TEST: To med Thunderbolt

LaCie 2big Thunderbolt og Western Digital My Book Thunderbolt Duo er begge eksterne harddisker med meget god ytelse.

Publisert Sist oppdatert

Thunderbolt-grensesnittet ble lansert for snart et og et halv år siden, men produktene har latt vente på seg.

Apple har hatt sin Thunderbolt-skjerm, og man har sett noen større lagringsløsninger. LaCie har vært tidlig ute med å lansere produkter, men det har tatt tid før produktene har blitt tilgjengelig.

Tidligere i år ble en rekke produkter vist fram under CES-messen. Foreløpig er det bare noen få av disse som har kommet på markedet. Man forventer nå en utvikling der mange produkter blir tilgjengelig.

Det som vil være med på å drive fram denne utviklingen er at flere pc-produsenter utenom Apple kommer med både stasjonære og bærbare pc-er utstyrt med Thunderbolt – dette etter Intels lansering av «Panther Point» – brikkesettarkitekturen for Intels nye tredjegenerasjons Core-prosessorer («Ivy Bridge»).

Thunderbolt-støtte krever imidlertid en ekstra kontroller i pc-ene, hvilket øker kostnadene. Trolig vil man kun se grensesnittet tilgjengelig på litt mer påkostede modeller rettet mot avanserte bruker.

Samtidig som pc-er får Thunderbolt ligger det an til at Mac-ene får integrert USB 3.0-støtte. USB 3.0 vil på en del områder være en sterk konkurrent til Thunderbolt. Bakgrunnen for dette er ganske enkelt at for en del produkter er ikke ytelsen Thunderbolt potensielt gir nødvendig.

FireWire 800-grensesnittet har vært det raskeste ekspansjonsgrensesnittet for lagringsmedier på Mac tidligere. For nyere harddisker og nye bruksområder har dette blitt en flaskehals for mange. Det er spesielt profesjonelle brukere innenfor foto, video og musikk som foreløpig har et behov Thunderbolt. Sett slik er det en ulempe at Mac Pro fortsatt står uten støtte for grensesnittet.

Forskjellene

Begge harddiskene vi har testet baserer seg på to 3,5-tommers Serial ATA-harddisker. De to harddiskene som benyttes internt i modellene kan kjøres separat fra hverandre, i RAID 1 for å sikre data mot diskkrasj eller RAID 0 for maksimal ytelse. LaCie leverer sin modell med kapasitet på 4, 6 og 8 terabyte. Western Digital på sin side leverer foreløpig modeller på 4 og 6 terabyte.

RAID-oppsettet er basert på funksjonaliteten man finner i operativsystemet. For å endre RAID-type benytter man for Lacie-harddisken diskverktøyet i Mac OS X for å sette diskkonfigurasjonen man ønsker. I utgangspunktet er begge harddiskene satt opp med RAID 0 for best ytelse. Harddiskene er også preformatert for Mac. Western Digital leverer med et verktøy for å enklere endre RAID-oppsett. LaCie har imidlertid dokumentasjon der man i detalj gjennomgår hvordan dette gjøres under Mac OS X.

Begge løsningen er konstruert slik at man relativt enkelt skal kunne skifte ut en harddisk hvis den krasjer.

Når det gjelder bruk av RAID 0 skal man være oppmerksom på at hvis én av de to harddiskene krasjer, vil alle data være tapt. RAID 0 gir full kapasitetsutnyttelse for harddiskene og den beste ytelsen gjennom at systemet fordeler dataene mellom de to diskene. For lesing og skriving av store filer kan man se opptil en fordobling av ytelsen. Bruk av RAID 1 vil gi 50 prosent kapasitetsutnyttelse og ytelsen blir omtrent som for en enkelt harddisk.

En sentral forskjell mellom de to løsningene er at LaCie benytter to 7 200 o/min-harddisker (fra Seagate i vår testmodell), mens Western Digital benytter to av deres Caviar Green-modeller med 5 400 o/min. rotasjonshastighet.

Bruk i Windows

Siden man i løpet av våren venter at det skal komme pc-er med Thunderbolt, kjørte vi inn Windows 7 under Boot Camp på MacBook Pro-en vi benyttet til testingen. Riktignok vil pc-ene som nå kommer, og trolig også neste generasjon Mac-er, benytte en annen Thunderbolt-kontroller enn den som vi nå benytter – men i forbindelse med denne typen harddisker er den eksisterende løsningen på langt nær noen flaskehals.

Under Windows må vi inn i diskbehandlingen og sette opp harddiskenes RAID-nivå. Windows 7 Pro/Ultimate/Enterprise har integrert funksjonalitet for å kjøre RAID 0 (striping) og RAID 1 (speiling). Man kan også slå sammen disker (JBoD) slik at de framstår som et stort volum uten ytelsesforbedringen som RAID 0 gir.

Et problem vi så ved bruk i Windows var at harddisken måtte «importeres» i enhetsbehandlingen hver gang den ble koblet til hvis RAID ble benyttet. Dette for så vidt en rask operasjon å utføre, men samtidig upraktisk og noe vi håper at det kommer en løsning på. Vi mistenker at dette er et problem knyttet til kontrollerløsningen i diskkabinettene og bruk av programvarebasert RAID. Vi vil etter hvert komme tilbake med artikler knyttet til bruk av Thunderbolt under Windows på pc-er levert med Thunderbolt-kontroller.

Ytelsen i praksis

I sine presentasjoner av harddiskene fokuserer produsentene gjerne på maksimalhastighetene man kan oppnå ved behandling av store filer – såkalt sekvensiell lese- og skrivehastighet. Dette fokuset kan for så vidt være riktig når det gjelder denne typen harddisker – nettopp bruk mot blant annet store mediefiler tror vi blir det mest aktuelle bruksområde.

I våre tester er LaCie 2Big Thunderbolt raskest på de fleste områdene. Ikke overraskende, sett ut i fra at det benyttes raskere harddisker. Sekvensiell lese- og skrivehastighet målte vi her opp i henholdsvis cirka 330 og 280 megabyte per sekund med diskene satt opp i RAID 0. For Western Digitals modell var tallene cirka 230 megabyte i sekundet for både skriving og lesing. LaCie-disken blir også raskere på mindre operasjoner i mange sammenhenger. Dette gjennom at 7 200 o/min-harddisker får en del kortere aksesstid. Dette vil kunne ha noe betydning om man for eksempel har store datasett med mange små filer eller vil benytte den ekstern Thunderbolt-disken som alternativ systemdisk eller med virtuelle maskiner.

Velger man å kjøre RAID 1 eller å kjøre diskene separat fra hverandre, kan man på mange områder se en bortimot halvering av ytelsen. Det vil imidlertid fortsatt være betydelig raskere enn de rundt maksimale 80 megabytene per sekund man kan forvente fra Firewire800-harddisker i praksis.

Vi kjørte i tillegg opp LaCies 2big USB 3.0 på en pc – altså samme disken fra LaCie med USB 3.0-grensesnitt. Med RAID 0 ble lese- og skriveytelsen henholdsvis cirka 190 og 175 megabyte per sekund. Thunderbolt vil for diskløsninger med SSD-er eller ytelsesøkende RAID-oppsett være en fordel. Men man kan merke seg at fra LaCie koster 4 terabyte-modellen med Thunderbolt det samme som 6 terabyte-modellen med USB 3.0.

Noe vi stusset på, men egentlig ikke har noen forklaring på, er at vi under Mac OS X så noe varierte ytelsestall mellom hver gang vi kjørte testene. Under Windows, hvor de samme operasjonene ble utført og bruk av Windows-versjon av testprogrammer, så vi mer konsistente tall. For Western Digital-disken så vi også tildels betydelig bedre ytelsestall på noen områder.

Konklusjon

Jobber man med video, større bildearkiv og andre oppgaver der man har store datasett som trenger høy ytelse, er en Thunderbolt-harddisk det klart rette valget. Med det sagt – vi ser fram til USB 3.0-støtte på Mac. Det vil ikke være like raskt som Thunderbolt, men pris/ytelse-forholdet og produktutvalget er bedre.

Av de to løsningene vi har testet framstår LaCie som det beste valget. LaCies løsning har et stiligere kabinett som gir en bedre kvalitetsfølelse – riktignok kan den høye vekten være en ulempe om man skal frakte disken med seg. Ytelsen er videre bedre på de fleste områdene – på en del områder er forskjellene tildels store. LaCie 2big Thunderbolt er litt dyrere enn Western Digital My Book Duo Thunderbolt, men prisforskjellen er ikke større enn at den godt forsvares av fordelene LaCie-disken har.

PS! Begge harddiskene leveres uten Thunderbolt-kabel. Dette må kjøpes i tillegg.

Western Digital My Book Thunderbolt Duo

Pris: Ca. kr 3 700 inkl. mva. (4 TB) Karakter: 4 Internett: www.wdc.comPluss: For så vidt rask. Programvare for enklere konfigurasjon. Stillegående. Minus: Skulle gjerne sett noe bedre ytelse.

LaCie 2big Thunderbolt

Pris: ca. kr 3 700 inkl. mva. (4TB) Karakter: 5 Internett: www.lacie.comPluss: Topp ytelse. Minus: Tung hvis den skal fraktes.