TEST: Excito Bubba 3 - Enkel nettverkslagring

Kan svenskene lage NAS? Vi har hatt Excitos Bubba 3 på testbenken.

Publisert Sist oppdatert

Excito er et svensk selskap som har gått inn i markedet med en egenutviklet NAS rettet mot hjemmebrukere. Løsningen er i og for seg tradisjonell på de fleste områder – dette er en kompakt enhet basert på en 1,2 GHz ARM-prosessor, 512 megabyte minne og Linux som operativsystem, men man trenger ikke å forholde seg til operativsystemet i seg selv. Som for andre NAS-er i dette segmentet foregår oppsett og administrasjon via et webgrensesnitt. Riktignok, hvis man ønsker det, kan man aksessere Linux-kommandolinjen via SSH.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

Funksjoner

I utgangspunktet kan man anse en NAS som en harddisk koblet til nettverket – en nettverksdisk som vi også kan kalle det. Kataloger settes opp og deles, og man har muligheten til å styre tilgangen ut i fra brukere.

Vi har blitt vant med at NAS-er kan mer enn å dele filer i lokalnettverket, og også Excito har en del ekstrafunksjoner på plass.

Man har ftp-tjener, samt flere tjenester for streaming – inkludert iTunes-tjener, UPnP AV-tjener og Squeezebox-tjener.

Det er også en løsning hvor man kan sette opp flere e-post-kontorer til å bli sjekket, og videre kan man sjekke mail via et webgrensesnitt på Bubba-en. Det er også en integrert e-post-tjener. Dette er ikke funksjonalitet som vi har testet.

Administrasjonen skjer via et webgrensesnitt. Dette er for så vidt ryddig og enkelt å bruke, men å komme i gang med mye av funksjonaliteten synes vi er langt enklere hos for eksempel Qnap og Synology.

Som med mange andre NAS-er har man også en integrert Bittorrent-klient. Og som for de andre er det snakk om en temmelig begrenset løsning, men samtidig en løsning som kan være praktisk hvis man ikke har mulighet til å la pc-en stå på for å kjøre nedlastinger som tar lang tid. Man har også en webtjener der man kan ha sine egne websider, samt at Excito har en egen tjeneste for å gi deg et enkelt navn å huske hvis du skal nå din server via intenrett. For eksempel kan du navngi den dittnavn.bubbaserver.com.

Webbaserte fotoalbum er også en mulighet, men funksjonaliteten rundt dette imponerte heller ikke. Tilgangskontroll til bildealbum kan settes uavhengig av brukere på NAS-en ellers.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

Med og uten wlan

Bubba 3 leveres i versjoner med og uten wlan. Man kan da benytte enheten som et aksesspunkt for trådløst nettverk. Funksjonaliteten rundt dette er ikke så veldig god, og vi tror de fleste vil være mer tjent med å koble versjonen uten wlan mot en vanlig wlan-ruter e.l. For modellen med wlan er det støtte for 802.11abgn. For 802.11n er det støtte for kommunikasjon både over 2,4 og 5 GHz.

Utvid plassen

Bubba 3 har én intern harddisk. Per i dag leveres den med kapasitetsalternativene 500 gigabyte, 1 terabyte eller 2 terabyte. I tillegg finnes en versjon med 40 gigabyte SSD.

Videre har man to usb-porter og eSATA-port. Man kan da koble til vanlige eksterne harddisker. Man har flere opsjoner for hvordan eksterne harddisker utnyttes. Man kan sette opp RAID 1 for speiling av intern disk, sikkerhetskopiering av angitte data fra intern disk eller man kan benytte eksterne disker for å utvide lagringskapasiteten. Når det gjelder sikkerhetskopiering kan dette også gjøres via FTP eller SFTP mot en annen server.

Man kan også dele en skriver i nettverket via usb. Vær imidlertid oppmerksom på at kobler man til en multifunksjonsskriver, er det kun skriverdelen man får utnyttet.