TEST: Buffalo Drivestation Quad USB 3.0 - Stor lagringsboks

Buffalos ferskeste, eksterne harddisk gir opptil 12 terabytes lagringskapasitet via USB 3.0.

Publisert Sist oppdatert

Buffalos DriveStation Quad er en lagringsenhet for de som ønsker høy kapasitet og ekstra sikkerhet eller ekstra ytelse. Man har tre kapasitetsalternativer å velge mellom – 4, 8 og 12 terabyte.

Vi vil i utgangspunktet tro at 8 og 12 gigabyte-modellene er de mest aktuelle. For 4 terabyte-versjonen vil trolig løsninger med to harddisker på 3 terabyte-harddisker være mer aktuell – og potensielt rimeligere. Buffalo har også en modell med to disker, men denne leveres foreløpig med to harddisker på 1 eller 2 terabyte – altså totalt 2 og 4 terabyte. Lacie har her imidlertid en aktuell modell gjennom 2big USB 3.0 6TB – denne har vi testet tidligere, da riktignok i en modell med lavere lagringskapasitet.

Aktuelle bruksområder for en slik lagringsenhet vil være flere. Det kan være private som har behov for en løsning med høy lagringskapasitet og god ytelse til generell lagring av data – for eksempel store mengder mediefile, som bilder og video. Det kan også være en aktuell sikkerhetskopieringsløsning i bedriftssammenheng.

RAID

De fire harddiskene kan settes opp på flere forskjellige måter: RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5 og som standard uavhengige disker er de konfigurasjonene vi tror er mest aktuell.

RAID 0 vil gi best ytelse, men krasjer en av diskene vil alle data være tapt. RAID 0 fungerer slik at data spres mellom harddiskene i enheten for å øke lese- og skriveytelsen ved at operasjoner skjer mot alle diskene samtidig.

RAID 1, 10 og RAID 5 er alle løsninger som gir feiltoleranse for at en av harddiskene kan krasje. RAID 10 gir bedre ytelse enn RAID 5, men mens man for RAID 5 får 75 prosent av den totale lagringsplassen tilgjengelig, vil man for RAID 10 få 50 prosent tilgjengelig. Feiltoleransen for de to nivåene er for RAID 10 basert på at to og to disker inneholder akkurat de samme dataene (speiling), mens det for RAID 5 spres data over flere disker, samtidig som en del av lagringsplassen settes av for paritetsdata. Paritetsdataene kan benyttes i kombinasjon med de dataene man har for å gjenopprette en harddisk som krasjer. Med RAID 1 vil to disker settes sammen, og videre speiles mot de to andre, men man får ikke ytelsesgevinsten som ved RAID 10.

Det er enkelt å endre diskkonfigurasjon gjennom medfølgende programvare. Programvare leveres for Windows og Mac.

Det er også en mulighet for å kjøre diskene slått sammen til ett enkelt stort volum – dette vil i praksis være som RAID 0, men uten noen forbedringer i ytelsen. Krasjer en disk vil man miste det meste – riktignok er det visse muligheter for oppretting av data, men en del data vil kunne være spredt ut over flere harddisker blant annet på grunn av fragmentering.

Trenger man å erstatte en harddisk er det ganske raskt gjort etter å ha fjernet frontpanelet på enheten. Buffalo har valgt å benytte Hitachi-disker med rotasjonshastighet på 7 200 o/min.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

USB 3.0-ytelse

Man skal være oppmerksom på at det er litt forskjeller mellom USB 3.0-implementasjonene i pc-er. Noe er knyttet til kontrollerbrikken som benyttes, men også hvor mye båndbredde kontrolleren har tilgjengelig.

Det benyttes i dag flere forskjellige USB 3.0-kontrollere. De fleste pc-er har dette som en PCI Express-tilknyttet kontrollerbrikke – da enten på hovedkortet eller i form av et tilleggskort. Mellom de vanligste kontrollerbrikkene er det normalt sett ikke de store ytelsesforskjellene –

gitt at de er implementert på samme måte.

Hvilken måte de er implementert på avhenger av hvor mange PCI Express-linjer det benyttes, samt om det benyttes PCI Express 1.0 eller 2.0.

Kontrollerbrikken fra Renesas (NEC) er den mest vanlige. Er denne implementert på PCI Express 1.0 1x ser vi at ytelsen gjerne begrenser seg til 130-140 megabyte i sekundet. Er den implementert gjennom en løsning som støtter PCI Express 2.0, eller bruk av flere PCI Express-linjer (2x eller 4x) vil ytelsen stige til cirka 200 megabyte i sekundet.

LES OGSÅ:

TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

For en vanlig ekstern USB 3.0-harddisk vil ikke 130-140 megabyte i sekundet være noen flaskehals, men med løsninger som benytter flere harddisker i RAID eller SSD vil man ikke nå topphastigheten for enheten. Samtidig kan man se på bruksområdet man har. Topphastigheten vil være ved store operasjoner – for eksempel store filer som gir sekvensielle operasjoner. For mindre filer får man en del andre forsinkelser som gjør at man ikke vil nå topphastigheten uansett. Mange vil da ikke i praksis merke spesiell forskjell om pc-en klarer 130 eller 200 megabyte i sekundet på det meste med USB 3.0-lagringsmedier.