Test: Lekende lett synkronisering

Test: Lekende lett synkronisering

Er dere flere i familien og ønsker å holde data mellom dere synkronisert, uansett hvor dere måtte befinne dere? Da kan Dropbox være løsningen.

Den eneste ulempen for familier med mange pc-er er at man får masse fragmentering av data dersom man ikke er ekstremt disiplinert.

Med fragmentering av data menes det at det er litt tilfeldig hvor dokumenter, bilder, videoer o.l. havner. Noen ganger havner bildene fra digitalkameraet på pc-en til kona, mens de andre ganger havner på din pc. Andre ganger er det ønskelig å jobbe på det samme dokumentet uansett hvilken maskin man benytter.

Dette er Dropbox

Dropbox er kort fortalt en synkroniseringstjeneste som sørger for å holde maskiner som klientprogrammet er installert på synkronisert. Har man ikke installert Dropbox på en pc, tilbyr tjenesten et meget enkelt og brukervennlig web-grensesnitt for administrering av konto og filer. Dropbox er med andre ord tilgjengelig så lenge man har tilgang til Internett.

Ettersom Dropbox ikke er et tradisjonelt klientprogram, er Dropbox-mappen under Dokumenter-mappen det nærmeste man kommer et «brukergrensesnitt». Se større bilde her.

Prisen for tjenesten er ikke skrekkelig heller. For rundt en femtilapp i måneden kan du få tilgang til 50 GB lagringsplass. En gratisversjon med tilgang til 2 GB lagringsplass vil ifølge tjenesteleverandøren alltid være tilgjengelig. For mange er dette mer enn nok. Applikasjonen kan også installeres på så mange pc-er som du ønsker, noe som er meget bra.

Dataene er etter vi har forstått, lagret på Amazon sine tjenere, det er sistnevntes lagringsplattform, S3, som benyttes. All dataoverføring skjer kryptert over SSL – og sikkerheten er med andre ord godt ivaretatt.

Installasjon og i bruk

Dropbox er en plattformuavhengig tjeneste. Klientprogrammet som man laster ned og installerer lokalt, finnes både til Mac, Linux og Windows. Pluss i boka for det! Synkronisering fungerer også (!) på tvers av de ulike plattformene – det vil si har du tre pc-er med tre ulike operativsystemer, vi filene være tilgjengelig på de tre ulike pc-ene.

Vi har kun testet Mac- og Windows-versjonen og opplevde ingen problemer med klientprogrammet.

Å komme i gang med tjenesten er enkelt. Alt man trenger å gjøre er å registrere seg som bruker fra nettstedet til Dropbox og installere klientprogrammet. Når installasjonen er ferdig vil en mappe som heter Dropbox bli opprettet under Dokumenter-mappen (Mine Dokumenter på XP). Under Dropbox-mappen opprettes det tre undermapper: bilder, musikk og offentlig. Filer eller mapper man oppretter, kopierer eller flytter til denne mappen vil automatisk synkronisere seg på andre maskiner som også har klientprogrammet til Dropbox installert og som er autentisert med ditt Dropbox-brukernavn og passord. Stort enklere kan det ikke gjøres.

Funksjonalitet og webgrensesnitt

Funksjonaliteten til Dropbox er sammenliknet med konkurrerende tjenester som for eksempel Syncplicity jevnt over bra – i alle fall om man sammenlikner egenskaper mot pris.

En funksjon vi liker, og som vi ønsker å fremheve, er tjenestens evne til å holde kontroll over ulike versjoner av filer. Det er mulig å bla bakover i ni tidligere versjoner av en fil. Dette er meget nyttig dersom man har overskrevet en fil eller har slettet et dokument ved et uhell. Ved hjelp av et museklikk kan man gjenopprette den versjonen man ønsker.

Det egentlige brukergrensesnittet er det man finner på web. Fra dette web-området har man en ryddig og god oversikt over filene. Ved hjelp av web-grensesnittet er det blant annet mulig å gjenopprette tidligere versjoner av et dokument. Se større bilde her.

Konklusjon

Dropbox er en imponerende bra tjeneste. Mye takket være høy brukervennlighet og et brukergrensesnitt som er veldig transparent, det vil si så godt som usynlig. Dette er med på å bidra til at man aldri opplever at tjenesten er i veien.

Vi har i prinsippet ingenting negativt å si om tjenesten, med unntak av et par ønsker. Vi tror Dropbox hadde vært en enda bedre tjeneste dersom man hadde fått større kontroll over båndbreddebruken og muligheten til å lenke mapper og dokumenter på en enkel måte i Dropbox-mappen. Dette hadde helt klart gjort redundans (dobbelt lagring) overflødig. Anbefales på det sterkeste!

Dropbox beta

Pris: Kr 550 inkl. mva per år for 50 GB (eller Kr 55 inkl. mva per måned)
2 GB er gratis

Internett: getdropbox.com

Pluss:
Svært brukervennlig, plattformuavhengig, bra funksjonalitet, ubegrenset antall pc-er og versjonshåndtering

Minus:
Ingen hastighetskontroll, og redundans

Les om:

Lagring