ikke ta sikkerhetskopier av pc-en eller konfigurere serveren.

Verktøyet lar deg videre legge til brukere og ulike rettigheter, samt stille inn når og hvordan en eventuell automatisk sikkerhetskopiering skal utføres.

Du kan også administrere de utdelte mappene eller la serveren konfigurere ruteren og åpne ulike porter. Du kan til og med få et domenenavn av Microsoft slik at du kan få tak i serveren utenfra via internett.

WHS overvåker også samtlige tilkoblede maskiner og viser for eksempel om noen av disse kjører uten brannmur eller antivirusprogram.

I betaversjon er WHS et komplett operativsystem du faktisk kan benytte som en vanlig pc om du vil. Som nevnt innledningsvis inneholder systemet mange funksjoner fra Windows Server 2003, men disse vil antakeligvis bli begrenset i den endelige versjonen.

Ifølge Microsoft kan du ha 10 pc-er tilknyttet en Home Server, og utviklingsteamet som står bak tror selv at flere små bedrifter nok vil kunne komme til å velge Home Server for bedriftsbruk. Det vil kunne gi nokså betydelige lisensbesparelser, sammenlignet med Windows Server 2003.

Slik det er nå føler vi imidlertid at WHS er en vellykket løsning som garantert kommer til å friste en mengde hjemmebrukere.

Du kan lese mer om om løsningen på Microsofts egen Windows Home Server-blogg.

Om du har du lyst til å teste den selv kan du starte registreringen her.

LES OGSÅ: 14 kjekke medieprogrammer

Lagring