TEST: Tre raske SSD-er

TEST: Tre raske SSD-er

Nye SSD-er fra Intel og OCZ imponerer ytelsesmessig. For mange kan den billigste være det beste kjøpet.

Flere og flere oppgraderer til SSD, og for mange er det nå ingen vei tilbake – har man først blitt vant til å jobbe med en pc med SSD, kan selv en svært kraftig pc føles treg hvis den er utstyrt med vanlig harddisk. Intel og OCZ er på det norske markedet aktørene som trolig selger flest SSD-er, og begge er nå klar med nye modeller.

Mens prisene på SSD-er en god stund lå veldig stabilt, har man nå sett en reduksjon i prisene samtidig som det har kommet en del nye modeller. En god 120-128 gigabyte-modell lå lenge på opp mot 2 500 kroner, mens disse nå kan fås ned i under 1 500 kroner. De raskeste SSD-ene på markedet i dette kapasitetssegmentet koster cirka 2 000 kroner.

LES OGSÅ:

Redusér ventetiden med SSD

Gammelt og nytt

Intel SSD 320 og SSD 510 er nye modeller, men rent kontrollermessig er det ikke helt nytt. Intel SSD 320 kan sees på som en oppgradering av Intels X25-M, som benytter Intels egen kontroller, mens SSD 510 er basert på en kontroller fra Marvell. Marvell-kontrolleren finnes i litt forskjellige versjoner som benyttes av flere aktører – blant annet Plextors M2S som vi testet for ikke så lenge siden. Selv om en kontroller i utgangspunktet er den samme, kan det være forskjeller i konstruksjonen, minneteknologien og styringsprogramvaren (firmware).

Modellene vi testet var på 160 gigabyte for SSD320 og 120 gigabyte for SSD 510. Man bør være oppmerksom på at det er visse ytelsesforskjeller mellom modellene – til dels store. For eksempel har den minste SSD 320-modellen, som er på 40 gigabyte, en skrivehastighet på 45 megabyte i sekundet. For 120 og 160 gigabyte-versjonene, som vi tror blir de mest populære, er skriveytelsen oppgitt til henholdsvis 130 og 165 megabyte i sekundet.

Toppmodellen på 600 gigabyte har en maksimal skrivehastighet på 220 megabyte i sekundet, mens 300 gigabyte-modeller er litt under dette. Maksimal lesehastighet er oppgitt til 270 megabyte i sekundet for alle for utenom 40 gigabyte-modellen, hvor det er 200 megabyte i sekundet.

Intel SSD 510 leveres med kapasitet på 120 og 250 megabyte i sekundet. Her vil maksimalytelsen være avhengig om pc-en støtter 3 eller 6 Gbps Serial ATA. Med 6 Gbps skal man etter spesifikasjonene få 450/200 megabyte i sekundet (les/skriv) for 120 gigabyte-versjonen og 500/315 megabyte i sekundet for 250 gigabyte-versjonen.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston HyperX Max USB 3.0 – Rask lomme-SSD

Ny Sandforce

OCZ Vertex 3 er basert på Sandforces SF-2200-kontroller. Dette blir etterfølgeren til den svært utbredte og raske SF-1200-kontrolleren, som vi har sett en rekke aktører benytte det siste året. Ytelsen vi ser med OCZ Vertex 3 vil på de fleste områder være sammenlignbare med andre SSD-er basert på samme kontroller.

Litt forskjell kan det være, og OCZ kommer også med en «Max IOPS»-utgave av sin Vertex 3. Denne er optimalisert slik at antall 4 kilobytes skriveoperasjoner SSD-en kan utføre per sekund er noe høyere. 4K-operasjoner har vært mye fokusert på i tester av SSD-er. Det er uten tvil et viktig ytelseselement, og gjerne viktigere enn hvem som har den høyeste maksimalhastigheten.

Foreløpig kan vi imidlertid si at så lenge man har kommet over et vist nivå, skal man ha et litt spesielt bruk for at man skal klare å merke noen forskjell. Vi har ikke testet Max IOPS-utgaven av Vertex 3, men stiller oss tvilende til at vi i praksis skal kunne få noen spesiell forskjell.

Vertex 3 leveres med kapasitet på 120, 240 og 480 gigabyte. 240 gigabyte-versjonen koster omtrent det dobbelte av 120 gigabyte-modellen, mens 480 gigabyte-modellen er rundt tre ganger så dyr som 240 gigabyte-modellen.

Les om:

Lagring