TEST: Er det bedre med dedikert RAID?

TEST: Er det bedre med dedikert RAID?

Mange vanlige hovedkort tilbyr støtte for RAID, men vil ytelsen være bedre med en dedikert kontroller?

For ikke lenge siden hadde vi en artikkel om bruk av RAID på vanlige pc-er, med hovedkort som har denne funksjonaliteten integrert i brikkesettet. Konklusjonen var at for visse bruksområder kunne RAID 0 bety mye ytelsesmessig for brukeren, mens RAID 1 kanskje er oftere aktuelt på grunn av feiltoleransen. Vi testet også RAID 5, men ytelsen her, med den brikkesettintegrerte kontrolleren, var svært dårlig. Spørsmålet som da reiser seg er om en dedikert kontroller kan være aktuelt.

RocketRAID

Kontrolleren vi har sett på er Highpoints RocketRAID 2300. Denne har støtte for RAID 0, 1, 0+1 og 5 i form av et PCI Express 1x-tilleggskort. Highpoint kan også levere RocketRAID 2310, hvilket er et PCI Express 4x-kort. Med PCIe 1x har man 150 MB/sek mellom kort og brikkesett, mens med 4x økes det til 600 MB/sek. For fire harddisker i RAID 0 kan man teoretisk sett si at 150 MB/sek kan være en flaskehals, men samtidig er det ikke så mange brukssituasjoner der man i praksis vil dra så mye data på en gang.

Man skal også huske at med PCIe er båndbredden duplex-dedikert og for de fleste vil ikke kontrolleren dele båndbredde med andre PCIe-enheter. Den effektive utnyttelsen av båndbredden er med PCIe, i hvert fall i teorien, langt bedre enn for PCI. PCIe 4x-versjonen av kortet er ikke spesielt mye dyrere, men man må sjekke at man har kortplass som støtter PCIe 4x på hovedkortet.

Installasjon

Vi installerte kortet i samme system som vi har benyttet for våre tidligere RAID-tester, og da med de samme harddiskene (Samsung Spinpoint T166 250 gigabyte). Hovedkortet er et P35-basert kort fra Asus og prosessoren en Intel Core 2 Duo E6700. Operativsystem var Windows Vista.

Oppsett av RAID-nivå er relativt rett fram hvis man har vært borti dette tidligere eller generelt har grunnleggende forståelse for RAID. Når det gjelder installasjon av operativsystem vil man for Windows XP og Vista være avhengig av å angi en ekstra driver. For Windows XP er man da avhengig av diskett om man ikke har en modifisert XP-installasjons-cd. For Vista kan man bruke drivere fra cd, minnepinne, ekstern harddisk med mer.

Hightech leverer ellers drivere til 64-bit-versjonene av Windows, Mac OS X, FreeBSD og en rekke Linux-distribusjoner. For Windows er det også overvåkingsprogramvare som leverer statusinformasjon, samt kan sende meldinger per e-post om det er problemer.

Ytelse og bruk

Vi har testet to RAID-nivåer med kontrolleren: RAID 0 og RAID 5. Begge med bruk av fire harddisker. Ytelsen er testet i tilknytning til skrivebordsbruk.

For RAID 0 ser vi omtrent samme ytelsen som om man bruker kontrolleren som er integrert i mange hovedkort basert på Intels brikkesett. RAID 0 gir også her store forbedringer i ytelsen når det er snakk om større datamengder eller større filer.

Det er imidlertid skuffende å se at ytelsen med RAID 5 faktisk er dårligere. Betydelig dårligere. Vi hadde her håpet at en dedikert løsning skulle ha bedre prosesseringsytelse til å håndtere RAID 5 raskere. Det virker ikke til å være tilfelle for Highpoints RocketRAID 2300. Når det gjelder feiltoleranse og gjenoppbygging fungerte løsningen uten anmerkninger både for RAID 5 og RAID 1.

Highpoint RocketRAID 2300

Pris: Ca. kr 1 400 inkl. mva.
Internett: www.highpoint-tech.com Distributør: Norek

+ God RAID 0-ytelse. Flyttbar mellom maskiner.
- Svak RAID 5-ytelse. Pris/ytelse.

Les om:

Lagring