TEST: Synology DS1511+ - Høy kapasitet, høy ytelse

TEST: Synology DS1511+ - Høy kapasitet, høy ytelse

Synology DS1511+ tilbyr plass til fem interne harddisker og svært høy ytelse. Dette kombineres med det tradisjonelle fra Synology - god brukervennlighet og god funksjonalitet.

Synology DS1511+ er en NAS (nettverksdisk) som er rettet mot både privatbrukere, hjemmekontor og mindre bedrifter/arbeidsgrupper - eller spesialiserte oppgaver i en bedrift ellers.

Harddisker

Det er plass til fem interne harddisker. Det benyttes standard 3,5-tommers Serial ATA-harddisker. Enheten vil av de fleste leverandører leveres uten harddisker. De fleste harddisker på markedet kan benyttes, men vi anbefaler at man sjekker Synologys kompatibilitetsliste for harddisker da det er enkelte modeller som ikke anbefales, eller kan gi komplikasjoner i visse konfigurasjoner. De samme harddiskene har de samme komplikasjonene hos andre produsenter. Det anbefales at det benyttes harddisker av samme type, men det skal også være mulig å bruke forskjellige disker i ett og samme oppsett. Harddisker med 3 terabyte lagringskapasitet er støttet.

En rekke forskjellige opsjoner for diskkonfigurasjon er mulig. Vi anser RAID 5 eller RAID 6 som det mest aktuelle å benytte. Det er mulig å sette opp flere RAID-oppsett, samt kjøre harddisker enkeltvis. F.eks. kan man ha fire harddisker satt sammen i RAID 5 og en enkeltdisk, eller tre disker i RAID 0 og to disker i RAID 1.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-559 Pro+ - Stor og rask NAS

Diskkapasiteten kan også utvides eksternt. DS1511+ tilbyr to eSATA-porter hvor man kan koble til eksterne harddisker eller Synologys DX510-moduler med fem harddisker. I tillegg har man fire usb-porter som også kan benyttes til eksterne harddisker.

Eksternt tilkoblede disker kan også benyttes for sikkerhetskopiering av innhold på NAS-en. Man kan også sikkerhetskopiere mot andre NAS-er eller replikere mot en annen Synology-NAS. Det er også støtte for Amazon S3 - en skybasert tjeneste for sikkerhetskopiering. Sagt at man benytter DS1511+ til sikkerhetskopiering av klienter i en småbedrift kan man i tillegg ta en sikkerhetskopi av sentrale data på NAS-en til en ekstern tjeneste. Vi kunne her ønsket at det kom støtte for flere tjenester. Naturligvis kan en del andre tjenester benyttes hvis dataene først går via en pc og så til sikkerhetskopieringstjenesten.

LES OGSÅ:

TEST: Thecus N4200 Pro - Avansert og rask NAS

Ytelse

DS1511+ er basert på Intels Atom D525-prosessor. Denne har to kjerner og en klokkefrekvens på 1,8 GHz. Dette legger et godt grunnlag ytelsesmessig. Dette handler ikke bare om filoverføringer, men også for utnyttelse av de tjenestene NAS-en tilbyr i tillegg - eller kombinasjonen av bruk av tjenester og filoperasjoner. Det er 1 gigabyte minne – også et sentralt element med tanke på tjenester som kan gjøres samtidig og en viss posjon benyttet som filbuffer hvis det er ledig minne for det. Minnemengden er mulig å øke til 3 gigabyte. Slik Synology utvikler sin progrmavare kan det også være bra å ha et ressursoverskudd - selskapet har en tradisjon til å legge til mer funksjonalitet etter hvert.

For administrasjon og bruk av tjenester i kombinasjon med filoperasjoner leverer enheten ytelse som forventet. Vi kan her gjerne sammenligne med andre enheter vi har testet i samme segment, som for eksempel Qnap TS-459/559-serien, Cisco NSS324 og Thecus N4200-serien.

Hvordan ytelsen vil være er avhengig av nettverket man har. Med Gigabit Ethernet oppgir Synology en filoverføringsytelse på opptil i overkant av 100 megabyte i sekundet. Dette er i samsvar med våre målinger. Men NAS-en har et videre overskudd som kan gi bedre ytelse om man har «det rette» utstyret.

Link Aggregation, eller 803.2ad og teaming som det også kalles, er en teknologi der man setter to nettverksgrensesnitt sammen for å gi økt ytelse. Dette kan på en måte sammenlignes med RAID 0 i diskkonfigurasjonsssammenheng.

LES OGSÅ:

TEST: Cisco NSS-324 - Rask NAS fra Cisco

Link Aggregation krever imidlertid at man har en svitsj som støtter teknologien, samt har pc med to nettverkskontrollere som støtter teknologien. Ifølge Synology skal man da kunne se lesehastighet på opptil 200 megabyte i sekundet. Såpass høy hastighet blir også avhengig av harddiskene man benytter. Når det gjelder disse "opptil"-tallene er man også avhengig av store filer - større sekvensielle operasjoner gir høyere ytelse enn operasjoner mot datasett med mange små filer.

Vi gjorde i våre tester forsøk på å teste med Link Aggregation. Dette fikk vi ikke til å fungere i den grad at vi kunne se økt ytelse mot én enkelt klient selv om to nettverkskontrollere med Link Aggregation-støtte ble benyttet. Vi hadde ikke nettverkskort av andre typer tilgjengelig i testøkeblikket som ga mulighet for å teste dette direkte. Gjennom å benytte begge nettverkskontrollerne kunne vi imidlertid se noe forbedring i henhold til bruk fra flere klienter. Lastbalansering kan i noen miljøer være en bedre mål med en slik løsning. Link Aggregation skal skal her kunne gi 2 Gbps mellom NAS og svitsj, og med en pc som også støtter det skal man få 2 Gbps også mot klient. Link Aggregation kan imidlertid være noe problematisk å sette opp med "tilfeldig" utstyr, og ønsker man en slik løsning trenger man også en svitsj som gir støtte for det - noe for så vidt vår HP ProCurve-svitsj skal ha, og ble konfigurert til å utnytte.

Les om:

Lagring