Storeulv skal jobbe med Svartepetter

Storeulv skal jobbe med Svartepetter

Storeulv kommer, Storeulv går. Svartepetter jobber så svetten siler. Hva det handler om: StatoilHydros kraftigste datamaskiner for bearbeiding av seismiske data.

Storeulv er demontert og solgt. Dermed har StatoilHydros første regneklynge forsvunnet. Nye Storeulv ble levert sjette juni. I øyeblikket gjennomgår den oppbygging og utprøving. Begge klyngene er levert av Dell.

- Dell har vi kjent i flere år. Vi vet hva selskapet står for. Når det gjelder høyytelsesklynger, har Dell levert gode løsninger til oss, sier Ole Petter Drange, som er ansvarlig for infrastruktur i StatoilHydro.

Dell er ikke den eneste som har levert klynger av datamaskiner for beregning av oljedata. I øyeblikket er det Hewlett-Packard som har levert Svartepetter den kraftigste regneklyngen i aktiv bruk i StatoilHydro.

Kapasitet

Den gamle Storeulv besto av 512 datamaskiner, hver på 1 U. Totalt krevde det mer enn tolv kabinetter med datamaskiner. Tilsvarende kapasitet i den nye Storeulv krever ett kabinett.

Det viser hvilken imponerende utvikling regneklynger basert på industristandard datamaskiner har gjennomgått de seneste fem årene.

Den gamle Storeulv hadde en bearbeidingskapasitet på rundt 3 TFLOP (1 000 milliarder desimaltallsberegninger per sekund).

Den nye vil ha en teoretisk kapasitet på 25 TFLOP, i praksis rundt 15 TFLOP basert på Linpack-testen som benyttes for å rangere de 500 kraftigste datamaskinene i verden.

For to år siden skaffet Statoil seg Svartepetter med en teoretisk kapasitet på 12,29 TFLOP. Ifølge rangeringen over de 500 største er kapasiteten 7,5 TFLOP og inntar med det 322. plass på listen fra november 2007.

Om Svartepetter i det hele tatt er blant de 500 største etter at den nye listen blir offentlig 18 juni, er usikkert.

Tre kapasiteter

- Dette er et spennende prosjekt for oss. Vi har levert en rekke løsninger for Statoil og Hydro tidligere. Som leverandør til Norges største selskap er vi naturligvis stolte av å levere denne klyngen, sier Michael Jacobs, administrerende direktør i Dell Norge.

Forespørselen på ny regnekraft besto av tre alternative kapasiteter, hvor den laveste tilsvarte kapasiteten til Svartepetter. Dell fikk ordren på den høyest spesifiserte som svarer til det dobbelte av Svartepetter.

Som et av kravene hadde StatoilHydro spesifisert best mulig pris/ytelse per watt. Storeulv blant de beste på energieffektivitet.

- Dette er en av de mest energieffektive bladmaskinene på markedet. Den er opptil 28 prosent mer energieffektiv enn liggende maskiner og 60 prosent mer kompakt enn tradisjonelle servere på 1 U, forklarer Inge Hjelmfoss, Dells forretningsansvarlige for løsninger til datarom.

EFFEKTIV: Inge Hjelmfoss viser maskinbladet Poweredge M600 hvor to prosessorer, 32 GB minne, to platelagre og nettverskort for Infiniband sørger for effektiv berabeiding. (Foto: Ahlert Hysing)

Høy verdi

Storeulv består av 480 Dell Poweredge M600 bladmaskiner til en verdi av 45 millioner kroner for den komplette installasjonen med nettverk fra Cisco og kjøling fra APC.

16 maskinblad plasseres loddrett i bladhyllen Poweredge M1000e som deretter monteres i kabinettet. Det går fire bladhyller i ett kabinett, men StatoilHydro installerer bare tre.

Hvert maskinblad benytter to Intel Xeon X5260 med 3,33 GHz klokke, hver med to beregningskjerner. To platelagre benyttes for programvare. Nettverkstilkobling er 1 Gbit per sekund Ethernet og nettverkskort for Infiniband.

I den totale løsningen som omfatter Storeulv er det ti beregningskabinetter, to for nettverk og seks for kjøling. Kjølingskabinettene fra APC som bruker vann for kjølingen er plassert mellom de andre kabinettene. De 18 kabinettene blir fordelt på to rekker.

Det benyttes Cisco Infiniband og Cisco Ethernet for tilkobling av Storeulv til lagringsnettet med oljedataene.

Ethernet er først og fremst for administrasjon av alle bladmaskinene. StatoilHydro har selv utviklet programvare for styring.

- Tidlig i juli regner StatoilHydro å sette strøm på, sier Eirik B. Vadseth, salgsansvarlig for StatoilHydro på verdensbasis i Dell.

Innen utgangen av juli skal Storeulv være gjennomtestet og fra skolestart skal det være hard jobbing. Dell leverer rådgivning og prosjktledelse for å sørge for den komplette løsningen.

- Å levere komplette løsninger mer og mer viktig for kundene våre. Derfor har vi alliert oss med dyktige samarbeidspartnere, fremhever Michael Jacobs.

Les om:

Lagring