TEST: Minidisk med usb og eSATA

TEST: Minidisk med usb og eSATA

Plextors nyeste mobile harddisk har god fleksibilitet og gir særdeles god ytelse.

I vår siste sammenligningstest av mobile eksterne harddisker ga Plextors enheter et godt inntrykk. Nå er serien utvidet med modeller som kan tilby eSATA-grensesnitt i tillegg til usb.

Som vi har vært inne på i tidligere artikler har man med eSATA ikke noen flaskehals i grensesnittet, slik man har med usb. Ytelsen vil normalt være som om harddisken er montert internt i pc-en.

I sammenligning med andre slike harddisker med eSATA blir dermed også selve harddiskdrevet produsenten velger å benytte, viktigere for ytelsen. Har man usb i tillegg til eSATA, har man full fleksibilitet – bedre ytelse på maskiner som har eSATA, samt mulighet til å benytte disken som en vanlig usb-disk på dem som ikke har det.

Plextor leverer sin serie av disker med eSATA med kapasitet på 120, 160 og 250 gigabyte. Modellen vi mottok til test var på 160 gigabyte, men ytelsesmessig bør det ikke være spesielle forskjeller mellom modellene. Vekten er i underkant av 200 gram og kabinettet måler cirka 8 x 13 x 1,5 cm, noe som er relativt kompakt i dette segmentet.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Ytelse

Tilkoblet via usb leverer harddisken forventede resultater. Dette ganske enkelt fordi usb-grensensittet i seg selv gjerne blir flaskehalsen. Koblet til eSATA så vi en ytelsesforbedring varierende fra 30 til 100 prosent på praktiske operasjoner. Spesielt på lesing av større filer eller mengder av filer er forskjellen svært stor. eSATA har med det absolutt noe for seg.

Vi testet harddisken på det samme systemet som vi har testet en rekke andre eksterne harddisker, både basert på 2,5- og 3,5-tommers harddiskdrev, det siste halvåret. I grafene under er alle harddiskene forutenom Iomega Professional Harddrive basert på 2,5-tommers harddisk. Denne har vi med som referanse og er i likhet med Plextor-harddisken en harddisk med både usb og eSATA. Bruk av 3,5-tommers harddisk gir imidlertid betydelig bedre ytelse i en del sammenhenger, men man mister de mobile egenskapene på grunn av størrelsen på kabinettet og ekstern strømforsyning.

LES OGSÅ: Iomega Pro HD: Topp ytelse med eSATA

Test-pc-en vi benyttet kjørte Windows XP SP2 og er ustyrt med blant annet Pentium 4 EE 3,73 GHz-prosessor, Asus-hovedkort med Intel 955X-brikkesett og 1 gigabyte DDR2-minne. Systemharddisken er en Hitachi T7K250 Serial ATA-harddisk. Tallene i diagrammene nedenfor er et utvalg av ytelsestestene vi kjører for testing av harddisker.

Tilkoblet usb blir Plextor-harddisken noe raskere enn de fleste andre harddiskene. Benyttes eSATA økes ytelsen ytterligere 30 %. Kun Iomega-harddisken med 3,5-tommers harddisk slår Plextor-harddisken her.

PCMark05 har tester for blant annet generell bruk, filkopiering, applikasjonsstart og virussøk.

Også under HD Tach, som utfører sekvensiell lese- og skriveoperasjon, ser man gode tall for Plextor-harddisken. Spesielt imponert er vi over leseytelsen ved eSATA-tilkobling.

Datasettet vi benytter i vår Robocopy-test består av flere gigabyte med bilder, som varierer fra noen hundre kilobyte til 5-6 megabyte. Med usb-tilkobling leverer ikke Plextor like god ytelse som disken fra LaCie, men forskjellen er ikke så stor. Igjen er forbedringen betydelig med eSATA, noe man også kan se for Iomega-harddisken.

Konklusjon

Den eneste ulempen vi ser er at harddisken må være koblet til usb samtidig som eSATA. Bakgrunnen for dette er at eSATA ikke kan levere strøm til harddisken. Mange 2,5-tommers-baserte eksterne harddisker henter strøm fra en ekstra usb-port. Dette gjelder også Plextors disk. Hvorvidt to usb-porter benyttes blir også avhengig av maskinen.

Sett opp i mot tilsvarende harddisker uten eSATA blir prisen et par hundrelapper ekstra. Har man muligheter for å utnytte eSATA, vil det absolutt kunne være verdt den ekstra kostnaden. Flere og flere pc-er kommer nå med dette grensesnittet. Tilkoblet usb er Plextors disk også absolutt konkurransedyktig, og leverer god ytelse sett opp i mot rene usb-harddisker i denne størrelsen fra andre.

Plextor PX-PH120US / PX-PH160US / PX-PH250US

Pris: Ca kr 800 / 950 / 1 350 inkl. mva.
Distributør: EET
Internett: www.plextor.be

+ eSATA. Kompakt. Lav vekt. God ytelse.
- Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Portabel med eSATA og usb
LES OGSÅ: Sammenligningstest av mobile harddisker

Les om:

Lagring