TEST: Samsung Story Station: 1500 til under 1000

TEST: Samsung Story Station: 1500 til under 1000

Samsung kan levere markedets billigste eksterne 1,5 terabyte-harddisk.

Samsung introduserte tidligere i år egne eksterne harddisker. I lengre tid har flere andre produsenter benyttet harddisker fra Samsung i sine eksterne harddisker. Det vi ellers har sett er at Samsungs harddisker har gjort det meget bra i våre tester av interne harddisker. På innsiden av harddiskkabinettene finner man de samme harddiskene som benyttes internt i en pc.

Stilig kabinett

Det vi har sett fra flere av harddiskprodusentene er at de har egne modeller rettet mot å konkurrere spesielt på pris. For å kutte kostnadene har man gjort kutt i forhold til kabinettet. Disse vil gjerne være laget i plastikk og mer kjedelig designmessig enn de mer påkostede modellene. Samsung har grunndelen av kabinettet til deres Story Station-modell i plast, mens den mer synlige delen er i børstet aluminium. I tillegg er det en «skrubryter» som av/på-bryter, samt justerer styrken på lyset som angir at harddisken er påslått. Det hele kan virke litt retro, men er samtidig stilig etter vår mening.

Kabinettet er også laget slik at flere harddisker kan stables.

Helt vanlig ytelse

Samsung har valgt deres Spinpoint EcoGreen F2 som harddisk i Story Station. Dette er en 5 400 o/min-harddisk, kontra 7 200 o/min som i noen tilfeller ville gitt bedre ytelse. Med usb blir imidlertid harddiskens ytelse ikke så viktig. Per spesifikasjon skal usb klare opptil 60 megabyte i sekundet, men i praksis får man på det maksimale litt over halvparten – på overføring av selv store filer vil maksimal hastighet være begrenset til litt over 30 megabyte i sekundet, både på lesing og skriving. Når det er snakk om å innlesing av små filer spredt ut over på harddisken, vil 7 200 o/min ha sine fordeler, men noen stor forskjell vil det for normalt bruk ikke være. Også Western Digital og Seagate, samt flere som baserer seg på harddisker fra disse selskapene, har i dag flere eksterne harddisker med 5 400 o/min. rotasjonshastighet.

Konklusjon

1,5 terabyte og pris på under tusenlappen – og bra? Slik inntrykket vårt er blir Samsungs eksterne harddisk et meget godt valg. Det er ikke den aller raskeste, men for de flestes bruksområde vil det være særdeles liten forskjell. Hvis ytelse er sentralt, bør man se på hvilke tilkoblingsgrensesnitt man har på pc-en – har man støtte for eSATA eller Firewire kan man vurdere en ekstern harddisk med dette for å få bedre ytelse. Støynivå har vi heller ikke noe å utsette på – her har man også fordeler av at Samsung har valgt å benytte en 5 400 o/min-harddisk i stedet for en 7 200 o/min.

Det kan også nevnes at Samsung leverer med programvare fra Clarus for sikkerhetskopiering av filer, samt et program for å sette opp en del av harddisken kryptert og passordbeskyttet. Sikkerhetskopieringsprogrammet er OK, mens vi for kryptering heller ville anbefalt TrueCrypt.

Man finner Story Station også i en 1 terabyte-versjon. Prisen er da cirka 150 kroner lavere.

Lagring