TEST: Buffalo Linkstation Pro Duo - Dobbeltdisk-NAS fra Buffalo

Opptil 6 terabyte lagringsplass på nettverket.

Publisert Sist oppdatert

Japanske Buffalo er en aktør med relativt lang fartstid på NAS-markedet. Modellen vi nå har testet er Linkstation Pro Duo (LS-WVL/R1) som er med plass for to interne disker. I motsetning til aktører som Synology, Qnap og Thecus leverer Buffalo sine NAS-er med harddiskene ferdig installert.

Buffalo Linkstation Pro Duo leveres i versjoner på 2, 4 og 6 terabyte. Dette er ytelsesmessig og funksjonalitetsmessig blant Buffalos mest avanserte i dette segmentet - et segment som retter seg til såvel hjemmebrukere/hjemmekontor, som til mindre bedrifter. Primært kan man si at fokuset til Buffalo ligger på lagringsfunksjonaliteten - det er på langt nær det vide spekteret av funksjonalitet som hos enkelte andre NAS-leverandører. Med at det benyttes to harddisker er det mulighet for å sette harddiskene i RAID 1. Skulle en av diskene da krasje vil dataene fortsatt være på den andre harddisken. Ulempen med løsningen blir at man i praksis kun får utnyttet halvparten av lagringskapasiteten for harddiskene. Det er imidlertid mulighet for å kjøre harddiskene separat fra hverandre eller i RAID 0, hvilket gir mulighet for å utnytte all kapasiteten.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link Sharecenter Pro 1100: Kontorets fellesdisk

Administrasjonsgrensesnittet til Buffalo har ikke endret seg på mange år, annet enn at noen nye funksjoner har blitt lagt til. Av funksjonalitet finner man UPnP AV/DNLA-, iTunes- og Squeezebox-tjener for mediestreaming, Bittorrent-klient, Time Machine for sikkerhetskopiering av Mac-er og webtjener med MySQL- og PHP-støtte. For tilgang via FTP er det SFTP-støtte for kryptert innlogging og overføring. I tillegg har man litt forskjellige funksjoner for sikkerhetskopiering av data på NAS-en. Det hele er imidlertid ikke så brukervennlig lagt opp, og fra man gjør et valg kan det ta litt tid før man kommer videre i prosessen. Det kan være irriterende i en del situasjoner.

Usb fungerer litt spesielt på Buffalo LinkStation Pro Duo. Man har muligheten til å dele hvilken som helst usb-enhet i nettverket, men bare en pc kan bruke denne enheten om gangen. I basis kan man si at det er en usb-port på nettverket. Dette gir blant annet bedre muligheter for å dele multifunksjonsskrivere i nettverket, samt da også utnytte funksjonalitet som skanner. Denne funksjonen er for en enkelt usb-enhet koblet til. I tillegg har man en tradisjonell skrivertjenerfunksjon, men kobles en multifunksjonsskriver til denne vil bare skriveren fungere.

Buffalos programvare er ikke så oversiktlig og enkel i bruk som mange andre. Samtidig er det ikke så mye funksjonalitet, og da skulle det i teorien være enklere å lage administrasjonsgrensesnittet effektivt.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS Duo v2: Rask og rimelig NAS

Ytelsen

Sett i forhold til prosessortype hadde vi forventet litt mer i fra Linkstation Pro Duo. Denne har en 1,6 GHz-prosessor fra Marvell, som etter det vi forstår er mer eller mindre den samme som vi ser i 1,2 GHz-variant i flere andre NAS-er. For skriving så vi opp til nesten 40 MB/sek, mens leseytelsen gikk opp til i overkant av 60 MB/sek. Det er ikke dårlige tall, men vi ser samtidig at når flere operasjoner går samtidig faller ytelsen ned til tall betydelig under en del andre NAS-er i segmentet. For eksempel i en av våre tester er det en kombinasjon av lesing- og skriving gjennom utpakking av en RAR-fil på NAS-en. Dette tok cirka 30 minutter på en av våre testmaskiner fra Buffalo, mens flere andre NAS-er i samme klasse klarer det på en femtedel av tiden.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS212J og DS712: Synology imponerer igjen

Konklusjon

Buffalo Linkstation Duo Pro leverer ikke veldig god ytelse – spesielt hvis man har flere litt krevende operasjoner samtidig. Prismessig starter for så vidt 2 terabyte-versjonen med to 1 terabyte-disker på et kurant nivå, men det er en del andre modeller på markedet som er både bedre og rimeligere. Anbefalingen her blir heller å se på hva blant annet Synology, Netgear og Qnap nå leverer i samme segment.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS