TEST: Praktiske mobile harddisker

TEST: Praktiske mobile harddisker

Trenger du en harddisk som er lett å frakte med seg? Kapasiteten på små lette disker øker, og prisene er lave. Vi har testet ni modeller.


Dette er harddisker med som strengt tatt ikke er større enn en pda, eller en litt stor mobiltelefon. De er uten strømforsyning og kobles til pc eller Mac via usb – enkelte har i tillegg også støtte for firewire.

De kan fraktes på innerlommen eller i vesken sammen med den bærbare. Prisen for diskene i denne testen er rundt tusenlappen.

LES OGSÅ: Praktisk lagring for studenten

Forskjell i ytelse

Harddiskene vi har testet har kapasitet på 120 og 160 GB. De fleste modellene kan også leveres i mindre utgaver, og noen også i større utgaver på 250 GB. Sett ut i fra pris tror vi per i dag at 120 og 160 GB er de mest aktuelle alternativene. Men er våre ytelsestester relevante for andre varianter enn de som er testet?

Hos noen produsenter kan forskjellige harddiskmodeller være benyttet avhengig av kapasitetsvarianten, hvilket kan påvirke ytelsen noe. For 80-, 120- og 160 GB-modellene vil det normalt sett være samme harddiskserie som benyttes, og da er normalt sett ikke forskjellene så store.

Ytelsesfaktorer

Harddiskene som benyttes i enhetene som vi har testet har 2,5-tommers formfaktor. Dette er samme typen harddisker som benyttes i bærbare pc-er. I dag finnes slike harddisker med kapasitet opp til 300 GB. Den største kapasiteten vi foreløpig har sett er blitt lansert i mobile harddisker er 250 GB.

Det er flere faktorer som i relativt stor grad kan påvirke ytelsen for denne typen harddisker. På en del områder kan usb-grensesnittet i seg selv sette visse begrensninger, men blant annet når det gjelder aksesstid vil rotasjonshastigheten være viktig. 2,5-tommers harddisker leveres med 4 200, 5 400 og 7 200 o/min rotasjonshastighet.

Harddiskene i testen har 5 400 o/min – dette av pris/konkurransehensyn. Utifra de vanligste bruksområdene til denne typen harddisk vil ikke den ekstra ytelsen til en 7 200 o/min-modell være verdt den ekstra prisen.

Enkelte av diskene i testen støtter tilkobling via firewire i tillegg til usb. Etter spesifikasjonene er usb raskere enn firewire – 480 kontra 400 Mbps. I praksis ser vi imidlertid at firewire er litt raskere. Store forskjeller er det normalt imidlertid ikke, og enkelte disker har en mer effektiv firewire-implementasjon enn andre.

Det kan imidlertid være en fordel med firewire hvis man har få usb-porter, men samtidig skal man huske at de fleste bærbare pc-er leveres med 4-pinners firewire-port som ikke kan gi strøm til harddisken.

>> Neste Side >>

I denne artikkelen
- Innledning
- Hvor raske? / Optimaliser for ytelse
- Nødvendig programvare
- Freecom MobileDrive Pro
- Freecom Toughdrive Pro
- Iomega Portable Duo Black
- LaCie Rugged
- Maxtor OneTouch III Mini
- Seagate FreeAgent Go
- Technoscan Mobile
- Plextor Portable Hard Drive
- Western Digital Passport
- Vårt valg

Les om:

Lagring