TEST: Større nettlagring fra D-Link

D-Link DNS-343 støtter fire interne harddisker og tilbyr funksjonalitet ut over lagring på nettverket, men føles litt halvhjertet.

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere testet nettverksdisker fra D-Link med plass for en og to harddisker. Med DNS-343 sikter de litt høyere. Funksjonaliteten blir på mange områder som for de mindre enhetene, men ytelsen er litt bedre og det gis mulighet for høyere lagringskapasitet.

Harddisker

Enheten leveres uten harddisker og man kan benytte vanlige Serial ATA-harddisker. Hvilke harddisker man benytter vil ikke bety spesielt for ytelsen.

Harddiskene kan konfigureres som individuelle disker, JBoD, RAID 0, RAID 1 og RAID 5. Man kan også kjøre kombinasjoner av RAID 0/JBoD, RAID 1/JBoD og RAID5/JBoD på det samme disksettet. Vi tror imidlertid ikke dette vil være spesielt aktuelt for de fleste, men gir en mulighet for bedre kapasitetsutnyttelse mot at man delvis får dårligere feiltoleranse.

Med RAID 5 vil en harddisk krasje uten at man taper data. Data vil fortsatt være tilgjengelig med redusert ytelse, og når en erstatningsharddisk settes på plass vil gjenoppbygging av innholdet på denne starte.

Tjenester

Av medietjenester finner man iTunes-tjener og UPnP AV-tjener (ikke DNLA-sertifisert). For ftp-tjeneren er det ikke mulighet for kryptert innlogging, hvilket betyr at brukernavn og passord overføres i klartekst.

Enheten har en usb-port som kan benyttes for skriverdeling i nettverket. Det er ikke mulig å utvide diskkapasiteten eller ha sikkerhetskopifunksjonalitet mot usb-harddisk, noe mange andre enheter i dette segmentet tilbyr – og også mange i lavere segmenter.

D-Link leverer med programmet Memeo AutoBackup for sikkerhetskopiering av klienter. Programmet kan ta sikkerhetskopi mot nettverksdisken, samt lokalt tilkoblede harddisker og usb-minnepinner. Det er også støtte for Memeos nettbaserte sikkerhetskopieringstjeneste. Programmet gir mulighet for å lagre generasjoner av filer, samt å kryptere sikkerhetskopien hvis det er ønskelig. Man man velge ut kataloger eller hele disker som skal sikkerhetskopieres, eller man kan velge visse filtyper (dokumenter, bilder, mediefiler) og filer knyttet til for eksempel Outlook og Windows Mail. Programmet er for så vidt helt kurant i bruk, uten at vi har prioritert å gå så nøye inn på dets egenskaper i denne sammenheng. Man kan også oppgradere til Pro-versjonen av programmet, som gir økt funksjonalitet.

For enkelte typer statusinformasjon kan enheten sende e-post med informasjon, for eksempel ved lite diskplass, høye temperaturer og harddiskfeil. Det er imidlertid ingen god loggføring på enheten, hvilket kunne vært til hjelp ved feilsøking og for generell overvåking. For en enhet i denne klassen burde absolutt en systemlogg vært tilstede. Gjennom displayet i fronten på enheten kan også status for blant annet temperatur og disker gis, uten at vi tror så mange vil ha særlig stor nytte av displayet.

Ytelse

Ytelsesmessig ligger D-Link DNS-343 et godt stykke bak enheter som Synology DS408, Qnap TS-509 og Thecus N4100 Pro. Nå er imidlertid disse tre enhetene dyrere enn D-Link DNS-343. Thecus N4100 Pro er imidlertid bare marginalt dyrere.

Det kan være mer relevant å sammenligne med enheter som Qnap TS-409 og Western Digital Sharespace. Synology har også noen modeller som funksjonalitetsmessig er svært lik DS408, men som leverer ytelse mer i det segmentet som DNS-343 befinner seg i -- og som prismessig også er i det segmentet. Qnap og Synology blir funksjonalitetsmessig særdeles mye bedre enn denne D-Link-enheten og er også tildels rimeligere. Western Digital er funksjonalitetsmessig mer på linje med D-Link, men er mer brukervennlig.

Man skal også huske at hvis man benytter trådløst nettverk eller 100 Mbps kablet nettverk, samt at det ikke er snakk om at en rekke brukere skal ha tung trafikk mot enheten samtidig, vil nettverket i seg selv være en flaskehals for ytelsen. Vi tester imidlertid ytelsen med bruk av Gigabit Ethernet.

Ytelsesmessig er det ikke så mye som skiller D-Link DNS-323 fra Qnap TS-409 og Western Digital Sharespace. De dyrere enhetene fra Synology og Qnap blir i en helt annen divisjon ytelsesmessig -- i hvert fall så lange man benytter Gigabit Ethernet.

Konklusjon

Prisen er cirka 4 500 kroner inklusive mva. Dette er det samme som for eksempel Qnap TS-409 Pro som vi tidligere har testet, og som på det jevne er en veldig mye bedre enhet. Videre koster ikke-Pro-versjonen av TS-409 under 4 000 kroner. Forskjellen er at den mangler støtte for Active Directory og NFS, hvilket er funksjonalitet som for mange (de aller fleste) ikke vil være relevant å utnytte. Vi vet også at Qnap kommer med ny programvare for en rekke av sine enheter som vil forbedre brukervennlighet kraftig, og gi en del nye funksjoner. Synology CS407 kan også være et mer aktuelt alternativ.

Samtidig kan man sammenligne med Western Digital Sharespace, som også er en av de enklere firedisk-løsningene på markedet. Levert ferdig med to disker på 1 terabyte koster denne cirka 5 000 kroner og kan for en del være et bedre valg, og ikke minst rimeligere når man tenker på at prisen på 5000 inkluderer to harddisker.

D-Link DNS-343 er ikke et direkte dårlig produkt, men vi synes man får lite igjen for pengene sett opp i mot en del av konkurentene.