TEST: D-Link DIR-685 - Ruter med NAS

TEST: D-Link DIR-685 - Ruter med NAS

D-Link DIR-685 kombinerer en 802.11n-wlan-ruter med nettverksdisk.

Oppdatering 5.12.2009: Etter at vi publiserte testen sendte D-Link oss en ny revisjon av DIR-685. Denne har et lavere støynivå, men vi mener fortsatt at støynivået er for høyt til at dette er en enhet man ønsker å ha stående framme i stua eller på hjemmekontoret. D-Link ville helst at vi skulle teste enheten ved bruk av SSD i stedet for harddisk, men vi anser det som vært lite aktuelt å bruke SSD i en slik enhet. Prisen av en SSD på 30 eller 32 gigabyte er høyere enn for en harddisk på 500 gigabyte.

D-Link DIR-685 er i utgangspunktet et svært interessant produkt. Man kombinerer en wlan-ruter med muligheten for nettverkslagring (NAS). I tillegg har enheten en skjerm som kan benyttes for forskjellige tjenester. Men hvordan blir det hele i praksis?

Ruteren

Ruteren støtter 802.11n over 2,4 GHz. Det er bakoverkompatibilitet med 802.11b/g. For kablet nettverk har man i tillegg en gigabit-svitsj med fem porter. Ytelse og rekkevidde for wlan viser gode resultater sammenlignet med andre enheter vi har testet samme sted. Rent ytelsesmessig for wlan var enheten ikke langt bak vår D-Link DIR-855, som er en av D-Links toppmodeller og en av markedets beste wlan-rutere.

Det er også muligheter for å sette opp et gjestenettverk. Dette nettverket har da ikke tilgang til lokalnettverksressursene som det vanlige nettverket.

Funksjonaliteten generelt ligger på samme nivå som flere av D-Links mellomklassemodeller av rutere. Man finner i hovedsak det man forventer å finne. Man har også en enkel trafikkprioriteringsløsning, men opsjonene rundt dette er langt fra like gode som på D-Links mer avanserte rutere ellers.

Nettverkslagring

Det første man bør gjøre er å vurdere hva slags krav man har til nettverksdisken. DIR-685 blir en relativt kostbar enhet og man kan få en ok ruter og en ok nettverksdisk som to separate enheter til samme pris.

Enheten benytter 2,5-tommers harddisk med 9,5 mm tykkelse. Slike harddisker finnes i dag med opptil 640 gigabyte kapasitet. Fysisk installasjon av harddisk er gjort unna på under minuttet – harddisken bare skyves inn via en luke på siden.

Ytelsesmessig er nettverksdisken relativt treg. Her skal det sies at hvis man i all hovedsak skal aksessere den via trådløst nettverk vil gjerne nettverkshastigheten være flaskehalsen for overføringsytelsen. Med kablet nettverk kan man forvente en lesehastighet på tett oppunder 10 megabyte i sekundet etter våre erfaringer – skrivehastigheten blir igjen litt lavere. Rent ytelsesmessig blir en del av markedets rimeligste dedikerte nettverksdisker bedre.

For nettverksdisken har man mulighet for å sette opp ftp-tjener (ukryptert), iTunes-tjener og Bittorrent-nedlastinger som kan stå og gå uten at en pc er påslått. Funksjonaliteten og brukervennligheten rundt Bittorrent-klienten er dårlig, men det kan være en praktisk løsning hvis det skal gjøres større nedlastinger og man ikke vil, eller ikke har muligheter til, å la en pc stå på over lang tid for å gjøre unna dette. Man har også UPnP AV-streaming mot medielinker og andre enheter som støtter UPnP AV.

LES OGSÅ: Slik setter du opp server hjemme

Shareport

Shareport er en funksjon vi tidligere har sett på en del andre D-Link-rutere. Enheten har en USB-port som kan deles ut i nettverket. En maskin kan da ha tilgang om gangen til enheten som er koblet til USB-porten. Dette kan være en praktisk løsning for å dele for eksempel en multifunksjonsskriver eller skanner.

FrameChannel

Skjermløsningen kalles FrameChannel. Skjermen er på 3,2 tommer og kan blant annet benyttes til å vise fram bilder (også fra Picasa og Flickr) og for widgets. Å vise fram bilder på en 3,2-tommers skjerm blir ikke så veldig imponerende. Videre kan man vise fram for eksempel widgets som værmelding, Twitter-feed, nyheter med mer. Hvor nyttig slikt kan være blir opp til deg å vurdere - undertegnede syntes ikke det virket særlig hensiktsmessig å bruke en slik enhet til dette. At enheten i tillegg er temmelig støyende, gjør det mest hensiktsmessig å gjemme den bort slik at støyen skal merkes mindre.

Konklusjon

For svært mange tror vi en løsning der man kjøper en vanlig ruter og en separat rimelig nettverksdisk vil være en bedre løsning. Mye av grunnen for dette vil alene være støynivået fra enheten. Vi må undre oss over hva D-Link har tenkt. Når de har laget en enhet de mener skal stå framme, kan den ikke samtidig være mer støyende enn en nettverksdisk med fire harddisker. Ser man på prisen er man heller ikke langt unna en god wlan-ruter og en bedre nettverksdisk.

Vi liker prinsippet med å kombinere nettverksdisk og ruter. Vi tror nok imidlertid at mange kunne ønsket seg en bedre nettverksdiskdel i stedet for FrameChannel-løsningen, som vi for mange tror bare blir en gimmick man ser på i starten, men som så lett kan stå ubrukt. Prisen er i overkant av 2 000 kroner uten harddisk. Skal du ha inn en 320 gigabyte harddisk blir det cirka 400 kroner i tillegg -- altså cirka 2 500 kroner samlet. Det er omtrent samme prisen som en D-Link DIR-825 2,4/5GHz-ruter med Gigabit Ethernet, en D-Link DNS-313-nettverksdisk og en 750 gigabyte-harddisk for å sette i nettverksdisken.

TEST: Plextor StorX - NAS med wlan

Les om:

Lagring