TEST: Netgear ReadyNAS Duo v2: Rask og rimelig NAS

Netgear ReadyNAS Duo v2 kan være et godt valg for deg som ønsker lagring på lokalnettverket.

Publisert Sist oppdatert

ReadyNAS Duo v2 er den første NAS-en fra Netgear som vi tester med ny programvare. Den gir blant annet et mer moderne brukergrensesnitt. Tidligere har vi kritisert Netgear for å ligge litt i etterkant når det gjelder brukervennligheten, etter at vi har følt at relativt lite har skjedd på flere år. For en enhet med mye ren lagring har imidlertid Netgear ReadyNAS-serien vært et godt valg.

ReadyNAS Duo v2 vil leveres i versjoner med og uten harddisk. I skrivende stund var harddisken på det norske markedet kun tilgjengelig i en versjon levert med en enkelt 2 terabyte-harddisk. Man kan da installere en ekstra harddisk - enten for å utvide kapasiteten, eller for å kjøre disker i RAID 1. Med RAID 1 vil man ikke miste data om den ene harddisken skulle krasje - for eksempel på grunn av mekanisk feil.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS

Ytelse

Ytelsesmessig er vi litt forundret over ReadyNAS Duo v2. Vi opplevde at ytelsen kunne variere en del mellom hver gang vi kjørte en test. Tildels er ytelsen meget god sett i forhold til prisen – men så kan den også være middels. Vi prøvd å bytte ut harddiskene og gjøre en del konfigurasjonsendringer, uten at vi fant årsaken til disse variasjonene, som i enkelte tilfeller kunne være rundt 50 prosent. Men selv på gjennomkjøringene med dårligst resultat, er ytelsen aldri direkte dårlig. På det beste ser vi en lesehastighet på i overkant av 80 MB/sek, og en skrivehastighet på cirka 50 MB/sek. Men samtidig opplevde vi altså at det i en del tilfeller kunne være ned i mot halvparten.

Robocopy er et verktøy i Windows for blant annet kopiering av katalogtrukturer. Vi har tre datasett vi overfører til og fra NAS-ene vi tester. Tallene for Netgear var på enkelte områder noe varierende, men jevnt over er det uansett gode tall normalt sett. Skriveytelsen for små filer er en del lavere enn for enhetene fra Qnap og Synology. Dette tror vi ikke bare handler om prosesseringsytelse, men også hvor aggressiv bruk av skrivebuffer produsentene har. Skrivebuffer kan være litt skummelt ved strømbrudd uten at avbruddsfri strømforsyning benyttes.

NAS-en leverer ellers relativt gode tall når det gjelder parallelle operasjoner - blant annet benytter vi et mer krevende skript basert på Robocopy og RAR-arkivoperasjoner, og ser fortsatt 10-20 megabyte per sekund for hver av de fire parallelle operasjonene. Dette er krevende operasjoner, og tallet er for dette segmentet godt.

LES OGSÅ:

Bruk din gamle pc som NAS

Funksjonalitet

Brukergrensesnittet er en av de store endringene på Netgears nyeste modeller. På noen områder er det en del forbedringer, og det er mulig at grensesnittet for mer uerfarne brukere kan virke bedre. Samtidig føler vi at enkelte funksjoner kan være vanskeligere å finne. Funksjonaliteten er ellers ganske enkel. Blant annet DNLA/UPnP AV og iTunes-tjener er på plass for mediestreaming mot enheter som støtter dette, men man finner ikke avanserte løsninger knyttet til webtjener, iSCSI, brannmur for NAS-en osv. For mange er ikke det heller viktig.

Det er ikke støtte for sikkerhetskopi til noen nettskytjenester. Man kan ta sikkerhetskopier av innhold på NAS-en til eksterne usb-harddisker. Man kan også sette opp NAS-en til å ta kopi av delte kataloger på pc-er i nettverket. Man trenger nødvendigvis ikke dele katalogene – slik Windows XP, Vista og 7 er lagt opp har man såkalte «administrative share» som gir en administratorbrukerkonto muligheten til å skaffe seg taksessere en harddisk via nettverket – for eksempel via \\maskinnavn\c$. Dette fungerer imidlertid ikke for Home-versjonene av Windows. Det er også støtte for Time Machine for sikkerhetskopiering av Mac-er. Støtte for sikkerhetskoping mot skytjenester er ikke på plass, men skal ifølge Netgear komme.

Netgear har i likhet med flere andre mulighet for tillegg som gir økt funksjonalitet. Foreløpig er det få tillegg tilgjengelig for Netgears nyeste programvareversjon, men vi vil tro det vil komme en del etter hvert. To tillegg er tilgjengelig fra Netgear selv. Dette er for webbasert fotoalbum, samt en løsning for å få fjerntilgang via internett til data på NAS-en. Overføringen av filer er kryptert, og man vil kunne aksessere filene på samme måte som om man var i lokalnettverk med NAS-en. Dette er i det store og hele en praktisk løsning, men klientprogramvare må installeres. Å hente filer via webgrensesnittet er for så vidt mulig, men det er ikke en spesielt praktisk løsning hos Netgear for dette nå.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS411: Litt bedre super-NAS?

Konklusjon

Hos de rimeligste forhandlerne koster ReadyNAS Duo v2 uten harddisk fra cirka 1 100 kroner, mens den levert med en enkelt 2 terabyte-harddisk koster cirka 2000 kroner. Sett i forhold til egenskapene synes vi her man får mye igjen for pengene. Men dette blir litt under forutsetning av at det primært er en enhet for lagring på nettverket man trenger. Funksjonsmessig ligger Netgear et stykke bak. Kvalitetsinntrykket for selve kabinettet og diskmonteringsløsning er langt foran en del andre i samme prisklasse.

Netgears firediskmodell ReadyNAS NV+ v2 er basert på samme prosessor og programvare som ReadyNAS Duo v2. Ytelsen vil trolig på mange områder være lik - vi regner imidlertid med at skriveytelsen vil kunne være noe lavere når fire disker er satt opp i RAID 5 på NV+ v2. Etter hvert som modeller basert på Netgears nye programvare blir mer utbredt kan vi også håpe at det kommer flere tillegg fra Netgear og tredjepartsutviklere som gir bedre funksjonalitet.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WNDR4500 N900 - Dyrest og best?