- Sparc og lagring står for fall

- Sparc og lagring står for fall

Tidligere Sun-topper tror Oracle vil splitte opp selskapet.

Markedet har tolket Oracles oppkjøp av Sun på forskjellige måter. Oracle-sjef Larry Ellison har flagget at han ønsker å ta vare på det grunnleggende i Sun, og tilby større grad av totalpakker til markedet.

Det trenger likevel ikke bety at alle bestanddelene blir værende. Det spekuleres høyt og lavt om Oracle kommer til å dele opp Suns tre hovedområder; maskinvare, programvare og lagring.

Cpu ut

Et av områdene som er utsatt, er Sparc-teknologien, skal vi tro tidligere Sun-ansatte i Norge.

- Oracle er ikke en maskinvare-leverandør, de har aldri vært det, og de kommer aldri til å bli det. Jeg tror de kommer til å dele opp selskapet, sier tidligere norgessjef Stein-Erik Skogeng.

- Sparc-teknologien vil leve videre hos en av de andre store, IBM eller HP, spår han.

Også Jens Petter Mathisen, tidligere markedssjef i Sun Norge, tror Sparc forsvinner.

Sparc har møtt sterk konkurranse fra et voksende Intel-marked, og det er en dyr teknologi å holde liv i. Sun har alltid jobbet mye med forskning og utvikling, og det er flere tusen mennesker som jobber med Sparc.

Blant de store brukerne av Sparc i Norge finner vi telekom-bransjen, bank og andre med krav til høy ytelse og oppetid.

Lagring ut

Sun kjøpte lagringsselskapet Storagetech i 2005 for svimlende 4,1 milliarder dollar. Det har vist seg som en dyr investering for Sun, men lagringssystemene blir karakterisert som stadig bedre.

Likevel er det vanskelig for den tidligere norske Sun-sjefen å se for seg at den nye eieren vil ha bruk for det.

- Etter at Sun kjøpte Storagetech, forsvant flesteparten av folkene. Teknologien var mest på tape-siden, med roboter som var fornuftige å bruke. Jeg tror ikke det er noe Oracle har bruk for, sier Skogeng.

Den tidligere markedssjefen har heller ikke tro på lagringsbiten. Mathisen ser ingen synergier mot noen av komponentene som Oracle har i dag.

Skogeng tror Oracle kommer til å selge lagringsbiten til høystbydende.

- Kanskje til IBM, sier han.

Han trodde i utgangspunktet at det var Fujitsu som kom til å kjøpe Sun.

- Fujitsu og Sun har et sterkere samarbeid i Østen. Jeg vet jo at det blant annet er et sterkt engasjement i Sparc-miljøet i Japan.

Java-miljøets fremtid må også sikres, og databasekonkurrenten Mysql er en kraftig utfordrer. Les mer på neste side!

Lagring