Storstilt usb-svindel

Kjente merkevarer som Hama, Emtec og Micromemory har solgt minnepinner med altfor lav lagringskapasitet. Sjekk om du er svindlet.

Publisert Sist oppdatert

Har du kjøpt en minnepinne av merket Hama, Emtec eller Micromemory, kan du ha kjøpt katta i sekken. Selskapene er nemlig rammet av utro underleverandører som har forsynt produsentene med forfalskede usb-enheter.

Svindlerne skal ha manipulert minnepinnenes controller, så den opplyser feil størrelse på hukommelsen. Mens enhetene er solgt med enten 2 GB, 4 GB eller 8 GB lagringskapasitet, har de i realiteten kun inneholdt 1 GB.

LES OGSÅ: Leteng ble årets ikt-distributør

EET som eier varemerket Micromemory er rammet av forfalskningene, og de eneste hvor produktet beviselig er solgt til norske kunder. Selskapet hevder de er snytt av en underleverandør og har nå testet samtlige av sine usb-produkter for feil.

- Vi har solgt forfalskede usb-enheter fra 1. november og fram til for en uke siden. De har ikke blitt distribuert til de store butikkjedene, kun til enkeltstående forhandlere, innrømmer Bjørn Berg, administrerende direktør i EET Nordic overfor Computerworld.

EET tar nå det hele og fulle ansvaret overfor kundene for svindelen, og har sendt ut et brev til alle kunder som har kjøpt forfalskede minnepinner hvor de tilbyr ny vare. Deretter vil de søke regress overfor produsenten.

- Produsenten må ta kostnadene, hvis ikke gjør vi det selv. Vi er nødt til å rydde opp, sier Berg.

LES OGSÅ: 32-gigabyte usb-minnepinne

I Tyskland har Hama og Emtec tilbakekalt så mange som 100 000 enheter, ifølge magasinet C't. Hama har solgt minst 30 000 falske minnepinner av typen Flashpen Fancy med 2-8 GB kapasitet. Disse skal imidlertid ikke være solgt i Norge, ifølge to distributører Computerworld har snakket med.

Emtec-minnepinner med to og fire gigabyte lagringsplass er solgt til norske kunder via nettbutikken Siba, men ifølge distributøren Dexxon har ikke disse varene vært forfalsket.

- Det er Tyskland som er verst rammet. Det er ikke samme serie som har blitt solgt i Danmark, Sverige og Norge. Vi har i hvert fall ikke fått noen klager herfra, sier salgssjef Roberth Carlsson i Dexxon til Computerworld.

Når du setter en forfalsket minnepinne i pc-en, viser den at det er plass til for eksempel 4 GB på enheten, selv om den reelle kapasiteten kun er 1 GB. Selv når du kopierer over filer til lagringsenheten får du ingen feilmelding når kapasiteten overskrides. Når du skal aksessere filene er de imidlertid uleselige, mappene kan være tomme eller filene er ikke der i det hele tatt.

Har du mistanke om at din minnepinne er forfalsket, kan du teste den med programmet H2testw.

Test usb-enheten din her. Fungerer ikke denne, prøv her.

Har du blitt svindlet? Tips Computerworld .