TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

DS710+ gir ytelse som en intern harddisk over nettverket.

For kort tid siden hadde vi en test av Qnaps TS-459 Pro, som er basert på Intels nye Atom-plattform for lagringstjenere. Dette var en NAS (Network Attached Storage) med plass til fire interne harddisker og den raskeste av Intels Atom-prosessorer for plattformen. Vi kunne konkludere med at ytelsen vi fikk var langt høyere enn det vi hadde sett i segmentet tidligere.

Mens Qnaps TS-459 Pro var basert på Atom D510-prosessoren med to kjerner på 1,6 GHz benytter DS710+ modellen D410. Dette er enkeltkjernevarianten av samme prosessor. Som vi skal komme tilbake til vil en kjerne mindre for mange kunne bety svært lite. Videre er dette en enhet med plass til to interne disker, men lagringskapasiteten kan utvides via eksterne disker. Ut over lagring tilbyr Synology som vanlig svært mye ekstrafunksjonalitet.

LES OGSÅ: TEST: Qnap TS-459 Pro - Rask Atom-NAS

Disker

Synology DS710+ har plass til to interne harddisker, hvilket i dag betyr opptil 4 gigabyte intern lagringsplass. I tillegg er det mulig å koble til eksterne harddisker via usb eller eSATA. Synology har også deres RX510, som er en ekspansjonsmodul basert på eSATA som passer til flere av deres NAS-er. Denne har plass til fem harddisker.

De interne harddiskene kan settes opp i RAID 0, RAID 1, JBoD eller som separate disker. RAID 0 vil gi best ytelse, men gevinsten sammenlignet med JBoD eller separate disker er marginal. Både RAID 0 og JBoD gir full kapasitetsutnyttelse. Ønsker man å være litt bedre sikret kan man kjøre RAID 1 slik at det samme innholdet legges på begge harddiskene. Krasjer den ene disken har man dataene fortsatt på den andre.

Data fra NAS-en kan sikkerhetskopieres ut på ekstern disk. Dette kan settes opp til å skje for eksemel hver natt. Eksternt tilkoblede harddisker kan ikke ha individuelle delte kataloger - hele harddisken blir delt ut og rettigheter kan kun styres på grunnivå for denne. For interne disker kan man opprette mange delte kataloger og sette rettigheter inviduelt for disse.

Synology leverer sine enheter uten harddisker. Dette gjør at man kan velge disk og diskkapasitet selv. Det finnes liste på deres websider over utprøvde diskmodeller. Vi vil for de fleste anbefale bruk av for eksempel Western Digital Caviar Green, Samsung EcoGreen eller Seagate Barracuda LP. Dette er harddisker der lav varmeutvikling og lavt støynivå er prioritert framfor ytelse. Ytelsen for diskene i seg selv vil sjeldent være noen større flaskehals i slike løsninger. Generelt kan vi også si at DS710+ er stillegående, men dette er også avhengig av harddiskene man velger å benytte. Harddiskene er svært enkle å sette inn i enheten.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Linkstation Mini - Kompakt nettlagring

Ytelse

Opp i mot andre todiskløsninger som vi har testet er DS710+ i en divisjon for seg selv. Videre er også ytelsen bedre enn for de andre Atom-baserte NAS-ene vi har testet. Riktignok er det en forklaring for det. De andre Atom-baserte NAS-ene har vi testet med RAID 5, ettersom det er diskkonfigurasjonen vi regner som mest aktuell for NAS-er med plass til fire eller flere harddisker. Med DS710+ har vi testet med RAID1. RAID0 vil være litt, men på det jevne marginalt raskere. RAID 0 og RAID 1 er en langt enklere oppgave for prosessoren enn RAID 5

Med kopiering av store filer via Robocopy fikk vi en skrivehastighet på 95 megabyte i sekundet og lesehastighet på 106 megabyte i sekundet. Dette er særdeles bra og vil kunne sammenlignes med en vanlig intern harddisk. Også på en del andre typer operasjoner vil man se ytelse tilsvarende det man har med en intern harddisk. Naturligvis, dette forutsetter at pc-en og NAS-en er koblet med Gigabit Ethernet. Benytter man wlan eller 100 Mbps Ethernet er det nettverket som vil være flaskehalsen.

Forskjellen mellom NAS-er med en og to prosessorkjerner kan man merke når flere tjenester tas i brukt aktivt, gjerne kombinert med filoverføringer. D410-prosessoren leverer imidlertid generelt svært god ytelse, og vi tror det for mange ikke vil være spesiell forskjell å merke mellom en NAS med Atom D410 med en kjerne og D510 med to kjener.

Tjenester

Programvaren til Synology er svært gjennomført når det kommer til funksjonalitet, og selskapet er absolutt en referanse for hva som er mulig for denne typen enheter. En ting er funksjonaliteten, men en annen ting er hvordan den i sin helhet er gjennomført. Å gå igjennom all funksjonaliteten vil kreve en flere siders artikkel alene. Man har webtjener med PHP og MySQL, samt webbaserte bildealbum og en enkel bloggløsning. Man kan imidlertid installere andre bloggløsninger om dette er noe man ønsker å bruke enheten til, for eksempel Wordpress. En rekke andre webtjenester er også tilgjengelig. Man har iTunes-tjener, UPnP AV/DNLA-tjener for streaming av video og musikk, iPhone-applikasjon for blant annet streaming av musikk og bilder fra enheten, nedlastingsklient for bittorrent, ftp, usenet og mer, e-post-tjener, brannmur, ruterfunksjonalitet, iSCSI, gode opsjoner for sikkerhetskopiering mot eksterne harddisker eller andre NAS-er, Apple Time Machine-støtte, ftp-tjener, webgrensesnitt mot filer og mye mer.

Det er klart at på enkelte områder kan funksjonaliteten være for dårligere enn en del brukere vil kreve, men det er i det store og hele svært enkelt å komme i gang med enheten, og selv om det hele kan framstå som avansert og komplisert blir det i praksis overraskende enkelt. Funksjonaliteten er ellers i stor grad den samme på andre enheter fra Synology, men DS710+ tilbyr ytelse nok til at flere tjenester kan benyttes aktivt samtidig, samt at man opprettholder god ytelse som ren lagringstjener.

For mer informasjon om Synologys programvareløsning anbefaler vi at man ser Synologys presentasjon av Diskstation Manager 2.

Konklusjon

For mange vil det være et sentralt problem med Synology DS710+ -- prisen. Cirka 3 800 kroner koster enheten, og i tillegg kommer harddisker. Vi kan på en måte forstå prisen -- ytelsen er meget god og Synology har svært god programvare. Våre praktiske erfaringer over lang tid med forskjellige Synology-NAS-er er også svært god.

For en del kan en Windows Home Server-maskin eller en rimeligere Synology-modell være et alternativ. For eksempel Synology DS410J har vi tidligere testet med gode resultater. Denne er for fire disker, men Synology leverer også DS210J som er for to disker. DS410J er imidlertid en god del rimeligere enn DS710+. Det man da betaler ekstra for er for de aller fleste ytelse, selv om det er enkelte funksjonalitetsmessige forskjeller - det er imidlertid små forskjeller, og forskjellene vil for mange være uten betydning i forhold til tjenestene de fleste vil bruke. DS210J eller DS410J vil heller ikke kunne levere den samme ytelsen - verken på filoverføringer alene eller for enkelte tjenester, samt kombinert bruk. For mange vil imidlertid fortsatt de være raske nok. DS409 vil være en annen mulighet - den er litt raskere og dyrere enn DS410J, men fortsatt rimeligere enn DS710+. Også dette er en enhet for fire disker.

For de som setter høy fokus på ytelse og klarer seg med to interne harddisker kan Synology DS710+ være et utmerket valg.

LES OGSÅ: TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega

Les om:

Lagring