TEST: Superbillig backup med Jungle Disk

TEST: Superbillig backup med Jungle Disk

TEST: Med rekordlav dollar har amerikanske nettlagringstjenester blitt enda billigere. Jungledisk er en tjeneste for nettlagring og backup som virkelig imponerer.

Hvem hadde trodd at det var nettbutikken Amazon som ville være først ute av de store med å lansere en lagringstjeneste? Det hadde vært mer naturlig å tro at Google som med sine kraftige nettløsninger hadde kommet opp med noe liknende, eller Microsoft som utvikler databasesystemer som SQL Server.

Dette foregår bak teppet

Amazon S3 (Simple Storage Service) er navnet på en weblagringstjeneste som åpner Amazons lagringsinfrastruktur for hvem som helst (sannhet med modifikasjoner, mer om det senere). Vi snakker selvsagt ikke om hvilken som helst infrastruktur, men en av verdens største og mest avanserte databaseklynger som skalerer svært bra.

Tjenesten kan blant annet garantere: ubegrenset lagringsplass, oppetid på 99,99 prosent, god hastighet (ved blant annet plassering av noder i Europa i tillegg til noder i USA), høy sikkerhet og selvsagt særdeles gode «sikkerhetskopirutiner» (det tas egentlig ikke sikkerhetskopi, dataene er spredt over hele systemet).

Når det gjelder Google og Microsoft, har begge selskapene meldt sin interesse for dette lagringskonseptet. Google har allerede lansert en tjeneste de kaller Google App Engine, som tilbyr 500 MB lagringsplass. Microsoft på sin side er i betastadiet for tjenesten SQL Data Services, som kanskje ikke er en direkte konkurrent til S3, men som kan benyttes til samme formål.

Jungle Disk er en meget god sikkerhetskopitjeneste. Brukergrensesnittet i versjon 2.0 er kraftig forbedret.

Årsaken til at Amazon ikke er for hvem som helst, er fordi tjenesten krever gode utviklingskunnskaper. Det er viktig å være klar over at Amazon tilbyr kun et programmeringsgrensesnitt (API) mot tjenesten. Det betyr at et eventuell grafisk grensesnitt mot tjenesten må utvikles av tredjepartsutviklere. Og det er nettopp her Jungle Disk kommer inn. Jungle Disk er et program som med et grafisk brukergrensesnitt gjør Amazon S3 til en sikkerhetskopitjeneste. Nå som vi vet hvordan tjenesten fungerer er det på tide å se hvordan den fungerer i bruk.

Tjenesten i bruk

Jungle Disk er et kryssplattformprogram. Vi har testet Windows-utgaven i forbindelse med denne testen. En liten klientapplikasjon på rundt 1 MB lastes ned og installeres. Installasjonen gjør ikke så mye. Den tilordner lagringsplassen som en nettverksmappe i Windows Utforsker. Det er også slik den fysiske representasjonen av lagringsplassen er i Windows. Deretter må maskinen startes på nytt for å komme i gang.

Etter en omstart, vil klientprogrammet Jungle Disk Monitor dukke opp i oppgavelinjen. For å komme i gang med programmet, kreves det at du har en konto hos Amazon S3 og Jungle Disk. En konto hos Jungle Disk som koster 100 kroner kan droppes dersom du bare har tenkt å teste ut tjenesten, men kontoen hos Amazon S3 kommer du ikke utenom. Har du kjøpt noe av Amazon før, har du allerede en Amazon-konto og dermed også en S3-konto. Men du må logge deg inn hos Amazon, godkjenne lisensvilkårene for tjenesten, og i tillegg til dette gi Amazon myndighet til å belaste kredittkortet ditt. Har du handlet på Internett før, skal ikke dette være et problem.

Vi støtte ikke på noen problemer knyttet til registrering. Men applikasjonen hadde utvilsomt vært tjent med en automatisk veiviser som hadde tatt brukeren gjennom prosessen med registrering og oppsett fra selve applikasjonen. Slik det gjøres i den testede versjonen, veksles det mye mellom bruk av en nettleser og selve klientprogrammet. Det er litt forvirrende hvis man ønsker å sette opp en konto og komme i gang med sikkerhetskopieringen så raskt som mulig. Utviklerne lover bot og bedring og sier at dette er noe som kommer til å bli utbedret i forbindelse med den neste versjonen av klientprogrammet.

Du har tilgang til Jungle Disk-filene dine som en hvilken som helst annen nettverksdisk.

Noe av det første som slår en når man tenker på sikkerhetskopiering over web er naturligvis sikkerhet. Dette er noe både Amazon og Jungle Disk har tatt på alvor. Amazon har sikret S3-tjenesten ved hjelp av en tilgangsnøkkel id (access key ID) og en hemmelig nøkkel (secret key). Dette er to elementer som Amazon genererer for deg. Du må logge deg inn på din Amazon S3-side og hente disse verdiene og kopiere de inn i Jungle Disk-applikasjonen. Uten disse nøklene får du ikke kommet i gang med tjenesten. All kommunikasjon mellom din pc og Amazon S3 foregår over også den krypterte SSL-protkollen. Foruten dette kan du også kryptere filene dine før de sendes over nettet. Sikkerheten er med andre ord godt bevart. Bra.

På funksjonalitetssiden er vi også godt fornøyd med det Jungle Disk leverer. Det er ingen store mangler i forhold til hva man skal forvente av et bra sikkerhetskopiprogram. Vi nevner: manuell- og automatisk sikkerhetskopi, inkrementell/full sikkerhetskopi, og opprydding. Ettersom Jungle Disk benytter seg av internettilkobling, er det mulig å begrense opplastningshastigheten også.

Jungle Disk har ingen begrensninger når det kommer til lagringsplass. Den eneste begrensningen vi kjenner til, er at filer kan ikke være større enn 5 GB. Sikkerhetskopi av video som er større enn 5 GB er med andre ord uaktuelt.

Andre interessante tjenester

Det kan for øvrig legges til at Jungle Disk tilbyr en tilleggstjeneste som selskapet kaller Jungle Disk Pro. Tjenesten koster 5 kroner, og gir deg tilgang til filene dine via et web-grensesnitt fra nettleseren.

Jungle Disk støtter også Microsfots Windows Home Server. Vi har ikke testet denne funksjonen, men Jungle Disk opplyser på sin nettside at de har utviklet en tilleggsmodul for Windows Home Server som gjør at du kan ta sikkerhetskopi av dataene på en Windows Home Server. Med tanke på den lave prisen på tjenesten, virker dette som et fornuftig og bra tilbud.

Sikkerheten er godt ivaretatt. Jungle Disk kobler seg til Amazon S3 ved hjelp av SSL-tilkobling. Dessuten kan data som sendes krypteres.

Konklusjon

Om det er Amazon eller Jungle Disk som skal roses for tjenesten, vet vi egentlig ikke. Men det er ingen tvil om at det er samspillet mellom den rause prisingen på lagringsplass hos Amazon, og det gode grensesnittet fra Jungle Disk som gjør tjenesten oppsiktsvekkende god. Brukervennligheten på programmet er jevnt over god, men kunne ha vært ytterligere forsterket gjennom en automatisk veiviser som gjorde at man kom raskere i gang. Utover dette har tjenesten kun ett problem – og det er ikke knyttet til tjenesten selv en gang.

Det eneste problemet vi ser med tjenesten er opplastningshastigheten som mange nordmenn har tilgang til gjennom sitt bredbåndstilbud i dag. Dersom seriøse mengder av data skal lastes opp, vil det ta evigheter før sikkerhetskopieringsoperasjonen er ferdig. Dette betyr to ting:

For det første betyr det at tjenesten er uaktuell for de som stadig har veldig store datamengder de trenger sikkerhetskopi av. For det andre at man fortsatt ikke kommer unna lokal sikkerhetskopiering. Men betyr det også at vi ikke vil anbefale tjenesten til alle med ADSL-tilkobling?

Nei, det betyr ikke det. Sitter du på en linje med begrenset opplastningshastighet og har du tenkt å overføre moderate mengder med data, eller ønsker å ta sikkerhetskopi av de aller helligste filene dine, er tjenesten fortsatt brukbar og rimelig. Anbefales på det sterkeste.

Jungle Disk

Pris: Kr 100 kroner inkl mva, deretter ca. 75 øre per måned per GB lagret. 50 øre per gigabyte opplastet, 90 øre per gigabyte nedlastet. Ingen månedsavgift.

Internett: jungledisk.com

Pluss: Latterlig billig, enkel i bruk, bred plattformstøtte, ubegrenset lagringsplass, sikker

Minus: Kanskje litt krøkkete å sette opp og komme i gang med

Les om:

Lagring