TEST: Rimeligere SSD med topp ytelse

TEST: Rimeligere SSD med topp ytelse

Plextors M2P SSD imponerte oss. Nå er selskapet klar med en rimeligere variant av samme SSD-en.

Da vi testet Plextor M2P sent i fjor høst, ble vi overrasket. Kontrolleren var den samme som i blant annet Crucial M4 og Intel 510, men Plextor leverte overraskende mye bedre ytelse. Plextor var plutselig tilbake på topp i et produktsegment, etter at de i flere år har virket å slite med hvilken vei selskapet skulle gå videre etter at markedet for optiske enheter med det lille ekstra døde.

Kort tid etter testen av M2P testet vi Corsair Performance Pro – en SSD som i praksis ser ut til å være den samme som Plextor leverer med M2P. Slikt er det tildels mye av i SSD-markedet – mange aktører baserer seg på den samme teknologien, og ofte er det nok også det samme produktet fra samme fabrikk. Når det gjelder Plextor skal det sies at selskapet i dag er eid av PLDS – Philips & Lite-on Digital Solutions, som er et selskap som lager en rekke forskjellige typer produkter. I enkelte markeder finner man de samme SSD-ene under Lite-On-merkenavnet – selve modellbetegnelsene er de samme.

LES OGSÅ:

OMTEST: OCZ Octane: Raskere via oppdatering?

Litt rimeligere

Ulempen med Plextor M2P er prisen, som ligger noen hundrelapper over mange SSD-er som i praksis er nesten like rask. Her kommer Plextors nye M3 inn – som et litt rimeligere alternativ.

M3 benytter samme kontrolleren som M2P – Marvells 9174-brikke. Forskjellen mellom M3 og M2P ligger i hovedsak i typen minne som benyttes. M2P benyttet 34 nm-minne som gir bedre bedre ytelse – spesielt på skriving. For M3 har man tatt i bruk 24 nm-minne (Toshiba Toggle NAND) som gir lavere produksjonskostnader. I teorien kan man også snakke om noe kortere levetid for 24 nm-minne. Det skal tåle færre overskrivinger per minnecelle, men i praksis skal ikke dette ha noen spesiell betydning – datamengen som SSD-en skal tåle blir skrevet er flere ganger høyere enn det selv svært «aktive» brukere i praksis vil ha. Det kan ellers nevnes at Plextor har fem års garanti på sine SSD-er.

Plextor har også lansert modellen M3P. Dette blir mer en erstatning for M2P trolig, men basert på 24 nm minne som gir lavere produksjonskostnader. Kontrolleren er fortsatt den samme, men det er gjort forbedringer i styringsprogramvaren (firmware), slik at ytelsen er bedre enn for M3 og M2P.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Performance Pro - Helt i toppen

Plextor M3 leveres med kapasitet på 128 og 256 gigabyte. Det er litt ytelsesforskjeller mellom de to. Spesifikasjonene sier 510 megabyte per sekund som sekvensiell lesehastighet for begge. For sekvensiell skriving sier spesifikasjonene 210 megabyte per sekund for 128 gigabyte-modellen og 360 megabyte i sekundet for 256 gigabyte-modellen. 256 gigabyte-versjonen har også en større hurtigbuffer (cache) enn 128 gigabyte-versjonen – 512 megabyte kontra 256 megabyte.

Les om:

Lagring