TEST: Synology DS411J - Rimelig super-NAS

TEST: Synology DS411J - Rimelig super-NAS

Synology DS411J imponerer oss når man ser ytelse og funksjonalitet opp i mot prisen.

Tilbakemeldingene fra forhandlere viser at NAS-er med muligheter for RAID 5 er populære, både for hjemmebruk og i småbedrifter. For mange private brukere kan det være snakk om å erstatte en etter hvert større samling av eksterne harddisker med en mer praktisk løsning som enkelt kan aksesseres av alle brukerne hjemme, tas sikkerhetskopi til uavhengig av hvor i huset pc-en står, samt stå som tjener for musikk og filmavspilling på forskjellige enheter. I bedrifter kan det være snakk om en variert type bruk. For noen kan det være til sikkerhetskopiering av klienter i en liten bedrift, samt et felles lager av filer som forskjellige medarbeidere enkelt kan aksessere. Slik disse løsningene er lagt opp, trenger man ikke spesielt mye kompetanse for å komme opp å kjøre.

I stor grad har man sett to typer NAS-er med plass til fire harddisker: Raske og funksjonsrike, men med en høy pris - eller en del som er langt rimeligere, men med en brøkdel av ytelse.

Synology har et svært høyt antall NAS-modeller. Akkurat nå finner man både DS410-serien og DS411-serien ute hos forhandlerne. Forskjellene kan egentlig være små, og den «utgåtte» DS410-serien trenger heller ikke å være noe dårlig valg ut i fra de erfaringene vi har fra tidligere tester. DS411J er den rimeligste modellen i dagens firebrønnsserie fra selskapet, og også den tregeste. Men med en pris som starter på rett over 2 500 kroner - uten harddisker - hos de rimeligste forhandlerne får man svært mye for pengene. Levert med fire 1,5 terabyte-harddisker blir ikke prisen høyere enn cirka 5 000 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Synology USB Station 2 - Brukervennlig usb på nettet

Harddiskinstallasjon er ikke like smidig som hos en del av konkurrentene. Her må enheten skrus opp bak, deksel fjernes og harddiskene skrus fast i plastbraketter som igjen skrus fast med vanlige skruer i enheten. I praksis betyr det lite - de fleste av oss har ikke behov for å skifte ut disker spesielt ofte. Støynivået fra selve enheten er også bra, men naturligvis også avhengig av harddiskene man benytter.

RIAD 0, 1, 10, 5, 5+spare og 6 er støttet. Man kan i tillegg kjøre enkeltdisker eller kombinasjoner av oppsett. Eksterne disker kan kobles til via usb og det er også støtte for NTFS. Usb-disker kan benyttes til å øke kapasiteten eller sikkerhetskopiere data fra NAS-en. I tillegg til vanlig tilgang til delte kataloger er det også mulig å sette opp iSCSI.

God ytelse

Den store forskjellen mellom firedisk-modellene fra Synology er ytelsen. Funksjonaliteten er på de fleste områder den samme. Ytelsen henger ofte sammen med pris, som igjen gjerne bestemmer hvilken maskinvare som er i bruk. Synology benytter her en 1,2 GHz ARM-prosessor (uten flyttallsdel) og 128 megabyte systemminne. Ytelsen på større lese- og skriveoperasjoner målte vi på opptil henholdsvis 70 og 35 megabyte per sekund. Sett opp i mot pris er dette et veldig godt resultat.

Enheten håndterer også flerbrukeraksess relativt godt, eller kombinasjonen av en del annen funksjonalitetsbruk i kombinasjon med filoverføringer. Prosessoren er imidlertid ikke den beste når det kommer til bruk som transkoding i forbindelse med video, men dette er samtidig et bruksområde som for mange ikke er så aktuelt å benytte - de fleste vil ha en avspiller, i form av en stue-pc, medielink eller lignende, som har direkte støtte for medieformatet man benytter.

Les om:

Lagring