TEST: PNY SSDPro - litt for dyr

TEST: PNY SSDPro - litt for dyr

Er PNY bare enda en aktør på SSD-markedet?

PNY er ikke et spesielt kjent merkenavn på det norske markedet. Dette er imidlertid ingen ny aktør – tidligere var firmaet best kjent for sine grafikkort og minnemoduler, men de siste årene har fokusområdet handlet mye om flashminnebaserte produkter – for eksempel minnekort og usb-minnepinner. Dette har også vært en av de fremste aktørene når det gjelder profesjonelle grafikkort basert på Nvidias Quadro-serie av grafikkprosessorer.

SSD-er er imidlertid et nytt område for denne produsenten. Og her satset det nå både på enterprise-markedet (servere og lagringsløsninger), så vel som for vanlige pc-er.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

LSI Sandforce

PNY Professional SSD vil leveres med kapasitet på 120, 240 og 480 gigabyte. Modellen vi fikk til test var 120 gigabyte-utgaven.

PNY baserer seg på LSI Sandforce SF-2281-kontrolleren – en kontroller vi har sett i bruk hos aktører som blant annet Kingston, Intel, OCZ, Corsair, Patriot og flere til. Hvordan ytelsen på SSD-er basert på denne kontrolleren er, varierer en del. Sandforce-kontrolleren baserer seg på å komprimere data. Dette er ikke for at dataene skal ta mindre plass, men for at ytelsen på en del typer data skal kunne økes og belastningen på minnecellene reduseres.

Avhengig av minnetypen som benyttes vil man da på en del typer data kunne se store forskjeller i ytelsen. Fra modellene vi tidligere har testet kan man for eksempel se på Patriot Wildfire 120GB og Corsair Force 3 120GB. Under sekvensiell ytelse målt med AS SSD klarer Patriot Wildfire henholdsvis 500 og 240 megabyte i sekundet for lesing og skriving. Corsair Force 3 er basert på samme kontrolleren, men klarer kun henholdsvis 203 og 138 megabyte per sekund på de samme testene på grunn av at AS SSD-testprogrammet baserer seg på data som SSD-en ikke klarer å komprimere.

I fjor kom det fram at en del brukere opplevde stabilitetsproblemer med Sandforce SF-2281/2282-baserte SSD-er. Noen fikk ikke pc-ene til å starte, mens andre opplevde stadige blåskjermer og omstarter. Det kom etter hvert noen firmware-oppdateringer som i stor grad ser ut til å ha løst dette problemet.

PNY oppgir hastighetene for sin SSD opptil 550 megabyte i sekundet for lesing og 520 for skriving. Vi er et lite stykke unna dette i våre tester og mistenker her at PNY oppgir ytelsestall for 240 gigabyte-modellen. For Sandforce-baserte SSD-er, såvel som for mange andre SSD-er, øker gjerne ytelsen noe for modellene med høyere kapasitet. Med andre ord, man kan her forvente at 240 gigabyte-versjonen er litt raskere enn 120 gigabyte-versjonen - 480 gigabyte-modellene er imidlertid normalt sett tregere enn 240 gigabyte-modellene.

Det er støtte for Trim, samt at Sandforce-kontrollerne også har en god «garbage collection»-løsning som gjør at ytelsen skal opprettholdes relativt godt også på systemer uten Trim-støtte – for eksempel om man kjører Windows XP/Vista eller ønsker å bruke SSD-en i en Mac.

PNY benytter 25 nm synkront NAND-minne fra Intel/Micron.

SSD-en er i 2,5-tommers formfaktor med 9,5 mm tykkelse. Dette skulle tilsi at den passer i de aller fleste pc-er, men vær obs på at enkelte bærbare trenger 2,5-tommers lagringsenhet med 7 mm tykkelse.

LES OGSÅ:

TEST: Plextor M3P: Markedets raskeste?

Ytelsen

I flere av de andre testene vi kjørte så vi for så vidt gode resultater. På det beste klarte SSD-en å levere 507 MB/sek og 479 MB/sek i henholdsvis sekvensielle lese- og skriveoperasjoner - dette under Anvil Storage Utilities. PCMark 7-resultatene legger seg også på et normalt nivå, mens vi for noen av IOMeter-resultatene ser at Corsair Force GT leverer bedre tall - dette en SSD som i mange tester ellers har ligget svært likt med PNY SSD-en.

Testene ble utført på en pc utstyrt med Intel Core i5-2500K-prosessor, Asrock P67-hovedkort, 4 gigabyte minne og Windows 7 Pro.

LES OGSÅ:

OMTEST: OCZ Octane: Raskere via oppdatering?

Konklusjon

PNY Professional SSD er en god SSD, men akkurat nå ser vi ikke noe poeng i å velge denne.

I skrivende stund tar de billigste nettbutikkene cirka 1300 kroner for 120 gigabyte-modellen og 2 100 kroner for 240 gigabyte-modellen. 120 gigabyte-modellen er da et par hundrelapper dyrere enn Corsair Force GT 120GB, mens 240 gigabyte-modellen fra PNY koster det samme som Force GT 240GB. Når vi da ser at Corsair Force GT, som også er Sandforce-basert, på en del tester er lik eller litt raskere – hvorfor skal man velge PNY-en? Den blir også dyrere enn Intel 520, Kingston KC100 og Kingston HyperX på 120 gigabyte – Sandforce-baserte SSD-er som er raskere.

Samsung SSD 830, Crucial M4 og Plextor M2P er tre andre SSD-er basert på Marvell-kontroller som med 128 gigabyte kapasitet er rimeligere enn PNY Professional SSD 120 GB – og raskere.

Med andre ord - man kan få en like god eller bedre SSD til lavere pris. For at PNY Professional skal være aktuell må prisen gjøres noe med....

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 830 og Plextor M2P - Sterke SSD-utfordrere

Les om:

Lagring