TEST: Samsung F3: Rask og rimelig

TEST: Samsung F3: Rask og rimelig

Samsung Spinpoint F3 kan være et godt valg for deg som vil oppgradere pc-en med en større og raskere harddisk.

Da vi for litt tid siden hadde en større sammenligningstest av interne harddisker, kom Samsungs Spinpoint F1 ut av testen med terningkast 5. Samsung har nå kommet med en ny modell, Spintpoint F3. Den største forskjellen mellom F1 og F3 er datatettheten. Mens man hadde opptil 333 gigabyte per plate på F1, har man nå økt datatettheten slik at det er hele 500 gigabyte per plate. Den aller første 1 terabyte-harddisken som kom på markedet, fra Hitachi, hadde fire plater. Med F3 klarer man seg med to, noe også Seagate har for sin Barracuda 7200.12 i 1 terabyte-versjon.

500 og 1000 gigabyte

Rotasjonshastigheten for harddisken er 7 200 o/min. Foreløpig er det lansert modeller på 500 gigabyte og 1 terabyte. Modellen vi fikk inn til test var på 500 gigabyte. En forskjell mellom 500 gigabyte-modellen og 1 terabyte-modellen er hurtigbufferstørrelsen på henholdsvis 16 og 32 megabyte. Vi antar dermed at 1 terabyte-modellen vil være noe raskere.

Ønsker man harddiskkapasitet på 1,5 gigabyte, har Samsung dette i sin F1-serie som vi tidligere har testet. I motsetning til Hitachi, Seagate og Western Digital har Samsung ikke 2 terabyte-harddisker klar ennå.

På en del av de testene vi benytter for harddisker har Spintpoint F3 den beste ytelsen vi har målt på vanlige harddisker. På noen av testene faller den imidlertid også litt bak en del av sine konkurrenter. Vi må imidlertid igjen påpeke at det vi har testet er versjonen med 16 megabyte buffer, og det kan nok være at 1 terabyte-modellen med 32 megabyte buffer er litt raskere på noen av disse testene. Mer detaljer rundt ytelsen kan man se på neste side i artikkelen. Kort oppsumert kan man imidlertid si at dette er en svært rask harddisk.

Konklusjon

Vi vil tro at Samsung etter hvert også kan få fram modeller med større kapasitet basert på samme teknologi. Resultatet for modellen vi testet er meget bra, og disken er også stillegående og har lavt vibrasjonsnivå – noe vi absolutt forventer av en disk som har bare en enkelt plate.

Lagring