TEST: Onnto DataTale - Eksterndisk med fire

TEST: Onnto DataTale - Eksterndisk med fire

Onnto leverer en rimelig og praktisk løsning for deg som trenger stor lagringsplass.

Har du store lagringsbehov, men har gått over til bærbar pc slik at det eneste alternativet blir en rekke eksterne harddisker? Er nettverksdiskene som kan gi deg nok kapasitet enten for dyre eller gir for lav ytelse? Onnto DataTale RS-M4QO kan være en aktuell løsning, og tilbyr også svært høy fleksibilitet i forhold til tilkoblingsgrensesnitt. I tillegg til å kobles som en ekstern harddisk til en vanlig pc eller Mac kan den også brukes til å gi en nettverksdisk eller en annen form for hjemmeserver en stor ekstern kapasitetsøkning.

RAID

Lagringskabinettet støtter fire Serial ATA-harddisker. Etter produsentens anbefalinger bør man bruke like harddisker, både når det gjelder merke, modell og kapasitet. Harddiskene kan konfigureres som RAID 0 (striping), RAID 1 (for bedre feiltoleranse), RAID 5 (striping + paritet), RAID 5+spare (striping + paritet + reservedisk) og RAID 0+1 (kombinasjon av RAID 0 og 1). JBoD (Just a bunch of Drives) er ikke støttet, men RAID 0 vil i likhet med JBoD gi full kapasitetsutnyttelse.

Hvilket RAID-nivå man benytter blir en individuell vurdering. Er man ute etter best mulig ytelse og ønsker å utnytte all lagringskapasiteten diskene kan gi kan man bruke RAID 0. Hvis det blir feil med en av harddisken i RAID 0-oppsettet vil alle data være tapt. Ønsker man sikkerhet for at enheten skal fortsette å fungere og data beholdes hvis en harddisk krasjer kan man bruke RAID 1, RAID 5 eller RAID 0+1. RAID 1 og RAID 0+1 vil gi 50 prosent kapasitetsutnyttelse, mens RAID 5 med fire harddisker gir 75 prosent kapasitetsutnyttelse. RAID 5+spare er en løsning der tre harddisker til vanlig vil bli brukt (67 prosent kapasitetsutnyttelse), men skulle det blir feil med en av harddiskene tar den fjerde over dens rolle. Med vanlig RAID 5 vil alle data fortsatt være tilgjengelig om en disk krasjer, men gjenoppretting starter ikke før den defekte disken er erstattet. Med RAID 5+spare starter det automatisk. Ulempen blir da at man får mindre largingsplass. For eksempel fire 1 terabyte-harddisker gir 3 terabyte lagringsplass med RAID 5 og 2 terabyte med RAID 5+spare.

Vi vil tro RAID 0 og RAID 5 vil være det mest aktuelle, og det er også disse to RAID-nivåene vi har testet enheten med.

For å sette RAID-nivå benyttes mikrobrytere på baksiden av kabinettet. Disse endres ved bruk av et skrujern. Konfigurasjon av RAID-nivå blir svært enkel så lenge du har dokumentasjonen tilgjengelig. Fordelen med en slik løsning er at man ikke er avhengig av noe programvare installert på pc-en. Selve installasjonen av harddiskene er også unnagjort på et øyeblikk.

Les om:

Lagring