TEST: 12 billige mobile harddisker

TEST: 12 billige mobile harddisker

Små eksterne harddisker har blitt både rimelige og romslige. Modeller med kapasitet på over 320 gigabyte trenger ikke koster mer enn cirka 700 kroner.

En liten mobil harddisk med kapasitet på over 320 gigabyte trenger ikke koster mer enn cirka 700 kroner og veier rundt 200 gram. Produktene perkekte for ekstra lagringsplass i en bærbar-pc, sikkerhetskopiering eller enkelt flytting av data.

Størrelsen er slik at de får plass i jakkelommen, og strengt tatt også i bukselommen. Det er ingen ekstern strømforsyning. I kombinasjon med stadig synkende priser, økende kapasitet og større utbredelse av bærbare pc-er har mobile harddisker blitt svært aktuelle.

Mobil eller portabel

For det man kan definere som eksterne harddisker finnes det i dag modeller med opptil to terabyte lagringskapasitet ved hjelp av to harddisker. De vanlige eksterne leveres med opptil én terabyte ved hjelp av en enkelt harddisk. Modellene med én harddisk kan til nød fraktes – de er portable, ikke mobile.

I tillegg trenger de direkte strømtilkobling via en ekstern strømforsyning. Disse strømforsyningene og kablene er alene større og tyngre enn de mobile harddiskene i denne testen. Hvis man ikke forventer å frakte harddisken med seg, kan vanlige eksterne være et bedre valg. Man får mer lagringskapasitet for pengene og bedre ytelse.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Grensesnittene

Alle harddiskene i denne testen har usb-grensesnitt. Enkelte har også eSATA, Firewire og Firewire800. For de aller fleste vil nok usb dekke behovene, men stiller man ekstra ytelseskrav kan de andre grensesnittene være verdt å merke seg. På en del områder snakker man om en fordobling av ytelsen.

Alle pc-er har usb-porter. Usb gir teoretisk sett opptil 60 megabyte i sekundet overføringshastighet. I praksis kan man forvente maksimalt rundt 35 megabyte i sekundet. Firewire400, det vi kjenner som vanlig firewire, gir per spesifikasjon opptil 50 megabyte i sekundet.

Slik har vi testet

Harddiskene ble testet mot en pc utstyrt med Pentium 4 EE 3,73 GHz prosessor, 1 gigabyte minne, Asus 975X-hovedkort og Windows XP SP2. For usb og Firewire400 benyttet vi kontrollerne på hovedkortet, mens vi for Firewire800 benyttet en separat pci-kontroller.

Av testprogrammer benyttet vi Simplisoft HD Tach 3, Futuremark PCMark05, Passmark PerformanceTest 6.1, H2bench 2 og Nudesoft Diskmark. I tillegg benyttet vi Microsoft Robocopy for filkopieringsoperasjoner.

I tillegg til ytelsen så vi på fysiske elementer med kabinettet og eventuell spesiell funksjonalitet og andre grensesnitt. Vi så også på programvaren og vurderte alle elementer opp i mot prisen.

Dette er lavere enn usb, men i praksis klarer firewire bedre ytelse – maksimalt i overkant av 40 megabyte i sekundet.

Firewire800 og eSATA klarer på papiret henholdsvis 100 og 150/300 megabyte i sekundet. Disse verdiene er høyere enn hva 2,5-tommers-harddiskene som benyttes i de mobile harddiskene klarer i praksis.

Programvare

En del harddiskprodusenter har programvare for blant annet sikkerhetskopiering, mappesynkronisering og kanskje også kryptering av data på disken. Hvor god denne programvaren er, varierer en del. Trolig påvirker ikke programvaren salget i større grad, og med økt konkurranse gjelder det å kutte kostnader.

Hos en del aktører kan man spørre om de bare ikke kunne kuttet kostnadene ytterligere, for programvaren som leveres med er ikke spesielt god. Det finnes mye god gratis programvare for sikkerhetskopiering, synkronisering, kryptering og applikasjonsmiljø på harddisken.

>>> Neste side: Iomega Ego USB >>>

I denne testen:
- Innledning
- Iomega Ego USB
- Iomega Ego USB/Firewire
- Lacie Little Disk
- Lacie Rugged
- Maxtor OneTouch 4 Mini
- Microstorage 2,5" USB RFID
- Microstorage External 2.5" eSATA/USB
- Plextor Portable HD PX-EH
- Seagate FreeAgent Go
- Transcend Storejet 25 Mobile
- Western Digital My Passport Essential
- Western Digital My Passport Studio
- Vårt valg - Ytelse

Lagring