TEST: Fractal Design Array Mini - Perfekt for hjemmeserveren?

TEST: Fractal Design Array Mini - Perfekt for hjemmeserveren?

Fractal Array Mini er designet med Windows Home Server eller hjemmesnekret NAS i tankene.

Kabinettet blir et naturlig utgangspunkt om man skal bygge seg sin egen nettverkstjener for hjemmet. Fractal Designs Array Mini er et av de mest aktuelle kabinettene vi har sett lansert den senere tid. Fra før har vi meget gode erfaringer med Fractal Designs R2-kabinett for vanlige pc-er.

Mini-ITX og ytelseskrav

Array Mini er beregnet for hovedkort som følger mini-ITX-formfaktoren. Det finnes etter hvert et ganske godt utvalg av hovedkort i denne formfaktoren, der hovedkortet ikke måler mer enn 17x17 cm. Til sammenligning er et vanlig ATX-hovedkort gjerne cirka 25 x 31 cm.

Mange av hovedkortene for mini-ITX er med Intels Atom-prosessor eller VIAs C7-prosessorer. Det finnes imidlertid også hovedkort for standardprosessorer fra AMD og Intel – selv for Phenom II og Core i7.

For en lagringstjener til hjemmet er ikke nødvendigvis prosessorytelsen så veldig viktig, men mange faktorer avgjør. Vi tror de fleste vil oppleve ytelsen som meget god fra et Intel Atom-basert system, spesielt om det kun er snakk om ren lagring. Skal man kjøre en del ekstra tjenester kan det være at man bør vurdere en tokjernet Atom-løsning eller en tradisjonell prosessor, for eksempel en rimelig AMD Athlon II eller Intel Core i3. Vi har imidlertid sett over 100 megabyte i sekundet over nettverket fra NAS-er som benytter Intels Atom-prosessorer.

side 3 i denne artikkelen viser vi en del eksempler på hovedkort tilgjengelig på det norske markedet i mini-ITX-formfaktor.

LES OGSÅ: GUIDE: Slik bygger du pc

Nå skal vi imidlertid i denne sammenheng ikke gå så mye inn på hva som kreves ytelsesmessig. Vi konstaterer imidlertid at mange vil klare seg med en Atom-løsning, men når det gjelder valg av hovedkort er det viktig å sjekke antallet Serial ATA-kontakter, RAID-muligheter og om det er Gigabit Ethernet-kontroller. Hovedkortet kan med fordel også ha en ekspansjonskortplass til for eksempel et ekstra kontrollerkort for flere Serial ATA-tilkoblinger, en USB 3.0-kontroller eller et bedre nettverkskort.

Seks disker

Kabinettet leveres med en strømforsyning på 300 watt. Sett i henhold til prosessortypene vi anser det som aktuelt å bruke, samt at man ikke har noe grafikkort, skulle 300 watt være mer enn nok – selv om man tar i bruk standardprosessorer fra AMD og Intel. Når det ellers gjelder harddisker til denne typen løsninger anbefaler vi produsentenes «grønne» modeller, slik som Samsung EcoGreen, Western Digital Caviar Green og Seagate Barracuda LP. Samsung og Western Digital har her 5 400 o/min rotasjonshastighet, mens Seagate har 5 900 o/min. Fordelen her er at man får lavere støynivå, lavere strømforbruk og lavere varmeutvikling. Slik de fleste vil bruke slike enheter, vil ikke diskytelsen i seg selv i noen stor grad oppleves som spesielt forskjellig sammenlignet med å bruke 7 200 o/min-harddisker.

Avkjølingen av kabinettet består av en 14 cm vifte i front. Denne er stillegående. Man skal imidlertid huske at med seks harddisker utvikles det en del varme, og med en kraftigere prosessorer enn Atom-baserte løsninger i kombinasjon med mange harddisker er vi litt usikker på om avkjølingen av kabinettet blir god nok. I kombinasjon med Atom bør det imidlertid ikke være noe problem.

Les om:

Lagring