TEST: Synology DS409+ og DS410J - To gode fra Synology

DS409+ og DS410J leverer begge god funksjonalitet og ytelse. Og prisen på sistnevnte bør man absolutt merke seg.

Publisert Sist oppdatert

Det er imponerende hva en NAS i dette segmentet etter hvert kan brukes til. Det å bare ha data lagret på nettverket blir hovedfunksjonen og de fleste enheter klarer dette på en god måte - forskjellene blir gjerne bare hastighet og opsjoner for sikkerhetskopiering. Det har imidlertid utviklet seg til å bli svært mange måter dataene kan aksesseres på, og hvordan en del type data kan settes i bruk. Man har tilrettelagte løsninger for at data skal kunne aksesseres når du er utenfor kontoret eller hjemmet, og det finnes løsninger for webbaserte bildealbum, streaming av mediafiler og mye mer.

I front av denne utviklingen har vi over flere år hatt Synology. De siste årene har selskapet sett større konkurranse fra blant annet Qnap om å levere de mest funksjonsrike og brukervennlige løsningene, men fortsatt kan man si at de på flere områder ligger så vidt foran.

LES OGSÅ: TEST: Thecus N5500 - Litt større NAS

Brukervennlighet er et stikkord i det hele. En NAS (Network Attached Storage), eller nettverksdisk som vi også kan kalle det, kan i utgangspunktet høres veldig avansert ut. Ser man på spesifikasjonene og en del av funksjonene kan nok en del raskt avfeie produktene i forhold til at de ikke tror de har kompetansen til å sette det opp. For mye av funksjonaliteten kan man si at man ikke ser behovene. Det er mye funksjonalitet som mange ikke trenger, men hvilken funksjonalitet som trengs trenger ikke være det samme for to brukere.

DS409+ og DS410J

På de aller fleste områder er Synology DS409+ og DS410J like. DS410J blir rundt 1 500 kroner rimeligere, og bakgrunnen for det er hovedsakelig at den har svakere prosessor, mindre minne og mangler støtte for eSATA. Det blir en del andre småforskjeller også, men de vil for de fleste være uten betydning. Full oversikt over forskjellene kan man se i denne tabellen fra Synology .

DS409+ rettes mot bruk i bedrifter, mens DS410J mer er rettet mot hjemmebruk - i hvert fall frontes det slik av Synology, men det er strengt tatt ikke en segmentering man skal henge seg så mye opp i.

Begge modellene har to vifter bak. Støynivået er imidlertid ikke spesielt å utsette på. Gjerne vil det være harddiskene man hører. Bruk av lavenergi-disker som for eksempel Western Digital Caviar Green eller Seagate Barracuda LP anbefales.

Det vi denne gangen har testet er modellene DS409+ og DS410J. Begge støtter fire interne harddisker, hvilket per i dag gir mulighet for opptil 8 terabyte lagringsplass - da uten bruk av et diskoppsett som gir økt feiltoleranse. For de fleste vil RAID 5 være det mest aktuelle å benytte på en slik lagringsenhet. Hvis en av de fire harddiskene krasjer vil alle data fortsatt være tilgjengelig. Den ødelagte harddisken kan nappes ut og erstattes - NAS-en starter da gjennoppbygging av dataene som var på den defekte disken, og etter at prosessen er ferdig vil man ha samme feiltoleranse for harddiskkrasj igjen. Under gjenoppbyggingen vil man oppleve noe dårligere ytelse og prosessen kan ta noen timer hvis man har store harddisker og mye data. I tillegg til RAID 5 støttes også 0, 1, 5, 5+spare og 6

I tillegg til interne diskene kan det også kobles til eksterne disker. Begge enhetene har to usb-porter som kan benyttes for eksterne harddisker, samt at DS409+ har eSATA-port for eksterne harddisker. Eksternt tilkoblede disker kan benyttes for å utvide lagringskapasiteten, men det er visse begrensninger sammenlignet med de interne diskene. For eksemel vil hele disken framstå som en delt ressurs - man kan ikke sette opp flere delte "kataloger" som igjen har individuelle tilgangsrettigheter.

Usb kan også benyttes til å dele skriver i nettverket. Kobler man til en multifunksjonsskriver er det kun skriverdelen man får utnyttet.

LES OGSÅ: TEST: Qnap TS-410: Rimelig firedisk-NAS

Tjenester

Å gå igjennom all funksjonalitet som disse enhetene tilbyr ville gitt en svært lang artikkel. Funksjonsspekteret er også såpass bredt at det ikke er alt vi har fått testet ut i praksis. De mest sentrale tjenestene vi kan trekke fram er blant annet:

Webstation: Webtjener basert på Apache gir muligheten til å publisere egne websider. Det er i tillegg støtte for MySQL og PHP, hvilket gir mulighet for å lage dynamiske websider, samt ta i bruk en del ferdige løsninger basert på dette. Blant annet er det muligheter for å installere Wordpress, Joomla og flere andre løsninger.

Surveillance Station 3: Tolv kameraer er støttet på DS209+II, fra en rekke forskjellige leverandører. Man kan altså sette opp sin DS209+II til å være en tjener for nettverkskameraer og man har en god del funksjonalitet rundt dette for å gjøre det mer effektivt i bruk til videoovervåking.

iSCSI: iSCSI er nok strengt tatt en funksjonalitet ikke så mange trenger, men som kan være aktuelt for en del. Man kan opprette et iSCSI-volum på nettverksdisken som klienter i nettverket kan koble seg til. Dette volumet blir formatert med det filsystemet man ønsker og vil under Windows framstå som en intern harddisk.

DNLA/UPnP AV: Synology har lenge støttet UPnP AV, som strengt tatt ikke har de store tekniske forskjellene fra DNLA. En del enheter, for eksempel medielinker, spillkonsoller, tv-er med mer, krever imidlertid DNLA-støtte for at det skal fungere. Synology har nå offisiell DNLA-støtte på plass, hvilket da skulle gi forbedret kompatibilitet for streaming av musikk og video til enheter som støtter det. Det er støtte for transkoding av en del lydformater, som for eksempel FLAC, AAC og OGG. Dermed kan disse spilles av på enheter som i utgangspunktet ikke støtter formatene.

iTunes Server: Musikken du har lagret på enheten kan aksesseres via «Delt bibliotek»-funksjonen i iTunes. Nytt nå er at kompatible videofiler også støttes.

LES OGSÅ: TEST: HP MediaSmart EX490: Smartere hjemmetjener?

FTP: FTP-tjeneren kan benyttes til å dele filer åpent, eller man kan sette opp rettigheter for hva det skal være tilgang til. Det er støtte for kryptert innlogging og overføring, noe relativt mange nettverksdisker fortsatt ikke støtter.

Filestation: Filestation gir via et webgrensesnitt tilgang til filene på nettverksdisken.

Photostation: Photostation består av flere deler. Man har en webløsning for bildealbum som er enkel i bruk. Bilder kan lastes opp via webgrensesnittet eller via nettverket kopieres til bildekatalogen. I tillegg inkluderer løsningen en enkel bloggløsning som er rask å komme i gang med.

Audiostation: Audiostation gir mulighet for avspilling av musikk via et webgrensesnitt. Løsningen er avhengig av at det er opprettet spillelister (m3u).

Skrivertjener: To skrivere kan deles ut i nettverket. Deler man en multifunksjonsskriver er det kun skriverdelen som kan utnyttes.

Downloadstation: Denne tjenesten gir deg mulighet til nedlastinger via blant annet Bittorrent og Usenet uten at du trenger å ha en pc påslått. Funksjonaliteten er langt fra like god som i klientene som til vanlig benyttes for nedlasting fra slike fildelingsløsninger, men for dem som ikke kan la pc-en stå og gå på oppgaven i lengre tid kan det være en praktisk løsning.

I tillegg finnes det en rekke tillegg som kan installeres. En oversikt kan man se her. Eksempler her er blant annet Squeezebox Server, Wordpress og Gallery.