TEST: Iomega Pro HD: Topp ytelse med eSATA

TEST: Iomega Pro HD: Topp ytelse med eSATA

Iomega Professional Harddrive tilbyr både usb- og eSATA-tilkobling. Vi har testet 500 gigabyte-modellen.

Iomega Professional Harddrive tilbys med kapasitet på 500 og 750 gigabyte. Modellen vi fikk til test var på 500 gigabyte, men ytelsesmessig er det neppe de store forskjellene fra 750 gigabyte-modellen.

Iomega benytter 7 200 o/min Serial ATA-harddisk i sin løsning. I hvert fall i modellen vi testet var harddisken en Seagate Barracuda 7200.10 med 8 megabyte hurtigbuffer. Ikke av de aller raskeste harddiskene på markedet, men slett ingen sinke heller.

Modellen vi har testet har grensesnitt for usb og eSATA. Iomega leverer også harddisken med kun usb eller med usb/Firewire/Firewire800.

LES OGSÅ: Utvid plassen med eksterne harddisker

Kabinettet

Enheten veier cirka 1,2 kilo. Strømforsyning kommer i tillegg. Dette er ikke ment å være en mobil harddisk, men en ekstern harddisk som hovedsakelig skal stå i ro på skrivebordet og eventuelt fraktes til en annen pc en gang i blant. Kabinettet måler cirka 3,5 x 12 x 22 cm. I tillegg til å ligge kan harddisken også plasseres stående i en medfølgende fot.

Kabinettet er laget i aluminium og er uten vifte. Støy- og vibrasjonsnivået vil vi si er på et normalt nivå for denne typen harddisker. Rent designmessig synes vi at kabinettet ser helt ok ut.

eSATA

Vi har også tidligere testet en modell fra Iomega med eSATA-grensesnitt i tillegg til usb. Den gang leverte Iomega med et eget pci-basert eSATA-kontrollerkort. I dag har imidlertid eSATA blitt langt mer vanlig på nye pc-er. Det vil si, direkte vanlig er det ikke, men en god del modeller leveres i dag med dette grensesnittet.

eSATA gir en båndbredde mellom harddisk og pc på 150 eller 300 MB/sek, avhengig av hastigheten harddisken eller harddiskkontrolleren støtter. Selv om man har støtte for 300 MB/sek, vil det i praksis ikke være noe raskere enn for 150 MB/sek for eSATA-harddisker basert på en enkelt harddisk. Til sammenligning har usb, Firewire og Firewire800 teoretiske muligheter på opptil henholdsvis 60, 50 og 100 MB/sek.

For eSATA vil man normalt ha samme ytelsen med en ekstern harddisk som om den var montert internt. Med usb og firewire vil grensesnittet være en flaskehals. Firewire800 gir normalt ytelse opp i mot det samme som man har med eSATA, men Firewire800-harddisker er gjerne dyrere og få pc-er har kontrollere for dette. En kontroller er gjerne også dyrere enn hvis man ønsker eSATA-støtte på en pc som ikke har det.

For en stasjonær pc med intern Serial ATA-støtte koster det under hundrelappen å få en brakett som gir tilkoblingsmuligheter for eSATA. Slike braketter selges av en rekke forhandlere.


En del nye pc-er i dag, både stasjonære og bærbar, leveres med støtte for eSATA.
En slik brakett for eSATA i en stasjonær pc kobles til Serial ATA-kontakt på hovedkortet. Braketten koster under hundrelappen. Det finnes også braketter med flere porter.

Også på bærbare pc-er ser vi at en del produsenter satser på eSATA – blant annet Asus, Fujitsu-Siemens og Packard Bell har dette på flere modeller. Det koster heller ikke mer enn rundt 250 kroner for et PC-Card-tilleggskort for en bærbar pc for å få eSATA. Det finnes også en rekke tilleggskort for stasjonære pc-er, både i form av pci og pci express, for å gi en eller flere eSATA-tilkoblinger. Når det gjelder hovedkort for selvbyggere leveres svært mange av disse i dag med eSATA-støtte – i hvert fall hvis man unngår de aller rimeligste modellene.

LES OGSÅ: Raskere med eSATA

Ytelsen

Med vårt nåværende testoppsett har vi testet eSATA-løsninger fra Western Digital, Plextor, Antec og Sandberg. De to sistnevnte er løse kabinetter der man selv monterer inn harddisk. Fra Western Digital har vi testet My Book Premium ES, mens løsningen fra Plextor er basert på en 2,5-tommers harddisk og dermed ikke helt sammenlignbar med harddiskene vi har testet med eSATA ellers.

I diagrammene har vi tatt med flere disker som referanse. Blant annet har vi med Freecom Mobile Harddrive Pro som har grensesnittene usb, Firewire og Firewire800.


Harddisken fra Iomega scorer ikke like høyt under PCMark som Western Digitals My Book Premium ES med eSATA-grensesnitt. Forskjellen er imidlertid minimal. Vi ser også at ytelsen er bedre enn for den internt koblede Samsung Spinpoint P120-harddisken, samt Antecs- og Sandbergs løsninger med denne disken brukt.

Forskjellen mellom bruk av usb og eSATA er over 60 % for Iomega-harddisken.


Under DiskBench-testen hadde Iomega-harddisken noe svak skriveytelse ved bruk av eSATA, men ytelsen er fortsatt langt bedre enn for bruk av usb.


I h2bench, som baserer seg på bruksmønstre fra en rekke applikasjoner, legger Iomega seg likt med Western Digitals eSATA-modell. Forskjellen mellom bruk av usb og eSATA er cirka 70 %.


Aksesstiden for harddisken er god. Det oppstod en feil under kjøring av skrivetestdelen av HD Tach ved bruk av usb for Iomega. Dette er trolig ikke av praktisk betydning.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at eSATA gir en ytelsesmessig gevinst over usb og Firewire. Ettersom Iomegas harddisk har usb-grensesnitt i tillegg til eSATA, er det heller ikke noe problem å benytte harddisken mot pc-er uten eSATA-støtte. Dette gir en viktig fleksibilitet. Iomega leverer med sikkerhetskopieringsprogrammet EMC Retrospect Express, hvilket er et helt kurant program for personlig sikkerhetskopiering.

eSATA gir harddisken topp ytelse, mens usb gir fleksibilitet ved at harddisken også kan kobles til pc-er uten eSATA.

I utgangspunktet, i forhold til ytelse og praktisk bruk, mener vi Iomega Professional Harddrive USB/eSATA er et godt valg. Nå har vi ikke funnet reelle markedspriser i Norge på modellen, og tar dermed utgangspunkt i prisen på Iomegas europeiske nettbutikk. Prisen for 500 gigabyte-modellen ser da ut til å bli cirka 1 500 kroner inklusive mva. i Norge, mens 750 gigabyte-modellen ligger på cirka 2 000 kroner.

Det er mulig at markedsprisene vil kunne bli noe lavere når produktet kommer skikkelig. Dette kan vi se ut i fra prisene på Iomegas UIltraMax-modell, som kan sies å være et hakk over Professional Harddrive. Markedsprisene i Norge for UltraMax er omtrent de samme som prisene oppgitt fra Iomega på Professional Harddrive eSATA/USB. Ser vi på konkurrenter som Western Digital koster deres 500 gigabyte My Book-modell med usb og eSATA cirka 1000 kroner inklusive mva.

Med andre ord, forutsatt en lavere pris, for eksempel rundt 1100-1200 kroner for 500 gigabyte-modellen, er Iomega Professional Harddrive USB/eSATA en ekstern harddisk man absolutt kan vudere.

Iomega Pro. HD USB/eSATA

Priser:
500GB: Ca kr 1 500 inkl. mva.
750GB: Ca kr 2 000 inkl. mva.

Internett: iomega-europe.com

+ God ytelse. Programvare. Design.
- Noe høy pris (kan endre seg).

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Les om:

Lagring