TEST: Ekstern lagring fra Verbatim

TEST: Ekstern lagring fra Verbatim

Verbatim har gått inn på markedet for eksterne harddisker. Vi har testet deres usb-tilkoblede 500 gigabyte-modell.

Verbatim er mest kjent for å produsere skrivbare cd- og dvd-plater – av normalt svært god kvalitet. Selskapet har den senere tid også satset på minnekort, usb-minnepinner og andre lagringsprodukter. Av harddiskbaserte løsninger finnes enheter basert på 1-, 2,5- og 3,5-tommers harddisker. I tillegg har selskapet også en nettverksdisk rettet mot hjemmekontor og mindre arbeidsgrupper.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

500 gigabyte og usb

Det vi har testet er Verbatims «External USB Hard Drive». Denne leveres med kapasitet på 500 og 750 gigabyte. Verbatim kan også levere denne modellen med Firewire-grensesnitt i tillegg til usb.

Harddiskdrevet som benyttes er en standard 3,5-tommers-harddisk med 7 200 o/min rotasjonshastighet. Kabinettet, som er i plast, måler cirka 22 x 13 x 4 cm (LxBxH) og kan settes både liggende og stående (fot medfølger). Strømforsyningen er ekstern. Harddisken i seg selv veier cirka 1,2 kilo, og med kabler og strømforsyning blir vekten cirka 1,5 kilo. Dette blir en harddisk mest beregnet for å stå i ro på skrivebordet, men kan fraktes med seg - en direkte mobil harddisk blir det ikke. Vi bemerker også at det benyttes DIN-strømplugg, som ikke er det mest solide hvis man ofte skal koble strømforysningen til og fra.

Harddisken leveres med et enkelt og brukervennlig program fra CMS for sikkerhetskopiering. På en del områder blir nok programmet også litt vel enkelt og lite fleksibelt. Her finnes det mye annet på markedet som er bedre, inkludert en del gratisalterantiver.

LES OGSÅ: TEST: Utvid plassen med eksterne disker

Ytelse

Som regel er det ikke de store ytelsesforskjellene vi i dag ser mellom eksterne harddisker med usb-grensesnitt. Årsaken til dette blir i stor grad usb-grensesnittet i seg selv. Riktignok kan det være litt forskjell å se på aksesstid.

Ser vi ytelsen til Verbatims disk opp i mot andre tilsvarende enheter vi har testet i den senere tid er det ikke spesielt å utsette. Vi har testet alle harddiskene i diagrammene under på samme system (Pentium 4 3,73 GHz, 1 GB DDR2-minne, 250 GB Hitachi T7K250-systemharddisk, Intel 975X-basert hovedkort, Windows XP Pro).


Verbatim gjør det helt kurant sett opp i mot de andre diskene tilkoblet usb. Med Firewire, Firewire800 og eSATA er det imidlertid disker som drar i fra. Er det kun usb du har tenkt å bruke spiller imidlertid det liten rolle.

Igjen er tallene for Verbatim-disken på nivå med de andre harddiskene vi har testet med usb-grensesnitt. Man ser her også tydelig at det er grensesnittet i seg selv som setter begrensninger - ikke ytelsen på selve harddiskene i dag.


Merk: For aksesstid er lavere resultat bedre. Aksesstiden ser vi er litt dårligere enn for en del andre harddisker.

Konklusjon

Verbatims nye eksterne harddisk er helt grei. Ytelsen blir på samme nivå som en rekke andre eksterne harddisker på markedet. I hvert fall ut i fra markedsprisen i skrivende stund klarer imidlertid ikke Verbatim å konkurrere. En rekke aktører har 500 gigabytes usb-harddisker med i basis de samme egenskapene for et par hundrelapper mindre enn Verbatim. Videre kan flere til samme pris levere bedre tilkoblingsmuligheter, for eksempel gjennom Firewire eller eSATA i tillegg til usb. Ser vi tilbake på vår siste sammenligningstest av denne typen eksterne harddisker, var Western Digitals My Book Premium ES en av testvinnerene. Denne har eSATA i tillegg til usb og koster omtrent det samme, eller faktisk litt mindre. Den medfølgende programvaren er heller ikke et element som forsvarer en ekstra kostnad for disken.

Skulle imidlertid Verbatims disk legge seg på samme prisnivå som direkte sammenlignbare modeller kan den være et helt kurant valg, uten at den gir noe spesielt ekstra.

Verbatim External USB Hard Drive 500 GB

Pris: Ca. kr 1 150 inkl. mva.
Distributør: Hattelco
Internett: www.verbatim-europe.com

+ Kurant ytelse.
- Litt høy pris. DIN-strømplugg.

LES OGSÅ: Praktiske mobile harddisker

Les om:

Lagring