TEST: 21 SSD-er - Vanskelig å velge riktig SSD?

Hvilken SSD bør du velge? Vi oppsummerer testene fra den senere tiden.

Publisert Sist oppdatert

Har man først tatt i bruk SSD på pc-en, føler mange at det er ingen vei tilbake. Flere og flere pc-er leveres med SSD som standard etter at prisene har gått ned, men det kan være aktuelt å oppgradere så vel helt nye maskiner som flere år gamle maskiner med SSD.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Den 3-4 år gamle pc-en kan få et nytt liv med en SSD installert ettersom mange oppgaver vil være raskere enn på en helt ny pc med tradisjonell harddisk. En del pc-produsenter tar også såpass høy pris for å levere pc-en med SSD at det kan være penger å spare på å heller kjøpe pc-en med harddisk og etterpå installere SSD-en selv.

Hvorfor ikke velge SSD?

Den primære ulempen med SSD er prisen i forhold til lagringskapasiteten. For prisen av en 128 gigabyte SSD får man en 1 terabyte harddisk til den bærbare.

Er man avhengig av høy kapasitet, blir det med andre ord kostbart. I skrivende stund koster en god 128 gigabyte SSD fra cirka 1 100 kroner – det dobbelte koster cirka 2 000 kroner og derfra er det omtrent en fordobling av pris når kapasiteten fordobles.

Noe mindre enn 120-128 gigabyte SSD vil generelt ikke være å anbefale – det kan for mange bli knapt med 60-90 gigabyte. I hvert fall hvis det er eneste lagringsplassen i pc-en.

En populær løsning er å installere både SSD og harddisk. I en vanlig stasjonær pc er dette enkelt. Muligheten finnes imidlertid også i en del bærbare pc-er gjennom at dvd-brenneren erstattes med en diskbrønn.

Man vil da gjerne installere operativsystem og de viktigste applikasjonene på SSD-en, mens generell lagring kan foregå mot harddisken. Slike diskbrønner for bærbare pc-er koster fra rundt hundrelappen inkludert frakt via eBay. Hos norske forhandlere kan prisen gjerne være minst fem ganger så høy, i tillegg til at utvalget er langt dårligere.

Raske nok?

Selv om en del ytelsestester kan vise store forskjeller mellom SSD-ene på en del områder, kan forskjellen i praksis være svært liten. De fleste nyere SSD-ene på markedet i dag vil gjøre en god jobb, og for den vanlige brukeren vil det være vanskelig å skille dem.

Så er det dermed ikke så nøye hva man kjøper? Til en viss grad spiller det nødvendigvis ikke så stor rolle. Vi ser imidlertid at det er enkelte SSD-er som har klare svakheter og dermed frarådes. Samtidig ser vi også at det nødvendigvis ikke er særlig forskjell i pris mellom en ikke så veldig god SSD, en god SSD og videre en svært god SSD.

Hvilken velger du?

For de fleste vil alle SSD-ene på listen, med et par unntak, være løsninger som gir svært god ytelse. Våre favoritter for dem som prioriterer ytelsen er for tiden Corsair Performance Pro, Plextor M3P, Kingston KC100, Kingston HyperX og Intel SSD 520. Samsung 830 kan også være et godt valg. I en del tilfeller blir det liten prisforskjell mellom «helt kurrante» SSD-er og de som leverer noe bedre ytelse.

Hva man bør velge kan også være avhengig av hvilken kapasitet man ønsker. For eksempel kan en produsent være godt konkurransedyktig på deres 120/128 gigabyte-modell, mens modell på 240 eller 256 gigabyte er dyrere enn andre SSD-er som er bedre.

Oversikt

I vår oversikt har vi justert karaktere ut i fra hvordan utviklingen har vært for nye SSD-er og prisene. Karakterene her er derfor ikke nødvendigvis de samme som i de originale testene av SSD-ene.

Best i test er Intel SSD 520, Kingston KC100, Corsair Performance Pro og Plextor M3P. Flere andre kan for så vidt være gode valg om man vil spare noen kroner, men det er nødvendigvis ikke mye man sparer.

LES OGSÅ: Tester av SSD-er