TEST: Buffalo Linkstation Mini - Kompakt nettlagring

Linkstation Mini fra Buffalo gjør ikke mye ut av seg.

Publisert Sist oppdatert

Buffalo Linkstation Mini er den minste NAS-en vi har testet - ikke lagringskapasitetsmessig, men i fysisk størrelse. Gjennom å bruke to 2,5-tommers harddisker tar ikke Linkstation Mini mer plass enn to 2,5-tommers eksterne harddisker som ligger oppå hverandre. Hensikten her med å bruke to disker er å gi mulighet for speiling av data, hvilket betyr at den ene harddisken kan krasje uten at man mister data.

Buffalo leverer sine NAS-er ferdig med harddisker. For Linkstation Mini kan man velge mellom kapasitet på 500 gigabyte og 1 terabyte. Her benyttes altså to 250 gigabyte-disker eller to 500 gigabyte-disker. Prisene er på henholdsvis cirka 1 700 og 2 300 kroner inklusive mva.

Det er flere fordeler med bruk av 2,5-tommers harddisk. Naturligvis kan man lage en enhet som i fysisk størrelse er mindre. I tillegg har slike disker normalt sett lavere støynivå, lavere varmeutvikling og lavere vibrasjonsnivå enn vanlige 3,5-tommers harddisker. Ulempene blir i utgangspunktet at harddiskene ikke er tilgjengelig med mer enn 1 terabyte kapasitet, samt at prisen per gigabyte blir høyere.

Rent ytelsesmessig vil ikke forskjellen mellom 2,5- og 3,5-tommers harddisk ha spesielt å si i en NAS - i hvert fall ikke i dette segmentet. Selv for langt mer avanserte og raskere løsninger er det NAS-ens prosesseringsytelse som blir flaskehalsen, ikke harddiskytelsen.

LES OGSÅ: TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega

Oppsett

NAS-en kobles til nettverket via kabel. Det er støtte for Gigabit Ethernet. Også 10 og 100 Mbps nettverk er støttet, men vil ikke gi like god ytelse. Ønsker man å aksessere NAS-en via trådløst nettverk er det bare å koble den med kabel til et nettverk hvor det ellers er et trådløst aksesspunk - for eksempel at man kobler den til svitsjen på en wlan-ruter.

For å finne NAS-en på nettverket kan man bruke det medfølgende NASNavigator-programmet. Her har man snarveier til en del funksjoner, blant annet for å nå det webbaserte administrasjonsgrensensittet og koble til delte kataloger på NAS-en med egne stasjonsbetegnelser under Min datamaskin. Buffalo leverer også med programvare til Mac. Enheten kan også benyttes uten at noe programvare installeres og webadministrasjonsgresnsesnittet kan da nås via å taste inn ip-adresse eller nettverksnavn for enheten i en nettleser.

NASNavigator gjør det enklere for brukere uten spesiell nettverkskunnskap å ta i bruk Buffalo Linkstation Mini. Programmet finnes også til Mac.

Via administrasjonsgrensesnittet oppretter man brukere og delte kataloger, samt styrer rettigheter. Videre har man administrasjonen rundt harddisker og andre tjenester enheten tilbyr.

Ser vi administrasjonen opp mot blant annet Synology og Qnap er brukervennligheten ikke like god. Også aktører som Thecus og Iomega kan her sies å være litt foran Buffalo. Likevel, man trenger på ingen måte være noen nettverksekspert for å ta i bruk Buffalo Linkstastion Mini.

Funksjonalitet

Et sentralt kappløp mellom NAS-leverandørene er hvilken ekstrafunksjonalitet man kan tilby. For Linkstation Mini har man blant annet muligheten til å utvide lagringskapasiteten via eksterne harddisker, dele usb-skriver i nettverket, sikkerhetskopiering av data fra NAS-en til ekstern usb-harddisk, UPnP AV/DNLA-medietjener for streaming av blant annet musikk og video til spillkonsoller, medielinker og lignende, iTunes-tjener, tilgang til filer via nettleser, TimeMachine-støtte for sikkerherhetskopiering fra Mac, webtjener med PHP- og SQL-støtte og mer til.

Funksjonaliteten er et stykke unna funksjonaliteten man finner hos Qnap og Synology, samt også tildels Iomega og Thecus. Også hvordan funksjonaliteten er implementert og brukervennlighet for bruk av en del av den er ikke like god som for en del andre aktører. Som et eksempel har man en webtjener som ikke kan kjøre på standard port for webtjener, port 80, på grunn av at administrasjonsgrensesnittet benytter denne porten. Man kan endre port for webtjeneren, men ikke for administrasjonsgrensesnittet.

LES OGSÅ: TEST: Qnap TS-410: Rimelig firedisk-NAS

Ytelse

På overføring av større filer ser vi ytelsestall på opptil cirka 20 megabyte i sekundet for skriving og 25 megabyte i sekundet for lesing i praktiske operasjoner. Sett i forhold til segmentet er dette tall som er ok. Det er mange hensyn å ta når det gjelder ytelse. For eksempel vil mange aksessere enheten via trådløst nettverk eller 100 Mbps Ethernet. Da vil nettverket være flaskehalsen. Skal man ha full utnyttelse av NAS-ens ytelse trenger man Gigabit Ethernet.

En ting er ytelsen for filoverføringer, men en annen blir for tjenestene i kombinasjon med filoverføringer. Nå vil det for mange være sjeldent at man har krevende langvarige filoverføringsoperasjoner samtidig som tjenestene som krever litt skal utnyttes. Litt av problemet kan man imidlertid merke bare man prøver å logge inn i webgrensesnittet hvis det ellers er veldig krevende operasjoner - man får svært lange forsinkelser. I slike mindre rimeligere enheter er det en relativt svak prosessor som benyttes. Man kan være oppmerksom på at hvis man er flere som bruker NAS-en, så kan det for noen typer bruk bli uheldige konsekvenser. For eksempel om noen streamer film fra NAS-en, mens en annen starter tyngre filoverføringer kan dette i noen tilfeller kunne føre til hakking i filmavspillingen.

Konklusjon

Buffalo Linkstation Mini er en kompakt og stillegående løsning. Ytelsen er vil for mange være tilfredsstillende og hvis det primært er lagring på nettverket man er ute etter, er det nødvendigvis ikke så viktig at funksjonaliteten blir langt bak aktører som Qnap og Synology. Spesielt om man ikke stiller krav til diskspeiling vil det være mange andre NAS-er på markedet som kan være et bedre valg.

At enheten i seg selv er liten tror vi for mange ikke blir et så veldig stort argument. En vanlig enkeltdiskløsning vil kunne gi like mye eller mer diskplass en Linkstation Mini. En tradisjonell todiskløsning vil kunne gi samme kapasitet i kombinasjon med bedre ytelse og funksjonalitet for samme pris.

For eksempel kan vi anbefale at man ser på Synology DS201J (som er todiskvariant av DS410J som vi har testet ). Denne koster i overkant av 1 600 kroner, og sammen med for eksempel to Western Digital Caviar Green 500 gigabyte-harddisker blir prisen den samme som for Linkstation Mini i 1 terabyte-versjon, men man får bedre funksjonalitet og bedre ytelse. Iomega Storcenter ix2, kan også være aktuell hvis høy lagringskapasitet er viktigere en topp ytelse og funksjonalitet.

Buffalo Linkstation Mini er ikke et dårlig valg, men med mindre ikke størrelsen på enheten er spesielt viktig finnes det bedre alternativer.

LES OGSÅ: TEST: HP MediaSmart EX490: Smartere hjemmetjener?