TEST: HP Media Vault Pro - Hjemmesafe for filer

TEST: HP Media Vault Pro skiller seg på flere måter fra tradisjonelle nettverksdisker – på godt og vondt.

Publisert Sist oppdatert

HP Media Vault Pro Mv5000-serie ser designmessig ut som en liten versjon av HPs MediaSmart Server, som er basert på Windows Home Server. Media Vault Pro er imidlertid Linux-basert. Et spørsmål kan være om du klarer deg med en slik enhet eller om du bør satse på Windows Home Server. Svaret blir individuelt. En slik enhet er rimeligere og dekker nok nettverkslagringsbehovene for mange, men funksjonaliteten og ekspansjonsmulighetene blir bedre med en Windows Home Server. Vi mener at Synology DS-207-serien og Qnap TS-209-serien er de sterkeste konkurrentene for HP Media Vault Pro. Dette er de beste nettverksdiskene vi til nå har testet med to disker.

HP Media Vault Pro Mv5000 har flere modeller. Forskjellen ligger i kapasiteten og antall disker. Foreløpig er det kun 500 gigabyte-versjonen (mv5020) vi har sett tilgjengelig på det norske markedet. For denne modellen er det lett å utvide lagringskapasiteten gjennom å plassere en standard 3,5-tommers Serial ATA-harddisk i den tomme diskskuffen. Lagringskapasiteten kan også økes gjennom usb-harddisker.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

Funksjonalitet

Nettverksdisker handler om mer enn bare nettverkslagring, og HP tilbyr en noen tilleggstjenester for Media Vault Pro. I utgangspunktet retter HP Media Vault Pro både mot privatbrukere og bedrifter. Riktignok kan sikkert denne dekke enkelte behov i en liten bedrift, en arbeidsgruppe eller spesielle områder, men primært er dette en enhet aktuell for hjemmebruk. Man finner iTunes-tjener og streaming av mediefiler til medielink (UPnP AV). Vi savner mulighet for å dele skriver.

Enheten har en integrert webtjener som gir mulighet for webbaserte fotoalbum. Dette kan kobles opp mot en tjeneste for dynamisk DNS. Dette vil si at man for eksempel får adressen dittnavn.gotomyhp.com for enklere fjerntilgang til enheten via Internett. Tjenesten er gratis det første året. Andre (gratis) tjenester for dynamisk dns kan også brukes, men HP har ikke integrert klient for dette – noe flere andre produsenter av nettverksdisker har. Naturlig nok – hadde man integrert støtte for dette, hadde færre benyttet betalingstjenesten.

Man kan imidlertid merke seg at mange nettverksrutere også har en slik klient, eller man kan bruke tjenesten uten klient om man har fast ip-adresse eller ip som endrer seg svært sjeldent. Klienten kan også kjøres som et program på en maskin i nettverket.

Det er for webtjeneren ikke mulighet for å ha egne websider. For fjerntilgang til filer kan webløsningen benyttes – riktignok med ukryptert innlogging og overføring. Overføring av filer via ftp er ikke støttet.

Brukervennlighetsmessig har HP Media Vault Pro gode og dårlige sider. Enkelte funksjoner kan kun administreres via programvare som kjøres lokalt. Dette gir også en ulempe for Mac- og Linux-brukere.

Sikkerhetskopiering

Media Vault Pro kan settes opp med to harddisker, og man kan spesifisere at utvalget kataloger skal speiles på begge diskene. For så vidt en grei løsning, ettersom ikke alt man har av data nødvendigvis er like viktig. Med en tradisjonell RAID 1-løsning ville alt blitt speilet til begge diskene. Det er videre mulighet for å sette sikkerhetskopi mot eksterne usb-harddisker koblet til enheten.

HP leverer også med programvare for sikkherhetskopiering av klientene. To programmer følger med fra NTI, Drive Shadow og Drive Backup. Førstnevnte er for generell sikkherhetskopiering av filer, mens Drivebackup er for å lage en kopi av hele harddisker/partisjoner. Programvareløsningen er for så vidt ok, men når det gjelder sikkerhetskopiering av filer finnes det gratisløsninger som kan være bedre.

Oppdatering, innstillinger for iTunes og enkelte elementer knyttet til sikkerhetskopiering er tilgjengelig via et program som kjøres lokalt på pc-en.Webgrensesnittet er enkelt, men så er også HP-enheten en relativt enkel nettverksdisk. Merk at hvis man har to harddisker, kan man spesifisere kataloger som skal speiles.

Ytelse

Skal enheten aksesseres via trådløst nettverk eller 100 Mbps nettverk, vil nettverket i seg selv være flaskehalsen i de fleste tilfeller. Det er imidlertid støtte for Gigabit Ethernet. Som vi har sagt tidligere i tester av denne typen enheter, har disse Gigabit Ethernet-ytelse som er langt unna det Gigabit Ethernet kan levere for eksempel mellom to pc-er. Vi fikk opptil 15-16 megabyte i sekundet i overføringshastighet på det meste. Dette står i samsvar med tilsvarende produkter fra Synology og Qnap, samt flere andre aktører. Ytelsen blir dermed å beskrive som god.

Det kan nevnes at enheten ikke støtter Jumbo Frames, hvilket kunne ha gitt enda bedre ytelse ved bruk av gigabit ethernet.

LES OGSÅ: Smart lagring på nettverket: Test av ni nettverksdisker

Konklusjon

HP Media Vault Pro leverer kurant funksjonalitet, men er et godt stykke unna for eksempel Synology og Qnap. Det gjelder ikke bare «store funksjoner», men også småting knyttet til hvordan enkelte ting er implementert. For eksempel kan man ikke få statusmeldinger tilsendt per e-post hvis den oppdager en feil. En webtjener som kunne bli brukt mer generelt og ftp-tilgang kunne vi også ønsket.

Enkelte vil ikke bruke spesielt mye mer enn lagringsfunksjonaliteten. HPs løsning er for så vidt lett å komme i gang med og man får med brukervennlig programvare for sikkerhetskopiering. Vi liker at HP her gir en løsning både for filkopiering og for å ta kopi av hele disker.

Prisen i skrivende stund er cirka 2 400 kroner. Dette inkluderer 500 gigabyte harddisk. Tar man Synology DS-207+ og Qnap TS-209, koster de i overkant av 2 000 kroner. I tillegg må harddisk kjøpes. Med 500 gigabytes disk blir de litt, men ikke mye dyrere enn HP Media Vault Pro. En fordel for disse er videre at man kan velge diskstørrelse fra starten, for eksempel en enkelt disk på 750 gigabyte eller 1 terabyte. Hos en del forhandlere er 1 terabyte-harddisker nede i under tusenlappen. Ser man ikke behov for to harddisker, blir modeller som Synology DS-107+ og Qnap TS-109 rimeligere enn HP Media Vault Pro, samtidig som funksjonaliteten på en del områder er bedre.

Trenger man kun lagring på nettverket, finnes det også rimeligere og enklere todiskløsninger enn HP Media Vault Pro – for eksempel fra D-Link eller Zyxel.

HP Media Vault Pro

Pris: Ca. kr 2 400 inkl. mva.Internett: www.hp.no

Pluss: God ytelse. Tildels brukervennlig programvare.

Minus: Litt svak funksjonalitet på enkelte områder. Den todelte administrasjonen (programvare/web-grensesnitt).

LES OGSÅ: TEST: HP MediaSmart Server - Avansert og romslig Home Server