TEST: Seks raske SSD-er

TEST: Seks raske SSD-er

6 Gbps Serial ATA er det nye innen SSD, men hvor mye forskjell er det egentlig på dem?

Stadig flere ser fordelen av å ha en SSD i pc-en. Oppstart av Windows, installering og oppstart av programmer, virussøk og flere andre oppgaver får et stort løft, som følge av den lave forsinkelsen SSD-er gir. Prisen per gigabyte er fortsatt høy i forhold til vanlige harddisker, men harddisker blir til gjengjeld akterutseilt på ytelse.

På ett år har prisen per gigabyte SSD sunket til omtrent halvparten. Crucial C300 128GB, som har vært en av de mest populære SSD-ene det siste året, har gått fra i overkant av 3 000 kroner da den ble lansert i fjor høst, til ned mot 1 500kr nå. Utviklingen går riktig vei, men den går ikke like fort som man hadde håpet på. Det blir nok enda et år eller to før SSD blir mer aktuelt for masselagring av filer, slik som harddisker er nå. Harddisker har ekstremt lav pris per gigabyte i forhold til SSD-er i dag. En 3-terrabyte harddisk er helt nede i 1000kr i de billigste nettbutikkene.

Ytelsesforskjeller?

De fleste vil ikke merke noe særlig ytelsesforskjell fra SSD til SSD ved «normal» bruk, siden ytelsen på alle uansett er såpass høy. Valget av produkt vil da ofte stå på pris, og hva man skal bruke den til. Noen forskjeller er det dermed verdt å merke seg.

Sekvensiell ytelse av ukomprimerte og komprimerte filer er ett. Her kan det være litt forskjell mellom de ulike produsentene. Det er viktig å ikke se seg blind på oppgitte hastigheter på SSD-er, fordi det er stor forskjell ved behandling av komprimerbare og ikke- komprimerbare filer. Komprimerte data vil si for eksempel JPEG-bilder, MPEG-basert video og musikk, Zip- og RAR-filarkiv og ofte filer fra programmer for diskavbilding og sikkerhetskopiering.

Behandling av denne typen filer kan ta nesten dobbel så lang tid på en SSD, som en annen. Driver man mye med store filer som ved video og bildebehandling, kan det være smart å kjøpe en SSD som takler høye sekvensielle hastigheter med ikke- komprimerbare filer. Å komprimere data handler ikke bare om ytelse. Gjennom å komprimere dataene vil de ta opp færre minneceller på SSD-en. Dette betyr ikke at man får mer plass tilgjengelig, men belastningen på minnecellene vil være mindre, hvilket kan bety lengre levetid for SSD-en.

Har man mye variert bruk, kan valget av en SSD med god tilfeldig lese- og skriveytelse være det beste. Særlig er dette viktig hvis man har operativsystem på den. Det er også litt forskjell på dette feltet med de nye SSD-ene, men det er langt mindre merkbart.

Vil man ha en SSD i en bærbar pc, så vil det i de fleste tilfellene være mest fornuftig å velge den som koster minst per gigabyte. Her trenger man ofte mest mulig plass, og ytelsen i forhold til en vanlig harddisk vil merkes godt. I en bærbar pc er det ofte mange strømsparingsfunksjoner aktivert. Ytelsen til harddiskkontrolleren blir da en del redusert i forhold til i stasjonære datamaskiner. Dermed vil man ikke få full hastighet på SSD-en. Valget av en dyr entusiastmodell er da ikke det mest gunstige.

Lagring