TEST: Eksterndisk med bedre feiltoleranse

TEST: Eksterndisk med bedre feiltoleranse

TEST: Med My Book Mirror ønsker Western Digital at dataene dine skal være litt tryggere.

Vi har tidligere testet Western Digitals My Book Studio II , som er en ekstern harddisk med opptil 2 terabytes kapasitet og med usb, firewire/firewire800 og eSATA for tilkobling til pc-en. My Book Mirror er hovedsakelig den samme løsningen, men man har kun usb-grensesnitt.

Speiling

I utgangspunktet er enheten, som navnet tilsier, satt opp med RAID 1, hvilket vil si at det samme innholdet vil lagres på begge harddiskene i enheten – speiling. Skulle den ene gå i stykker, vil det være en kopi av dataene på den andre.

RAID 1 gir 50 prosent kapasitetsutnyttelse. Man kan imidlertid endre RAID-nivået fra RAID 1 til RAID 0. Dette gir full kapasitetsutnyttelse. Med at det er kun usb-grensesnitt er imidlertid ytelsesforskjellen minimal. Skulle èn av de to av harddiskene gå i stykker vil alle data være tapt hvis man bruker RAID 0. My Book Mirror leveres i modeller med 2x500 gigabyte eller 2x1 terabyte.

Kabinettet er designet slik at brukeren selv kan åpne det for å erstatte en defekt harddisk. Når en ny harddisk settes i vil harddisken data fra den andre harddisken legges over slik at man igjen kjører med dataene speilet. Skifte av en harddisk skjer uten bruk av verktøy.

Med andre ord, My Book Mirror rettes mot de som ikke trenger den ytelsen My Book Studio gir og egentlig hovedsakelig er interessert i en RAID 1-løsning. Husk imidlertid at RAID 1 ikke er noen erstatning for sikkerhetskopiering, og man bør også ha kopier av de viktigste dataene på andre lokalisjoner.

Ytelse

Det er på det jevne i dag svært liten forskjell mellom de fleste eksterne basert på 3,5-tommers harddisker når kun usb-grensesnitt brukes. Man kan se litt forskjeller i aksesstid, men jevnt over er det usb-grensesnittet som er flaskehalsen.

My Book Mirror legger seg jevnt med de andre vanlige usb-harddiskene vi har testet det siste året. Med at det benyttes 5 400 o/min-harddisker i den (Western Digital Caviar GP) kan vi på enkelte områder se at den svakere aksesstiden påvirker tallene noe, men ikke spesielt mye.

På det jevne kan vi konkludere med at harddidisken har ytelse som forventet, og på det jevne bra.

LES OGSÅ: Den raskeste 1 terabyte-disken?

Konklusjon

Trenger man en løsning som gir litt bedre feiltoleranse og ikke trenger andre grensesnitt enn usb blir My Book Mirror i utgangspunktet et godt valg. Man kan også gjøre den om til 2 terabyte lagringsplass uten ekstra feiltoleranse.

Vi ser per dags dato ingen grunn til å velge My Book Mirror. Bakgrunnen for dette er at My Book Studio II, som i tillegg til usb tilbyr Firewire, Firewire800 og eSATA, koster omtrent det samme hos mange forhandlere. Denne kan også settes opp som RAID 1, selv om den i utgangspunktet leveres satt opp med RAID 0. For noen uker siden var prisforskjellen 4-500 kroner mellom disse modellene, så vi vil ikke se bort i fra at det kan komme en prisreduksjon på Mirror som gjør den mer aktuell. Med 4-500 kroners lavere pris enn My Book Studio II, kan Mirror være et bedre valg for dem som ikke stiller for strenge krav til ytelse.

Western Digital My Book Mirror

Pris:
1 TB: Ca. kr 1 350 inkl. mva.
2 TB: Ca. kr 2 600 inkl. mva.

Pluss:
Feiltoleranse gjennom RAID 1. Stilig design. Harddisker kan bytte av brukeren.

Minus:
Høy pris (My Book Studio II koster omtrent det samme). Programvare for sikkerhetskopiering hadde vært en fordel.

LES OGSÅ: Test av 1 terabyte-harddiskene

Les om:

Lagring