TEST: Ditt eget datalager

Qnap TS-470 Pro og Tandberg Data D400 kan være et godt utgangspunkt for lokal lagring i en mindre bedrift.

Publisert Sist oppdatert

En NAS kan være en rask og enkel måte å få satt opp en filserver. Fra på-knappen trykkes inn til enheten kan være klar til bruk i en mindre bedrift kan det være snakk om ganske så få minutter.

Tidligere har man for mange av enhetene i dette segmentet sett på det som omtrent hjemmeløsninger eller sekundære løsninger. Flere aktører kan i dag også levere serviceavtaler som skal gjøre det tryggere og mer aktuelt å også benytte løsningen som en mer primær filtjener i bedriften.

I utgangspunktet kan man her se for seg bruksområder som et felles fillager og sikkerhetskopiering av klienter, men med funksjonaliteten som er tilgjengelig på enheter i dette segmentet kan også mer avanserte bruksområder være aktuelle.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital My Cloud: Enkel privatsky

Med Core i3 og Atom

Qnaps NAS-er i dette størrelsessegmentet har de siste årene tradisjonelt sett vært basert på Intels Atom-prosessor – noe modellen fra Tandberg Data som vi her også har testet er. TS-470 Pro benytter en tokjernet 3,3 GHz Core i3-prosessor som blir betydelig raskere enn den tokjernede Atom 2,13 GHz-prosessoren i Tandberg Data-enheten. Begge enhetene har i utgangspunktet 2 gigabyte minne, men kan oppgraderes til 4 gigabyte. I henhold til tjenestene som er mulig å kjøre, kan det nok være TS-470 Pro som kan ha mest igjen for en oppgradering.

Qnap leverer også en modell kalt TS-470. Denne er med en tokjernet Celeron-prosessor på 2,6 GHz. Ikke like raskt som Core i3-prosessoren, men fortsatt et godt stykke over Atom-prosessoren. Man finner også modeller med plass til flere disker basert på samme programvare og maskinvareplattform – TS-670 Pro og TS-870 Pro med plass til henholdsvis seks og åtte disker kontra fire i TS-470 Pro. Qnap leverer også ekspansjonsenheter med plass til 12 eller 16 harddisker. Går man ned til Qnaps 69-serie finner man også samme Atom-prosessoren som man finner i BizNAS D400.

Tandberg Data BizNAS D400 kan leveres med disker under navnet D408. Versjoner for rack-montering finnes også. Qnap har foreløpig ikke rackmodeller av sin 70-serie, men leverer det for en rekke av sine andre – inkludert lavere – serier.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA325v2: Rimelig og rask hjemme-NAS

Funksjonalitet

Linux legger grunnlag for systemene på begge enhetene, og av basistjenester er mye relativt likt. Qnap gjør det samtidig litt vanskelig på et område som vi stiller oss litt skeptiske til. Det store utvalget av funksjonalitet – og installerbare tillegg – gjør at det blir mer jobb å holde programvaren oppdatert. Samtidig – erfaringene er at Qnap er relativt flinke på dette området. Men til et bruksområde der NAS-en skal eksponeres mot internett bør man være litt mer forsiktig.

På begge enhetene savner vi muligheten for automatisk installasjon av kritiske oppdateringer for systemet. Hos Qnap sjekkes det automatisk etter oppdateringer når man logger inn i administrasjonsgrensesnittet, samt at man kan kjøre manuelle sjekker. Hos Tandberg Data ga knappen for å sjekke etter oppdateringer ingen melding om ny oppdatering – enda det var kommet flere oppdateringer som ikke var blitt installert. Dermed måtte vi her laste ned oppdateringen fra websidene og videre laste de opp til NAS-en via administrasjonsgrensensittet.

I det minste kunne vi ønsket at en varsling ble sent via e-post hvis man hadde satt opp NAS-en til å sende e-post ved systemvarslinger – dette noe som ellers benyttes for å rapportere om for eksempel diskfeil og andre maskinvareproblemer, lite ledig diskplass osv. Alternativet blir ellers å følge med på nyhetene fra produsentene.

Hos Tandberg Data blir som sagt funksjonaliteten litt mer begrenset. Av tilleggstjenester finner man blant annet muligheten for ftp/scp for filoverføringer, iSCSI og Apple Time Machine-støtte. Den kan kobles mot et Windows-domene/AD og sikkerhetskopiering kan gjøres mot eksterne usb-disker.

Her leverer Tandberg Data også sine RDX-løsninger for sikkerhetskopiering. Fokuset på BizNAS D400 er med andre ord på ren lagring og sikkerhetskopiering. RDX-enhet for sikkerhetskopieringsdisker på opptil 1,5 terabyte kobles til via USB 3.0 og gir rask overføring fra interne disker til sikkerhetskopidisken.

RDX-kabinettet kobles til via usb og har en utskiftbare diskmodul. Kontra en vanlig ekstern usb-harddisk skal RDX-en være bygget med bedre kvalitetskontroll og tåle tøffere behandling ifølge Tandberg Data.

Hos Qnap blir funksjonalitetslisten nesten uendelig lang. Her finner man også funksjonaliteten som Qnap har på sine modeller rettet mot konsumentmarkedet.

Det som kan trekkes fram er blant annet muligheten for en egen Dropbox-lignende synk-tjeneste basert på VPN-tilkobling og fildeling via web, iSCSI, Time Machine-sikkerhetskopiering, sikkerhetskopiering mot andre NAS-er/filtjenester og skytjenester som for eksempel Amazon S3, VPN-tjener, tilgang til filer via webgrensesnitt og mobiltelefon, RADIUS-tjener og mye mer. Kontra enheten fra Tandberg Data blir funksjonaliteten på mange områder også mer utfyllende – blant annet i henhold til bedre muligheter for å sette opp sikkerhetsregler og integrert antivirus på NAS-en.

Det er også mulig å benytte NAS-en i videoovervålingssammenheng. Spørsmål kan imidlertid være hvilke utfordringer det kan være i å kjøre svært mange tjenester på NAS-en samtidig – da ikke med tanke på ytelse, men om det kan være sikkerhetsmessige utfordringer – spesielt da når det gjelder å eksponere tjenester mot internett og potensielle sikkerhetsutfordringer. Kan det da eventuelt være bedre med to enklere modeller som settes til å ha separate bruksområder?

Funksjonaliteten for sikkerhetskopiering av selve NAS-en er noe bedre hos Qnap. I tillegg til enkelte skytjenester, som riktignok nødvendigvis ikke er så aktuelle for det norske markedet, kan man også benytte eksterne harddisker med USB 3.0- eller eSATA-grensesnitt. Qnap tilbyr også funksjonaliteten for å synke kataloger mot en annen NAS – blant annet via rsync. BizNAS D400 støtter rsync, men da kun for at andre enheter skal synke mot den. D400 har også mulighet for en integrasjon mot Dropbox-kontoer.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS302T: Rask og avansert

Høy ytelse

Begge enhetene har ikke noe problemer med å fult utnytte en Gigabit Ethernet-forbindelse når det gjelder én eller et fåtall klienter som overfører litt større filer. Med flere oppgaver parallelt, og større IO-antall gjennom små operasjoner, blir naturligvis ytelsen for Qnaps enhet høyere.

Med det sagt, for en mindre bedrift som primært skal ha dette som et fillager for vanlige dokumenter og sikkerhetskopiering av klientmaskiner trenger det ikke å bli merkbare forskjeller.

Begge enhetene tilbyr muligheten for lastbalansering gjennom å utnytte begge nettverkstilkolbingene og en svitsj som er kompatibel med link aggregation-teknologiene som benyttes. Alternativt kan man her også sette opp feiltoleranse mellom de to nettverkstilkolbingene. TS-470 har også opsjon for 10 Gbps-tilkobling.

Ytelseskravene blir individuelle opp i mot bruksmønster, men BizNAS D400 kan være aktuell for bedrifter med opptil 25 ansatte når det gjelder for eksempel felles dokumentlager og sikkerhetskopiering av klienter. Qnaps løsning blir kraftigere, men likevel ser vi vel på antallet aktuelle brukere som omtrent det samme. Med det sagt, større antall brukere trenger ikke være et problem - det blir en vurdering som må gjøres ut i fra bruksmønstre man ser for seg.

Ytelsen på TS-470 Pro kan også økes gjennom å installere en SSD som vil fungere som en buffer. Det vi her ser med enheten vi testet med plass til fire disker, er at man på noen områder også vil kunne få en ytelsesreduksjon gjennom at RAID 5-ytelsen reduseres når man går ned til tre disker.

SSD-cache-funksjonaliteten kan for enkelte bruksområder gi effekt, men er trolig mest aktuell å bruke på enheter med flere disker. De største ytelsesforbedringene ifølge Qnap vil også være hvis NAS-en benyttes som for eksempel databasetjener (enten direkte via integrert MySQL-tjener, eller som for andre databaseløsninger som kjører på en annen maskin) eller som lagring av virtuelle maskiner.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-221: Liten multikunstner

Hvis det blir feil?

Et problem knyttet til en del av NAS-enhetene på markedet har vært usikkerhet rundt hva som skjer hvis det blir feil på enheten. I senere tid har det fra flere aktører blitt lagt mer fokus på dette fra flere aktører og flere tilbyr i dag en tilleggsopsjon for utvidet garanti og service.

Både Qnap og Tandberg Data tilbyr tjenester der man kjøper en serviceavtale som gir utvidet garanti og skal gi raskt utbytte av enheten ved feil. Hos Tandberg Data gjelder garantien også for harddisker hvis de er kjøpt ferdig levert i enheten.

Når det ellers gjelder diskfeil tilbyr begge enhetene flere diskkonfigurasjonsopsjoner. Med fire disker vil RAID 5 være det mest aktuelle. Det gir mulighet for at én disk feiler uten at data går tapt. Man kan imidlertid også gå for oppsett som tåler at to disker feiler, men det vil naturligvis gjøre at man kun får 50 prosent kapasitetsutnyttelse.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate NAS HDD - Seagate utfordrer Western Digital

Konklusjon

BizNAS D400 får vi et jevnt over godt inntrykk av når det gjelder de tiltenkte bruksområdene. Prisen starter på i underkant av 5000 uten disker – en slettes ikke ille pris. Serviceavtale er tilgjengelig, men man kan se an prisen på dette kontra å ha en ekstra enhet stående i tilfelle feil med selve enheten.

Qnap TS-470 Pro har bedre funksjonalitet og et bedre administrasjonsgrensesnitt. Å sammenligne den direkte opp i mot BizNAS D400 blir litt feil på grunn av dobbel pris, men Qnap har også enheter med samme prosessor og lignende pris som BizNAS D400. Sett over lar vi oss imponere mest av Qnaps plattform.

Vi skulle gjerne sett bedre integrert støtte for flere skytjenester for sikkerhetskopiering på begge enhetene.

LES OGSÅ:

Er NAS-en din trygg?

Tandberg Data BizNAS D400Pris: Ca. kr 4800 inkl. mva. uten harddisker.

Pris D408 8TB: Ca. kr. 11 000 inkl. mva.

+ Kurant ytelse. Enkel administrasjon. - Litt begrenset funksjonalitet.

Qnap TS-470 ProPris: Pris: Ca. kr. 9500 inkl. mva. uten harddisker

+ Svært brukervennlig. God funksjonalitet/fleksible bruksområder. Høy ytelse. Ekspansjonsmuligheter. - Ingen spesielle.

LES OGSÅ:

Sjekk Asus-ruteren din nå!