Slutt for små harddisker

Slutt for små harddisker

Flere harddiskprodusenter tror dagene til harddisker på 1- og 1,8-tomme er talte.

Både Hitachi og Fujitsu har mistet troen på minihardisker. Med miniharddisker siktes det til harddisker mindre enn 2,5-tommer. Beskjeden fra begge selskapene er ganske enkel: konkurransen fra flash-baserte harddisker (SSD) er så stor at det vil utkonkurrere mekaniske harddisker i dette segmentet.

Det er ventet at Hitachi kommer til å sende en pressemelding der selskapet melder om at produksjonsstans av miniharddisker på 1-tomme. Disker på 1,8-tomme fra Hitachi vil imidlertidig stanses i løpet av sommeren en gang. Konkurrenten Fujitsu kommer etter alt å dømme til å melde om det samme, i løpet av kort tid. Pengene som spares, skal gå til produksjon av SSD-enheter.

Når meldingene fra Hitachi og Fujitsu bekreftes, vil Toshiba, Samsung og Seagate være de eneste harddiskprodusentene som produserer miniharddisker av den "gamle" sorten. Western Digital produserer som kjent ikke harddisker som er mindre enn 2,5-tommer.

Apples Ipod mini (forløperen til dagens Ipod nano) var en av de første musikkspillerne til å benytte miniharddisker på 1,8-tommer. Men Apples valgte ikke overraskende nok å droppe miniharddisken til fordel for flash-basert lagring da Ipod mini skulle oppgraderes. Trenden viser at utviklingen er det samme for ultraportable pcer. Dette har tradisjonelt vært et marked der disker på 1,8-tommer har solgt godt.

2,5-tommer neste?

Det er fristende å tro at disker på 2,5-tommer vil være det neste produktet som må bøte med livet for å gjøre plass til flashlagring. Men det er ikke tilfelle. Ikke hvis vi skal tro Hitachi. Selskapet sier nemlig at de ønsker å bruke mer penger på utvikling av disker på 3,5 og 2,5-tommer. Det er her potensialet er størst.

Markedet for høyere lagringskapasitet skal visst være stor blant disker i dette markedssegmentet -- takket være økt utbredelse av digital film- og videokamera som kan knipse med høyere oppløsning og filme i full HD.

Les om:

Lagring