TEST: Synology DS1010+: Stor, rask og fleksibel

TEST: Synology DS1010+: Stor, rask og fleksibel

DS1010+ kombinerer Synologys funksjonsrike programvare med høy ytelse og plass til fem interne harddisker.

Med plass til fem interne disker plasserer DS1010+ seg i segment med Thecus N5500 og Qnap TS-509 som vi har testet tidligere. Fem disker gir naturligvis mer diskplass, men det gjør det også mer aktuelt å utnytte diskløsninger som gir forbedret feiltoleranse, samtidig som man opprettholder høy lagringskapasitet. For de som ser behov for RAID 5+spare eller RAID 6 kan en løsning med fem disker være et bedre valg. Man kan ut overdet også kjøre RAID 0 og 1, separate disker eller JBoD. Lagringskapasiteten kan utvides via Synologys RX510-tilleggsmodul med plass for fem disker eller via eSATA- eller usb-harddisker. Funksjonalitet og ressursstyringsmulighetene er ikke like gode for eksterne disker som interne eller via RX5. Dette er for så vidt et element som gjelder de fleste NAS-ene. For eksempel vil en vanlig eksternharddisk framstå som en enkelt delt ressurs og man kan ikke opprette flere separate kataloger som er delt og hvor man individuelt kan styre tilgangsrettigheter.

Rask prosessor

DS1010+ er basert på Atom D510-prosessoren med to kjerner på 1,6 GHz og er utstyrt med 1 gigabyte minne. Man har fire usb-porter og en eSATA-port for eksterne disker, samt deling av usb-tilkoblet skriver og kommunikasjon med avbruddsfri strømforsyning. Den raske prosessoren legger ikke bare grunnlag for høy filoverføringsytelse, men også god ytelse når flee benytter NAS-en samtidig, og annen funksjonalitet på NAS-en utnyttes.

På overføring av større filer via Gigabit Ethernet så vi ytelsestall på mellom 90 og 100 megabyte i sekundet. I noen av våre tester går ytelsen også over 100 megabyte i sekundet, hvilket er imponerende. Ytelsen her er såpass høy at en del pc-er ikke vil klare å utnyttelse ytelsen fult ut på grunn av for lav harddiskytelse, for dårlig nettverkskontroller eller for dårlig nettverkssvitsj.

Programvaren til Synology er svært gjennomført når det kommer til funksjonalitet, og selskapet er absolutt en referanse for hva som er mulig for denne typen enheter. En ting er funksjonaliteten, men en annen ting er hvordan den i sin helhet er gjennomført. Å gå igjennom all funksjonaliteten vil kreve en flere siders artikkel alene. Man har webtjener med PHP og MySQL, samt webbaserte bildealbum og en enkel bloggløsning. Man kan imidlertid installere andre bloggløsninger om dette er noe man ønsker å bruke enheten til, for eksempel Wordpress. En rekke andre webtjenester er også tilgjengelig. Man har iTunes-tjener, UPnP AV/DNLA-tjener for streaming av video og musikk, iPhone-applikasjon for blant annet streaming av musikk og bilder fra enheten, nedlastingsklient for bittorrent, ftp, usenet og mer, e-post-tjener, brannmur, ruterfunksjonalitet, iSCSI, gode opsjoner for sikkerhetskopiering mot eksterne harddisker eller andre NAS-er, Apple Time Machine-støtte, ftp-tjener, webgrensesnitt mot filer og mye mer. Her anbefaler vi at man tar en titt på presentasjonen av DSM-programvaren på Synologys websider.

Funksjonalitet og brukervennlighet skal i tillegg bli bedre når versjon 3.0 av Synologys programvare er klar. Foreløpig har vi så vidt testet en betaversjon av denne, og det hele virker svært lovende og det er store endringer i brukergrensesnittet - endringer som vi tror flere andre aktører etter hvert vil prøve å kopiere.

Konklusjon

Det er klart at på enkelte områder kan funksjonaliteten være for dårligere enn en del brukere vil kreve for sitt spesialiserte bruksområde, men det er i det store og hele svært enkelt å komme i gang med enheten, og selv om det hele kan framstå som avansert og komplisert blir det i praksis overraskende enkelt. Funksjonaliteten er ellers i stor grad den samme på andre enheter fra Synology, men DS1010+ tilbyr ytelse nok til at flere tjenester kan benyttes aktivt samtidig, samt at man opprettholder god ytelse som ren lagringstjener.

Enheter som støtter fem disker har tradisjonelt vært en del dyrere enn enheter som støtter fire disker. Sett slik blir ikke DS1010+ spesielt dyrere enn det vi har sett tidligere og forskjellen ned til enhetene som støtter fire disker er liten. Og trenger man ikke mer enn fire disker kan man la en diskbrønn stå tom. For flere av RAID-nivåene kan man dessuten gjøre utvidelser av kapasiteten senere ved å sette inn en ekstra disk.

Alt i alt går DS1010+ inn i rekke av produkter fra Synology som har imponert oss.

Les om:

Lagring