TEST: Cisco NSS-324 - Rask NAS fra Cisco

Cisco gjør med sine nye serier av NAS-er inntog i et nytt segment.

Publisert Sist oppdatert

For å nå segmentet for mindre bedrifter har Cisco valgt å gjøre lite selv. NSS-324 og en rekke andre modeller fra Cisco er ganske enkelt Qnap-NAS-er med nytt klistremerke og noen mindre endringer i programvaren. Å velge Qnap som partner for dette er etter vår mening svært fornuftig – selskapet har tradisjon for å lage svært gode løsninger. Cisco er ikke den eneste som har basert sine produkter på Qnaps enheter – også Tandberg har NAS-er i samme segment som maskinvare- og programvaremessig har sitt opphav hos Qnap. Nå kan man på en måte si at dette er noe som taler godt for Qnaps egne produkter også – det er det for så vidt. Men samtidig er det ikke sagt at andre aktører ønsker å inngå tilsvarende samarbeid – en del vil kun ønske å selge sine produkter under eget merkenavn.

Sett ut i fra dette har vi egentlig testet NSS-324 tidligere – da som Qnap TS-459 Pro. I tillegg leverer Cisco 2- og 6-brønnersenheter basert på modeller fra Qnap. NSS324 er en firediskløsning basert på en tokjernet Intel Atom 1,6GHz-prosessor og 512 megabyte minne. Enheten kan leveres i versjoner med eller uten harddisker. Modellen vi mottok var utstyrt med fire Western Digital AV-GP-harddisker. Dette er 5 400 o/min-harddisker som på enkelte områder ikke gir like god ytelse som 7 200 o/min-harddisker, men for de fleste typer bruk vil det ikke være spesielle praktiske forskjeller. Denne typen harddisker har fordelen av lavere støy- og vibrasjonsnivå, samt lavere strømforbruk. De er også beregnet for kontinuerlig drift.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-559 Pro+ - Stor og rask NAS

Cisco leverer også modellene NSS322 og NSS326 som er basert på samme teknologi og programvare, men disse med plass til henholdsvis to og seks interne harddisker.

Også administrasjonsgrensesnittet er i all hovedsak det samme som hos Qnap, men med enkelte endringer i design. For basisadministrasjon trenger man ikke være nettverks- eller lagringsekspert. På flere områder for oppsett er det også veivisere for konfigurasjonen og gode forklaringer.

Mer enn bare lagring

På de fleste områder er NSS324 svært lik Qnap-NAS-ene vi har testet tidligere. Sett opp i mot Qnaps egen nyeste modell med fire brønner har Cisco imidlertid litt svakere prosessor (Atom D510 1,6 GHz kontra Atom D525 1,8 GHz). Enheten er ustyrt med tilsvarende skjerm og design, samt de samme tilkoblinger og funksjonalitet på de fleste områder. Det er imidlertid enkelte forskjeller. Cisco har blant annet tatt vekk Qnaps løsning for videoovervåking og det gjenstår å se om Cisco vil følge Qnaps tempo når det gjelder programvareoppdateringer. Her tror vi kanskje at Cisco kan være litt mer forsiktige til å ta i bruk ny programvare med store endringer.

Administrasjonsgrensesnittet er det samme, med litt endringer i farger og rekkefølge på en del funksjoners plassering i menyen. Cisco har heller ikke mulighet for å sjekke etter programvareoppdatering direkte i administrasjonsgrensesnittet – dette må lastes ned og installeres manuelt.

LES OGSÅ:

TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega

Funksjonalitetslisten er videre lang. Harddisker kan settes opp invididuelt, i RAID 0, 1, 5 og 6. Det er støtte for iSCSI, kryptert filsystem og man har tjenester som FTP-tjener (med krypteringsopsjon), webtjener, Windows Active Directory-integrasjon, iTunes-tjener, Time Machine-tjener og mye mer. Hendelser i henhold til systemproblemer kan vasles via e-post eller via SMS (krever abonnement på tredjeparts tjeneste). For nettverkstilkobling har man to Gigabit Ethernet-kontrollere - her er det videre muligheter for lastbalansering og failover. Enheten kan da også settes opp på to separate nettverk.

For sikkerhetskopiering av innhold på NAS-en er det mulig å benytte eksterne harddisker eller overføring til en annen NAS - her er det flere opsjoner som kan benyttes. Det finnes også tillegg for sikkerhetskopiering mot skybaserte tjenester, som for eksempel Mozy. For ekstern tilkobling av disker har man fire usb-porter og to eSATA-porter. Av tilkoblinger finner man også en skjermkontakt som kan benyttes i diagnosesammenheng.