TEST: Synology DS214se: Overraskende kjapp NAS

DS214se er Synologys rimeligste for to disker.

Publisert Sist oppdatert

En NAS vil være en enkel løsning for å ha tilgang til sine filer fra flere pc-er og andre typer enheter – blant annet mobiltelefoner, nettbrett, smart-tv-er og mediespillere. Dette ikke bare i sitt nettverk hjemme, men også via internett.

Synology har på dette området – og segmentet som retter seg mot hjemmebrukere og små bedrifter - i en årrekke vært en av de ledende aktørene.

Selskapet har i senere tid lansert flere modeller i deres DS214-serien, der betegnelsen på slutten avslører at det er snakk om selskapets «2014-modeller». I den sammenheng har vi sett på den rimeligste av dem - DS214se.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-221: Liten multikunstner

To disker

Går man ned til plass til én intern harddisk får man rimeligere modeller fra Synology. Å ha plass til to disker har flere fordeler. Naturligvis gir det mulighet for høyere lagringskapasitet – opptil 8 terabyte med harddiskene som er i salg i dag.

Viktigere kan imidlertid muligheten for å kjøre RAID 1 være. Med RAID 1 blir de samme dataene lagret på to harddisker. Krasjer den ene disken, vil dataene fortsatt være tilgjengelig på den andre – og NAS-en vil fortsette å fungere tilnærmet normalt.

DS214se har i stor grad akkurat den samme funksjonaliteten som Synologys langt dyrere modeller. Det blir imidlertid noen naturlige begrensninger på enkelte områder. I DS214-serien finner man fire modeller: DS214, DS214play og DS214se. DS214se er den rimeligste og har en enkeltkjerneprosessor på 800 MHz og 256 megabyte minne. De andre modellene har raskere tokjerneprosessor og mer minne.

Videre har DS214se ikke elementer som USB 3.0, minnekortleser, hot swap-diskskuffer og en del andre maskinvaretilknyttede funksjoner man kan finne på noen av de andre modellene.

De to USB 2.0-portene man finner på DS214se kan blant annet brukes til deling av skriver i nettverket eller koble til eksterne harddisker som kan deles i nettverket eller benyttes for sikkerhetskopiering av data fra NAS-en.

Den enklere konfigurasjonen for DS214se gjør et stort utslag prismessig. Cirka 1200 kroner må man ut med for DS214se. Det er omtrent halvparten av hva neste modell i serien koster.

NAS-en leveres uten harddisker. Vi anbefaler at man velger diskmodeller som er på Synologys kompatibilitetsliste. Her vil blant annet harddiskene som Western Digital og Seagate har som er direkte rettet mot NAS-er være de mest aktuelle.

NAS-en kobles til nettverket via kabel, men vil også nås trådløst hvis den for eksempel er koblet til en wlan-ruter.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate NAS HDD - Seagate utfordrer Western Digital

Brukervennlig

Synology leverer sammen med Qnap og Asustor de mest funksjonsrike NAS-ene for SOHO-segmentet – altså NAS-er rettet mot mindre bedrifter og hjemmebrukere.

Programvaren kjenner vi godt fra før. Synology har et brukervennlig administrasjonsgrensesnitt som i stor grad har blitt kopiert av Asustor og Qnap. Å komme i gang med å bruke selv mer avansert funksjonalitet krever ikke all verdens forhåndskunnskap – verken om nettverk eller lagring.

I tillegg er det et imponerende spekter av funksjonalitet ut over bare lagring og deling av data i lokalnettverket. Her vil DS214se kunne være litt begrenset sammenlignet med de dyrere modellene – prosessor og minne setter begrensningene når flere tjenester skal tas i bruk samtidig. Det er ikke det at det ikke fungerer, men ytelsen blir til dels litt lav.

Av funksjonalitet i programvaren kan man trekke fram blant annet UPnP AV/DNLA-medietjener for streaming mot en rekke forskjellige typer enheter, webtjener med mulighet for PHP og MySQL, ftp-tjener med kryptert overføring, kryptert webtilgang til filer, antivirus for filer på NAS-en, Time Machine-sikkerhetskopiering for Mac OS X, iTunes-tjener, CloudStation for Dropbox-lignende filsynkroniseringsfunksjonalitet, VPN-tjener og mye annet.

LES OGSÅ:

Din egen skylagring

En del av funksjonaliteten er en direkte del av Synologys operativsystem, mens man i tillegg har installerbare tillegg – både fra Synology selv og fra tredjeparts utviklere. Mange av tilleggene som finnes er basert på å kjøre på NAS-ens webtjener – f.eks. Wordpress og andre bloggløsninger, bildegalleriløsninger med mer.

En del av funksjonaliteten vil kreve at NAS-en eksponeres mot internett. Dette innebærer naturligvis en viss risiko. Synology er blant aktørene som er relativt flinke til å oppgradere sin programvare. Likevel, her bør man følge litt med og påse at man ikke setter dører åpne i form av tjenester som ikke er sikret.

Ytelse

De litt begrensede ressursene for prosessor og minne gir visse begrensninger. Har man sett gjennom funksjonalitetslisten og ser at her er det mye som vil være aktuelt å utnytte ved siden av filtjener-oppgavene, bør man vurdere en noe kraftigere modell.

Ser vi på filoverføringsytelsen ble vi imidlertid overrasket sett opp i mot prisen. Synology selv oppgir overføringsytelse på opptil 102 megabyte per sekund for skriving og 58 megabyte per sekund for lesing. Dette stemmer egentlig godt overens med tallene fra våre egne tester. Tar man imidlertid i bruk for eksempel en tjeneste som skal indeksere og spille av musikkfiler på NAS-en, eller en bildegalleriløsning, ser man raskt at filoverføringsytelsen faller når disse belaster systemet.

Siden det ikke er støtte for USB 3.0 blir ytelsen for eksternt tilkoblede disker begrenset. Vi målte her lesehastigheten til cirka 22 megabyte per sekund og skrivehastigheten til 16 megabyte per sekund.

LES OGSÅ:

TEST: LenovoEMC StorCenter ix4-300d - Enkel nettlagring

Konklusjon

Synology DS214se kan for mange være et utmerket valg. Selv om slike NAS-er i dag byr på et hav av muligheter gjennom programvaren, vil det for mange være primært lagring i lokalnettverket som er det viktige. I hjemmesammenheng er det også sjeldent at man har flere veldig krevende filoperasjoner gående samtidig.

Med en prislapp på 1200 kroner for en NAS med plass til to disker, får man her god filoverføringsytelse. Naturligvis, er det i all hovedsak trådløst nettverk man benytter vil nettverket i seg selv gjerne være flaskehalsen. Men med boritmot 100 megabyte per sekund i lesehastighet får man også utnyttet Gigabit Ethernet godt.

Som sagt leveres NAS-en i utgangspunktet uten harddisker. To disker på for eksempel 2 terabyte hver vil i skrivende stund gi en totalpris på cirka 2500 kroner.

Misforstå oss ikke – ytelsen vil også være god nok til å utnytte en del av den ekstra funksjonaliteten som NAS-en har ut over vanlig lagring. Men da kan det være at man må ha litt ekstra tålmodighet. Man skal heller ikke så mye opp i pris for å finne modeller fra andre aktører med plass til to disker, der i hvert fall én disk på 2 terabyte følger med. Ytelsen og funksjonaliteten er nødvendigvis ikke like god, men for enkel lagring kan disse også gi mer for pengene for en del.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS 104 og 314: Netgears nye NAS-generasjon