TEST: 1, 2 og 4 fra Qnap

TEST: 1, 2 og 4 fra Qnap

TS-109, TS-209 og TS-409 er nettverksdisker med henholdsvis en, to og fire harddisker – og imponerende funksjonalitet. Er det nok til å slå Synology?

Qnap har etter hvert en bred portefølje av nettverksdisker. Det som kjennetegner Qnap, sammen med Synology, er at de tilbyr mye mer funksjonalitet enn bare lagring. Dette gjør enhetene svært praktiske for mange, både i bedrifter og i hjemmet.

En del av funksjonaliteten vil være for vanlige brukere, men man har også funksjonalitet rettet mot avanserte brukere som for eksempel vil sette opp sin egen webtjener med vanlige statiske websider eller dynamiske basert på PHP og database.

Funksjonaliteten enhetene har i dag, vil også kunne endre seg. Selv for litt eldre enhet har Qnap vært flink til å legge til ny funksjonalitet i form av firmware-oppdateringer. En entusiastisk brukergruppe rundt produktene står også for å lage tredjeparts programvaretillegg som kan installeres.

Alle enhetene leveres i utgangspunktet uten harddisker. Man kan dermed bestemme selv hvilken kapasitet man ønsker.

LES OGSÅ: TEST: Rask Readynas

1 og 2

Qnap TS-109 og TS-209 har vi tidligere testet med svært gode resultater. Disse er nå kommet i oppgraderte versjoner, der forskjellene ligger hovedsakelig i oppdateringer i programvare og økt minnemengde (256 megabyte i stedet for 128 megabyte i tidligere versjon). Hver av de to modellene kan også leveres i en Pro-versjon. Forskjellene mellom den vanlige versjonen og Pro-versjonen er støtte for Active Directory og NFS.

Active Directory betyr at hvis man har en tjener i nettverket med Active Directory, kan blant annet tilgangsrettigheter styres via dette. Man vil for eksempel ikke trenge å opprette brukere direkte på nettverksdisken, men kan styre dette ut i fra Active Directory. Dette vil i hovedsak være funksjonalitet relevant om enheten skal brukes i en bedrift.

NFS kan være aktuelt for litt flere. NFS står for Network File System og kan være mest aktuell å bruke i kombinasjon med Linux og Mac OS X. For de fleste blir det da ikke-Pro-modellene som er mest aktuelle, og da sparer man også noen hundrelapper. Selv for mange Linux- og Mac OS X-brukere trenger ikke NFS være relevant å bruke, selv om det kan være en praktisk løsning.


TS-109 II støtter kun en disk internt, men kan utvides men en ekstern eSATA-disk og opptil tre usb-harddisker. Usb-porten i front kan også brukes til å raskt kopiere inn innhold fra blant annet usb-minnepinner og digitale kameraer.

Forskjeller

Hovedforskjellen mellom TS-109 II og TS-209 II er at TS-209 II støtter to harddisker internt. De to harddiskene kan kjøres individuelt, i RAID 0 (striping), i RAID 1 (speiling) eller i JBoD (alle diskene satt sammen til et stort volm, uten forbedret ytelse eller feiltoleranse).

TS-109 II har imidlertid en eSATA-port som kan benyttes for å kjøre RAID 1 mot ekstern harddisk. Det er også mulig å kjøre RAID 1 mot en ekstern usb-harddisk. Skulle den interne harddisken i enheten feile, kan man installere den eksterne. Det er altså ingen automatikk i at den eksterne tar over.


TS-209 II er lik TS-109 II, men støtter to interne disker, men ingen ekstern eSATA-disk. Man har imidlertid tre usb-porter til rådighet også her. Både TS-109 II og TS-209 II kan leveres i Pro-versjoner med Active Directory- og NFS-støtte -- funksjonalitet som ikke så mange trenger.

TS-109 II er vifteløs og dermed svært stillegående. TS-209 II har vifte, men vi vil si at også denne må kunne regnes som stillegående, men det vil også være avhengig av harddiskene man benytter – både når det gjelder hvor mye de i seg selv støyer og vibrerer, samt hvor mye varme de genererer.

Når man trenger mer

Og videre har vi TS-409. Også her har man en standardversjon og en Pro-versjon med støtte for AD og NFS. Naturligvis får man mulighet for mer lagringskapasitet med fire harddisker, men det gir også andre muligheter når det gjelder feiltoleranse.

For RAID har man muligheten for RAID 0, RAID 1, RAID 5 og RAID6. Det er støtte for migrering av RAID-nivåer og migrering av diskstørrelse. Enheten støtter hot swap-bytte av harddisker. Hvis man for eksempel starter med fire 500 gigabyte-harddisker, kan man migrere til fire 1 terabyte-harddisker uten å måtte legge inn dataene på enheten på nytt.

Man kan for eksempel også starte med to harddisker i RAID 1 og gå over til tre harddisker med RAID 5 og etter hvert fire harddisker med RAID 5 uten å måtte legge inn dataene på nytt.

LES OGSÅ: TEST: Eksterndisk med bedre feiltoleranse

Man kan også kjøre harddisker uavhengig av hverandre. Vi vil tro RAID 5 vil være det mest aktuelle å bruke. Dette vil gi 75 prosent kapasitetsutnyttelse ved bruk av fire disker og enheten vil fortsette å fungere uten datatap om den ene harddisken ryker. Denne harddisken kan så erstattes og bli gjenoppbygd innholdsmessig av paritetsdataene som ligger lagret på de andre harddiskene.


TS-409 Pro har bedre ytelse enn de mindre enhetene, og kan også takle en del medieoppgaver bedre på grunn av flyttallsenhet i prosessoren.

TS-409 har samme prosessor som TS-109 og TS-209, men i en variant med flyttallsenhet og integrert Serial ATA-kontrollere i selve prosessoren (i realiteten snakker man her om «System on a chip»-løsninger der prosessoren også har flere andre kontrolleroppgaver). Dette kan ha betydning for ytelsen når det gjelder enkelte tjenester – for eksempel løsninger der mediefiler skal transkodes før de sendes til en medielink eller lignende for avspilling, og medielinken ikke har direkte støtte for formatet.

Uten flyttallsenheten vil prosessorbelastningen bli svært mye høyere, om den i det hele tatt klarer det. Med høy prosessorbelastning kan ytelsen for andre operasjoner og tjenester blir dårligere, samt at annen bruk samtidig kan forstyrre avspillingen.

Qnap gir også støtte for flere av sine enheter til å bruke dem for videoovervåking. Dette vil også være et område som kan dra nytte av flyttallsenheten. TS-409 har også mer minne enn de mindre modellene – 256 i stedet for 128 megabyte.


Med fire harddisker blir det aktuelt å utnytte RAID 5. RAID 5 innebærer blant annet at en av harddiskene kan krasje uten at data går tapt. Vi satt RAID 5 på prøve gjennom å fjerne en av diskene under bruk og sette inn en ny. Ytelsen er noe redusert under gjennoppbyggingen av ny disk, men enheten fungerte ellers som normalt.

Tjenester

Rent programvaremessig er de tre nettverksdiskene relativt like på papiret. På grunn av forskjellig ytelse kan det være noen forskjeller i hvordan de vil være i praktisk bruk, spesielt når flere tjenester benyttes samtidig.

Vi har allerede vært inne på at Pro-versjonene støtter Active Directory og NFS, hvilket man nok klarer seg uten. Listen ut over å gjøre filer tilgjengelig for brukere i nettverket er ellers lang.

Man har mulighet for ftp-tjener (også kryptert) og filtilgang via webgrensesnitt (også kryptert). Dette vil for de fleste innebære at man må sette opp portvideresending i bredbåndsruter eller lignende for at det skal fungere via internett. Man har videre integrert webtjener med MySQL/PHP5-støtte. Publiseringssystemet Joomla er ferdig installert, men flere tilleggstjenester kan installeres i tilknytning til webtjeneren.

Man har også en webbasert bildealbumtjeneste. I utgangspunktet synes vi ikke funksjonaliteten på disse områdene er like god som hos Synology.

Når det gjelder medietjenester har man iTunes-tjener og UPnP AV/DNLA-tjener basert på TwonkyMedia. Dette kan benyttes for streaming av musikk, film og bilder til medielinker og lignende som er kompatibel med UPnP AV.

Man har også en tjeneste kalt Download-station som gir mulighet for ftp-, http- og bittorrent-nedlastinger uten at man har en pc påslått. Funksjonaliteten knyttet til Bittorrent kan nok for mange være for dårlig til at det erstatter klientprogrammer som for eksempel µTorrent.

Dette er bare et utvalg av de «større tjenestene». Videre, når det gjelder sikkerhetskopiering, har man muligheter for kopiere filer mot andre Qnap-nettverksdisker og andre rsync-kompatible enheter eller mot en ekstern tilkoblet harddisk. Via usb-portene er det også mulig å dele eksterne harddisker eller vanlige skrivere.


Administrasjon av nettverksdiskene skjer via webgrensesnitt. Administrasjon er ikke like enkelt og oversiktlig som hos nettverksdiskene fra Synology.


Hva en slik boks kan gjøre ut over lagring fortsetter å utvikle seg. Webtjener, streaming av mediefiler, Bittorrent-klient og ftp-tjener er bare noen eksempler.

Ekstratjenester

Det finnes forskjellige tredjepartsløsninger som kan installeres på alle de tre nettverksdiskene. For eksempel kan man installere bloggløsningen Wordpress, Slim Server/SqueezeCenter, eMule-klient, Usenet-klient for binærnedlastinger og mer til.

Faktisk kan man også fjerne Qnaps eget Linux-baserte system og installere en tilpasset versjon av Debian. Dette har vi ikke prøvd, og det blir nok en løsning for spesielt interesserte – og høyst Linux-kompetente.

Qnap har en løsning kalt QPKG, som er et pakkeformat som skal gjøre det enklere å installere ekstra programvare på enheten. Ettersom TS-409 har mer minne og en bedre prosessor, kan den takle en del ekstratjenester bedre enn de mindre modellene.

For å finne ut hva mer man kan bruke sin Qnap-enhet til, ut over det som framstår offisielt fra Qnap, er det offisielle forumet (forum.qnap.com) en god ressurs.

Ytelse

Alle enhetene leveres i utgangspunktet uten harddisker. Man vil dermed selv kunne velge den kapasiteten man trenger/har råd til.

Mellom TS-109 og TS-209 ser vi liten forskjell. Maksimalhastighetene ligger her i overkant av 20 megabyte i sekundet. For operasjoner med større antall mindre filer vil ytelsen bli en del lavere.

Med TS-409 blir ytelsen med operasjoner på større filer over 30 megabyte i sekundet, og opp i over 40 megabyte i sekundet på det meste og ved større ftp-overføringer. Så lenge det ikke handler om overføring av veldig store filer eller større mengder filer tror vi ytelsen for mange ikke vil være spesielt merkbar.

Vi ser også at kombinerte lese- og skriveoperasjoner er noe raskere på TS-409. For TS-409 er det helle ikke større forskjeller mellom bruk av RAID 0 og RAID 5 annet enn på enkeltområder. Vi tror RAID 5 her vil være det mest aktuelle å bruke.

Crystal Disk MarkCrystal Disk Mark er en syntetisk test som gir et bilde for maksimalhastighetene man kan forvente fra enheten. Tallene for TS-209 Pro II og TS-109 II er som forventet ut i fra segmentet, mens TS-409 her må se seg kraftig slått av Synologys DS-408.

Robocopy


Resultatet fra Robocopy er i megabyte per minutt. Robocopy er et verktøy i Windows for kopiering av filer og katalogstrukturer. Igjen må Qnap TS-409 se seg kraftig slått av DS-408 fra Synology, samtidig som man ser at Netgears Readynas Duo leverer bedre ytelse.

Ytelsen for TS-109 II og TS-209 Pro II er kurant ut i fra segmentet enhetene befinner seg i, men Synology DS-107+ blir raskere. Denne skal ha samme ytelsen som DS-207+ normalt sett, som er todiskvarianten.

2GB-datasettet er en enkelt stor fil, mens Bilder-datasettet består av cirka 2 gigabyte av bildefiler varierende fra noen hundre kilobyte til noen megabyte.

Intel NAS Performance Toolkit


Heller ikke under Intel NAS Performance Toolkit klarer TS-409 å direkte imponere. Ytelsen for Synologys enhet i samme segment blir særdeles mye bedre.

De mindre modellene fra Qnap leverer imidlertid kurant ytelse, men vi ser at Synology også her er bedre. Også Netgears todiskløsning er langt raskere her, men det skal sies at denne ikke har like god funksjonalitet ellers som Synology og Qnap.

Passmark PerformanceTest 6.1


Disktesten i Passmark viser stort sett de samme resultatene som andre tester - TS-409 blir utklasset av Synology DS-408, mens de mindre enhetene fra Qnap leverer kurant ytelse sett i forhold til segmentet de befinner seg i.

Konklusjon

Disse tre enhetene fra Qnap vil etter vår mening ha Synologys DS-107+, DS-207+ og DS-408 som hovedkonkurrenter. Når det gjelder enheter med én og to disker er det mange på markedet. En del av disse blir betydelig rimeligere, men blir også langt enklere funksjonalitetsmessig.

Er det hovedsakelig lagring på nettverket man vil ha, kan de enklere nettverksdiskene gjøre en god jobb til en lavere pris. Er man ikke avhengig av så høy ytelse, kan man også se på en del av Synologys enklere enheter. Man skal være oppmerksom på at DS-107 og DS-207 har betydelig dårligere ytelse enn pluss-variantene.

Når det gjelder konkurransen med Synology må vi si at det kan bli en smakssak eller avgjort av enkeltfunksjoner som man trenger. Vi synes Synologys enheter er mer brukervennlig, mens Qnap kan tilby litt mer til avanserte brukere i form av standardtjenestene og flere forskjellige tilleggsløsninger.

Ytelsesmessig blir det i praksis ikke de store forskjellene mellom TS-109 og TS-209 sammenlignet med henholdsvis Synology DS-107+ og DS-209+. Det man videre kan si er at det heller ikke er spesiell forskjell i ytelse mellom modellene med én og to harddisker. Synology DS-107+ og DS-207+ blir samtidig en del rimeligere enn Qnap-enhetene. For de fleste mener vi Synologys enheter er et bedre valg og gir mer for pengene.

Når det gjelder TS-409 mener vi Synologys DS-408 er betydelig bedre. Ytelsen for DS-408 er rett og slett i en helt annen klasse enn for TS-409 – det gjelder både ren overføringshastighet og ytelse ved bruk av flere tjenester samtidig. Rent funksjonalitetsmessig er DS-408 og TS-409 på flere områder jevngode, men igjen – rent brukervennlighetsmessig er DS-408 bedre. DS-408 er noen hundrelapper dyrere, men den er definitivt verdt dem.

LES OGSÅ: TEST: Synology DS-408: Imponerende nettverksdisk

Qnap TS-109 II / TS-109 Pro II

Pris: Ca. kr 1 950 / 2 300 inkl. mva.

Internett: www.qnap.com

Pluss
God funksjonalitet ut over lagring. Ok ytelse for segmentet.

Minus
Noe høy pris.

Qnap TS-209 II / TS-209 Pro II

Pris: Ca. kr 2 950 / 3 100 inkl. mva.

Internett: www.qnap.com

Pluss
God funksjonalitet ut over lagring. Ok ytelse for segmentet.

Minus
Høy pris.

Qnap TS-409 Pro

Pris: Ca. kr 4 100 / 4 500 inkl. mva.

Internett: www.qnap.com

Pluss
God funksjonalitet ut over lagring.

Minus
For høy pris. Noe svak ytelse i forhold til segmentet.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

Les om:

Lagring