TEST: Silverstone DS321 - USB 3.0 med RAID

TEST: Silverstone DS321 - USB 3.0 med RAID

Bygge rask USB 3.0-harddisk selv?

Silverstone DS321 er et harddiskkabinett med plass for to harddisker og med USB 3.0-tilkobling. Kabinettet gir mulighet for at de to installerte harddiskene kjøres som RAID 0, RAID 1 eller som to separate harddisker.

RAID 0 vil gi bedre ytelse, men krasjer en av harddiskene er alle dataene tapt. RAID 1 er speiling, hvilket betyr at de samme dataene lagres på begge harddiskene. Skulle en av harddiskene krasje vil man ha kopi av dataene på den andre.

De siste mulighetene er å kjøre harddiskene helt separat fra hverandre - det gir ingen ytelsesgevinst, og krasjer en disk, er det kun dataene på den berørte disken som blir borte.

DS321 leveres uten harddisker, og man setter da inn vanlige 3,5-tommers Serial ATA-harddisker etter eget ønske. Installasjonen er gjort på minuttet og er uten bruk av verktøy.

Friheten til å sette inn disker selv betyr også at man kan ta harddisker man allerede har. I eksterne USB 2.0-harddisker vil man også vanligvis finne en vanlig Serial ATA-harddisk. Dette betyr at man kan gi sine gamle harddisker en grensesnittmessig oppgradering med USB 3.0.

Har man flere litt eldre eksterne disker, kan man også altså montere inn to harddisker i DS321-kabinettet. Det at man kan kjøre separate disker gir også mulighet for å benytte harddisker av forskjellig type og kapasitet. Ved bruk av RAID vil det normalt sett være anbefalt at harddiskene er identiske.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Drivestation Quad USB 3.0 - Stor lagringsboks

USB 3.0 er bakoverkompatibelt, og kan dermed også benyttes på pc-er med USB 2.0-støtte.

Valg av RAID-modus skjer via små brytere bak på diskkabinettet. Ved hjelp en penn eller lignende settes bryterene i posisjonen for diskkonfigurasjonen man ønsker - deretter trykker man på en knapp for å bekreftet valgt diskkonfigurasjon. Oppbyggingen av et RAID-volum vil kunne ta litt tid.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

Ytelse

Når det gjelder ytelsen for raskere USB 3.0-produkter, skal man være oppmerksom på at kontrollerytelsen varierer en del. Vi har sett i tidligere tester at samme kontrollerbrikke kan gi en del forskjellige ytelse avhengig av blant annet PCI Express-implementasjonen i pc-en. Men i sin "dårligste form" ser vi normalt ytelse på opptil 130-140 megabyte per sekund, hvilket i hvert fall for vanlige eksterne harddisker i praksis ikke er noen flaskehals.

Vi prøvde DS321 både med vanlige harddisker og med SSD-er, og med SSD-er nådde vi 200 megabyte per skund - enten det var i RAID eller at de stod selvstendig. Dette viser at kabinettets elektronikk i hvert fall har kapasitet til å utnytte harddisker maksimalt. Vi har ved test av andre produkter ikke sett at USB 3.0-kontrolleren vi benyttet, har gitt noe høyere ytelsestall enn 200 megabyte per sekund. Dette er en topphastighet - ved mindre operasjoner vil det både ved bruk av harddisker og SSD-er være lavere ytelse - det er det om man så kobler de til via Serial ATA.

Med andre ord - vi sitter med inntrykket av at kabinettet i seg selv ikke vil være en flaskehals for ytelsen.

LES OGSÅ:

TEST: Hitachi Touro Desk Pro: Svært rask og rimelig USB 3.0-disk

Konklusjon

Foreløpig har vi ikke sett DS321 tilgjengelig hos norske forhandlere som ellers selger Silverstone-produkter. Veiledende pris ligger imidlertid an til å være i underkant av 600 kroner inklusive mva.

Har man allerede litt større harddisker, kan dette være en god oppgradering for diskene. Hvis prisene på harddisker reduserer seg igjen, skal man imidlertid ikke se bort fra at man for ikke så mye mer enn 600 kroner kan få en "ferdig" vanlig USB 3.0-harddisk på 1,5-2 terabyte.

RAID 0-opsjonen gir imidlertid mulighet for bedre ytelse, men for en del vil gjerne RAID 1 være viktigere - det å tåle en diskkrasj uten tap av data. Men RAID 1 er ingen erstatning for sikkerhetskopiering. En feil ved kabinettet kan føre til at begge harddiskene krasjer og et virus kan slette data når disken er tilkoblet.

Et negativt element med Silverstone DS321 er støynivået. Støynivået vil til en viss grad være avhengig av harddiskene man benytter, men viftestøyen er også ganske høy.

Selv ved bruk av SSD-er, som er helt stille, overdøvet diskkabinettet undertegnedes kontor-pc med blant annet Intel Core i7 980X-prosessor, Radeon HD 6870-grafikkort, to kabinettvifter og vifte i strømforsyningen, samt en harddisk i maskinen i tillegg til SSD. Man kunne ønsket at Silverstone hadde hatt en temperaturstyring for viften slik at den kun kjørte på full hastighet når det var behov for det.

LES OGSÅ:

TEST: Silverstone EC02: Smartere USB 3.0-kort

Lagring