Snur lagring på hodet

Snur lagring på hodet

XIV-lagringssystemet fra IBM skal kunne halvere kostnadene sammenlignet med tradisjonelle systemer.

Ifølge IBM skal det altså være mulig å spare opptil 50 prosent av lagringskostnadene ved å gå over til XIV-plattformen, men det finnes også andre attraktive mekanismer på plass. Ett system kan huse fra 28 til 79 TB med lagringskapasitet.

All data som lagres spres og fordeles i 1 MB store blokker på alle diskene. All data blir samtidig duplisert, og det er 1 TB store SATA-baserte disker som benyttes.

- Dette gjør at man slipper å tenke på gull-, sølv- og bronsjedisker, forteller Harald Andersen i IBM til Nettverk & Kommunikasjon.

Selvreparerende

Ifølge Andersen er dataene alltid tilgjengelige uansett. Han hevder også at et XIV system maksimalt vil bruke 40 minutter på å gjenskape en feilet disk. Ytelsesreduksjonen man vil kunne oppleve under en rebuild vil ligge på maks en prosent. For å sikre systemet mot strømbrudd og ujevnt strømkvalitet er ett system utstyrt med tre avbruddsfrie strømforsyninger i bunnen.

Problemer med såkalte hot-spots (diskområder som blir hardt belastet) blir borte ettersom dataene fordeles over samtlige disker. Det skal også være unødvendig med egne tuningsprosesser og dyp ekspertise.

Alt nødvendig for å sette opp en katastrofeløsning inngår i løsningen, og man kan bruke både Fibre Channel og iSCSI til fjernforbindelser. Disse kan også brukes parallelt, og systemet lager speilbilde av de logiske diskene.

Med XIV trenger er man ikke avhengige av egne SAN-drivere, men Multipath I/O (MPIO)-drivere fra operativsystemene brukes. – På den måten er de alltid optimalisert for sitt eget operativsystem, og vi kan bruke ulike systemer mot det samme disksystemet, sier Andersen.

Grid-arkitektur

Ett XIV-system kan bestå av inntil 15 moduler, og seks av disse er utstyrt med host interface. Modulene kan sees på som servere, og de minste løsningene inneholder seks moduler totalt. Disse er svitsjet sammen.

Ellers er arkitekturen bygget slik at jo flere disker, jo bedre ytelse. Et XIV-system kan generere opptil 16 000 snapshots som kan benyttes til backup, skrivbare kloner.

Snapshotene kan ellers gjenbrukes flere ganger, og selve snapshotene tar ikke plass ettersom man her opererer kun med pekersett. Det skal være enkelt å utvide XIV-løsningen med mer kapasitet, og systemet redistribuerer dataene automatisk når flere disker legges til.

Løsningen byr på LDAP-integrasjon og kan benyttes med flere ulike varslingssystemer. Det er videre mulig å kjøre XIV som NAS via egne gatewayer.

De 79 TB er fordelt på 180 spindler, og strømforbruket er ifølge Andersen på 97 watt per TB, eller 7,7 kW for et fullt rack.

– Ser man dette over en periode på tre til fem år, er det store strømbesparelser sammenlignet med et Fibre Channel-basert system, hevder Andersen. Han forventer ellers at vi i løpet av året vil se en fordobling av den totale kapasiteten ettersom 2 TB store disker innføres. Neste år vil systemet trolig utstyres med dobbelt antall spindler, fra dagens 180 til 360.

Deduplisering finnes imidlertid ikke tilgjengelig på XIV-plattformen, og vil trolig heller ikke komme på plass. Mer sannsynlig er det av vi vil se at IBM tar i bruk komprimering.

Hvis man vil migrere til XIV, så er det ifølge IBM mulig å overføre volumer fra et hvilket som helst lagringssystem til XIV. Dette skal i tillegg kunne gjøres med minimal forstyrrelse for applikasjonene.

Teknologien har vært i produksjon siden 2005, men vil nok få større utbredelse nå som den er tilgjengelig under IBMs vinger.

Les om: