TEST: Jensen Scandinavia KooBrick: Nettverkstårnet

Under merkenavnet KooBrick skal norske Jensen Scandinavia nå designbevisste som ønsker ruter og NAS.

Publisert Sist oppdatert

Jensen Scandinavia er et norsk merke som i en årrekke nå har levert blant annet wlan-rutere til hjemmebruk. Gjennom blant annet å være på plass hos de største elkjedene er det nok mange som opplever å få opp en AirLink SSID hvis de ser på nettverkene man har i nabolaget.

KooBrick blir et merkenavn fra Jensen Scandinavia, der man skal forsøke å fokusere på produkter som ligger i et høyere segment enn de vanlige Jensen Scandinavia-produktene..

KooBrick-serien består i dag av fire produkter – en wlan-ruter (KooBrick Wifi), en NAS (KooBrick Boxi), en universal dokkingstasjon (KooBrick Docki) og en tom boks (Koobrick Roomi).

Funksjonen for sistnevnte er ganske enkelt at man skal kunne samle et overskudd av kabler og lignende ute av syne. Utseendemessig blir den lik Boxi.

Designkonseptet er ellers enkelt – enkle og stilrene produkter i hvitt som kan bygges i tårn. Det hele kan gi assosiasjoner til Lego. Det er kanskje også ikke så rart – produktdesigneren har også bakgrunn fra blant annet nettopp Lego.

De forskjellige produktene kjøpes separat og stables slik man måtte ønske. Naturligvis, KooBrick Docki må stå øverst. Dette er en dokkingløsning for nettbrett og mobiltelefon der den originale laderen benyttes for å gi strøm.

Dokkingstasjonen kan plasseres på toppen og benyttes mot forskjellige typer nettbrett og mobiltelefoner.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear R6200: Enkel 802.11ac-ruter

Wlan-ruteren

Vi merket raskt av rekkevidden ikke er på høyde med en del av de beste wlan-ruterne på markedet. Steder hjemme hos undertegnede hvor vi med f.eks. Netgear R6300 og Asus RT-AC66U omså kunne streame høykvalitets video mot nettbrett og mobiltelefon fikk vi knapt surfet på websider med KooBrick WiFi. Nettbrett og mobiltelefoner er gjerne mer krevende å gi dekning til enn bærbare pc-er, ettersom de gjerne har en langt dårligere antennekonstruksjon og det er mindre plass tilgjengelig for radio – kombinert med at strømforbrukskravene er høyere.

Netgear R6300 og Asus RT-AC66U er to rutere vi ganske tilfeldig hadde stående koblet opp nå, men samtidig er de en svært aktuell referanse – begge to koster omtrent akkurat det samme som KooBrick WiFi. Man vil alltids kunne diskutere hvorvidt de designmessig vil være sammenlignbare, men med bedre resultater generelt for rekkevidde og ytelse blir det vanskelig for oss å forsvare prisen for KooBrick WiFi. De to ruterne støtter også nyeste generasjon wlan, 802.11ac, slik at ytelsesforskjellen vil være enda større når man benytter enheter som støtter denne teknologien.

Teknisk sett er det støtte for både 2,4 og 5 GHz-bådet, og her hastigheter på opptil 300 Mbps per bånd. En del andre 802.11n-produkter har hatt støtte for opptil 450 Mbps en god stund. Det er ikke støtte for å sette opp et separat gjestenettverk. Den integrerte svitsjen støtter riktignok Gigabit Ethernet, men det er kun to porter. For mange er det i dag trådløst som gjelder, men for noen er det også fortsatt en del enheter som er tilkoblet via kabel.

Sikkerhetsmessig er naturligvis det viktigste støttet - som WPA2 med AES-kryptering. Det er også støtte for WPS på ruteren, men dette i en eldre versjon som ikke er sikker. Av den grunn har Jensen Scandinavia valgt å ha WPS deaktivert som standard

LES OGSÅ:

TEST: Erstatt kabelen med bro

Er man nær ruteren fungerer det kurant – så lenge vi holdt oss til en oppgave omgangen. Her må vi si at vi ble overrasket når vi for eksempel spilte av en HD-film fra en rask NAS koblet til ruteren og samtidig lastet opp en fil til NAS-en. Med andre rutere vi har testet har ikke dette vært noe problem – her ble det problemer på bare noen meters avstand. Det virker som om ruteren ikke har spesielt god intelligens for prioritering av forskjellige typer trafikk. I perioden vi brukte Koobrick WiFi var det en generell følelse av at ting i praksis ikke fungerte like bra som på de andre ruterne som hadde blitt brukt på samme sted, mot det samme utstyret og til de samme oppgavene i senere tid.

Funksjonalitetsmessig lar vi oss ikke heller imponere av KooBrick WiFi. Det hele er på det jevne eller dårligere enn det man ser på en del andre rimeligere modeller. Brukervennligheten ble vi heller ikke spesielt imponert av.

LES OGSÅ:

TEST: 802.11ac i praksis

Nettverksdisken

KooBrick Boxi er en NAS med plass til to harddisker. I dag skulle det normalt tilsi mulighet for opptil 8 terabyte intern lagringsplass gjennom to harddisker på 4 terabyte. Boxi støtter imidlertid ikke disker større enn 2 terabyte – hvilket for oss framstår som ganske merkelig ettersom flere år gamle NAS-er fra andre aktører som regel vil støtte disker større enn 2 terabyte. Boxi vil leveres i versjoner med og uten harddisker. Man kan velge å bare bruke én disk. Bruker man to disker, har man muligheten for RAID 1 – da blir de samme dataene lagret på begge diskene. Skulle den ene krasje vil dataene fortsatt være tilgjengelig på den andre.

LES OGSÅ:

TEST: LenovoEMC StorCenter ix4-300d - Enkel nettlagring

Ytelsen kan nok dekke behovene til en del. For overføring av store filer mot én klient opplevde vi lese- og skrivehastighet på opptil henholdsvis 50 og 40 megabyte per sekund. Blir det mindre operasjoner eller en kombinasjon av lese- og skriveoperasjoner, faller NAS-en et godt stykke bak andre i samme prisklasse.

Sammenlignet med for eksempel Synology DS212j ser vi at DS212j kan levere ytelse som er fra 50 til 400 prosent bedre. Spesielt når det er snakk om å i hovedsak aksessere NAS-en via trådløst nettverk er ytelsen ingen flaskehals, men samtidig må det sies at ytelsen ikke akkurat er god. Brukervennlighetsmessig imponerer Boxi ikke.

Det er liten tvil om at en del av de mer etablerte NAS-aktørene har et administrasjonsgrensesnitt som for de fleste segmenter av markedet er mer brukervennlig. Dette i tillegg til at den generelle funksjonaliteten er bedre. For vår del opplevde vi noen tilfeller hvor vi mistet forbindelsen med NAS-en. NAS-en kranglet også når vi prøvde å sette den opp med fast ip-adresse.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

Konklusjon

KooBrick WiFi kunne i og for seg vært en helt kurant wlan-ruter – om prisen hadde blitt minst halvert. Om man ikke skulle være veldig fasinert av det rent designmessige ser vi absolutt ingen grunner til at man skulle velge denne ruteren framfor mye annet på markedet nå. For oss føles dette som om noe som skulle ha vært på markedet for i hvert fall et par år siden, og selv da ville det teknisk sett ikke vært blant de beste.

I likhet med KooBrick WiFi blir inntrykket at Boxi er et produkt som kommer svært sent til markedet og har en for høy pris. Cirka 1 300 kroner må man ut med for versjonen uten harddisker. Dette er samme prisen som for eksempel en Synology DS212j, som på alle måter er et bedre produkt. Også rimeligere NAS-er som for eksempel Zyxel NSA-325 framstår som et bedre alternativ. Man mister fordelen av å ha enheter som passer sammen når ruter og NAS kan stables, men man får imidlertid produkter som i praksis fungerer bedre.

KooBrick BoxiPris: Ca. kr. 1 300 inkl. mva.

+ Ingen spesielle. - Svak ytelse. Lite ekstrafunksjonalitet. For høy pris.

KooBrick WiFiPris: Ca. kr. 1 300 inkl. mva.

+ Ingen spesielle. - Høy pris. Middels rekkevidde/ytelse. Trafikkprioriteringen.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-325: Rimelig og rask