TEST: Store og raske harddisker

TEST: Store og raske harddisker

Test av ni modeller: Høy kapasitet eller best mulig ytelse? I det siste har det blitt flere elementer å vurdere når harddisk skal velges og bruksområde kan bli avgjørende. I tillegg begynner SSD å gjøre sitt inntog.

Mens Western Digital Caviar Green kan levere kapasitet på opptil 2 terabyte, har den ikke mer enn 5 400 o/min rotasjonshastighet – deres modell Velociraptor er bare på 300 gigabyte, men har til gjengeld en rotasjonshastighet på hele 10 000 o/min. Hva betyr det for ytelsen til den jevne bruker? Hvem er de raskeste harddiskene hensiktsmessig for, og er det spesielt ytelsestap i å gå for de mindre strømkrevende og mer stillegående «grønne» modellene produsentene har kommet med?

Kapasitet

Harddiskene vi her har testet finnes i en rekke forskjellige kapasitetsalternativer. Ytelsesmessig er det normalt ikke spesielle forskjeller mellom modellene, men mindre modeller vil i en del tilfeller ha lavere strømforbruk/varmeutvikling, lavere støynivå og lavere vibrasjonsnivå. Modellene med lavere kapasitet vil ha færre plater og lese-/skrivehoder.

Hvilken kapasitet man trenger blir naturligvis en individuell vurdering. Å kjøpe noe spesielt mindre enn 1 terabyte trenger i en del tilfeller ikke å være spesielt hensiktsmessig. For eksempel koster Samsung Spinpoint F1 cirka 700 kroner som 1 terabyte og 600 kroner som 750 gigabyte.

Slik har vi testet

For å teste harddiskene har vi benyttet en pc utstyrt med Intel Core 2 Duo E8200-prosessor på 2,66 GHz, 2 gigabyte DDR3-minne og hovedkort basert på Intels P45-brikkesett. Pc-en kjørte Windows Vista Ultimate.

Testprogrammene vi benytter er Futuremark PCMark Vantage, Intel IO Meter, Intel NPTK, Simplisoft HD Tach, EDF HD Tune, Crystal Disk Mark, Passmark Performancetest, samt skript vi selv har satt opp som benytter applikasjoner som MS Robocopy, Rarlabs WinRAR og Clam Antivirus. Hensikten med skriptet er blant annet fleroppgavekjøring basert på reelle applikasjoner.

I tillegg til å vurdere ytelsen gjør vi vurdering av støynivå, vibrasjoner, pris og eventuelle funksjonalitetsmessige elementer med harddisken.

Les om:

Lagring