TEST: OCZ Octane - OCZ med egen SSD-kontroller

TEST: OCZ Octane - OCZ med egen SSD-kontroller

Octane er OCZ første SSD for vanlige pc med egen kontroller.

Grunnlaget for OCZ sin SSD-suksess var med første generasjon Vertex- og Agility-SSD-er. I likhet med mange andre aktører i 2009 satset OCZ på å benytte kontrollerbrikker fra det sør-koreanske selskapet Indilinx.

Etter at Sandforce kom på banen med sine SSD-kontrollere satset mange av aktørene som hadde hatt Inidilinx-baserte SSD-er på disse i stedet - inkludert OCZ. Fra Indilinx ble det stille - helt til OCZ tidligere i år annonserte at de hadde kjøpt Indilinx.

Resultatet nå er den nye kontrollerbrikken Everest. Kontrollerbrikken er basert på to ARM-prosessorkjerner og opptil 1 terabyte flashminne. Det er mulighet for opptil 512 megabyte hurtigbuffer, 32-stegs kommandokø (native command queueing) og 6 Gbps Serial ATA.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 830 og Plextor M2P: Sterke SSD-utfordrere

OCZ Octane vil leveres i to versjoner - Octane og Octane-S2. Det er Octane vi her har testet. S2-modellen vil være en rimeligere utgave som blant annet ikke støtter 6 Gbps Serial ATA, og dermed vil ha noe lavere ytelse.OCZ vil også levere SSD-er for nettverkstjenere og annen profesjonell bruk basert på Everest-kontrolleren.

I tillegg til Octane-serien har OCZ lansert modellen Patrol, som også er Indilinx Everest-basert. Denne har 6 Gbps Serial ATA-støtte og vil leveres med kapasitet fra 64 til 512 gigabyte. Her benyttes det en rimeligere type flashminne, hvilket vil kunne gi litt lavere ytelse.

Gjennom kontrollerens nDurance-teknologi loves det også lang levetid. Trim er støttet og kontrolleren baserer seg ikke på kompresjon av data - ytelsen blir da ikke avhengig av filtypene det er snakk om. Det er også støtte for maskinvarebasert kryptering (krever støtte på pc-en).

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Ytelsesspesifikasjonene varierer ut i fra kapasiteten:

Modellen vi har testet er med 256 gigabyte kapasitet. For mange vil 128 gigabyte-modellen være mer aktuell, og man kan altså være oppmerksom på at denne er litt tregere. Det er imidlertid en forskjell som kan være mer relatert til for eksempel større filkopieringsoperasjoner - for vanlig system- og applikasjonsbruk blir forskjellen svært liten.

Ser man på spesifikasjonene ligger de bak en del av de andre nyere SSD-ene på markedet. OCZ vektlegger imidlertid også at Everest-kontrolleren skal kunne gi kortere forsinkelser for en del type operasjoner.

Les videre på neste side...

Les om:

Lagring