TEST: True Image 2010 Home - Mer enn sikkerhetskopi

TEST: True Image 2010 Home - Mer enn sikkerhetskopi

Acronis True Image Home 2010 bør dekke de flestes sikkerhetskopieringsbehov, og mer til, på en svært god måte.

Vi undrer oss egentlig litt over hvorfor Acronis har brukt «Home»-navnet på dette produktet. Joda, programmet er absolutt et svært nyttig verktøy for mange hjemmebrukere, men flere enn som så bør merke seg det - dette blir et program som også for bedriftsbrukere og it-avdelingen kan gjøre jobben. Når man sier jobben i entall kan det også bli feil, for True Image tilbyr mye mer enn bare sikkerhetskopiering. For undertegnede har det vel faktisk blitt slik at selve sikkerhetskopiering er det programmer har blitt brukt minst til. «Home» blir en betegnelse som kan antyde noe som er litt simpelt funksjonalitetsmessig, men dette gjelder definitivt ikke for True Image Home 2010.

Verktøykasse

Vi skal etter hvert komme tilbake til selve sikkerhetskopieringsaspektet, men først se på andre funksjoner. Som navnet tilsier er dette et program som kan lage bildefiler av partisjoner og harddisker. Dette er naturligvis noe som kan benyttes til sikkerhetskopiering, men til andre formål – for eksempel hvis man har installert operativsystem og de programmene man bruker kan man lage en bildefil man ved en reinstallasjon legger inn i stedet for å gjøre en tradisjonell reinstallasjon.

Andre nyttige verktøy som er en del av pakken er blant annet muligheten for å klone en harddisk eller partisjoner direkte over til en annen harddisk – for eksempel hvis man skal oppgradere til en større disk. Man har muligheten til å utføre sikker sletting av filer eller kataloger, eller formatere en hel harddisk slik at det ikke skal være mulig å gjenopprette data. Programmet tilbyr også veiledning for hvis man tar i bruk en ny harddisk i pc-en og er ukjent med partisjonering og formatering.

Sikkerhetskopi

For sikkerhetskopiering har man flere muligheter, og de kan også brukes i kombinasjon. Man kan lage sikkerhetskopi av en helt partisjon/harddisk, eller man kan velge ut kataloger. Man kan velge for eksempel sikkerhetskopi av kun e-post, for eksempel knyttet til Outlook og enkelte andre populære e-post-klienter.

Tar man sikkerhetskopi av en hel partisjon/harddisk kan også denne oppdateres inkrementelt, slik at kun ny/endrede filer blir lagt på nytt inn i diskbildefilen. Ønsker man å gjenopprette kun enkeltfiler kan disse hentes ut av diskbildefilen. Sikkerhetskopiering kan bli utført automatisk på oppsatte tidspunkt. Videre har man muligheten for «non-stop backup», som med noen minutters mellomrom oppdaterer en sikkerhetskopi. Man kan her velge å gå tilbake i tid hvis noe skulle skje med systemet eller med data på en partisjon som er satt opp med denne funksjonen.

Acronis tilbyr også en egen tjeneste for online sikkerhetskopiering som kan benyttes direkte fra programmet. Prisen er 4,95 euro per måned (eller 49,50 per år) for 25 gigabyte lagringsplass. Videre koster det 0,79 euro per måned for 5 gigabyte ekstra. Via en konto kan det tas sikkerhetskopi fra opptil fem brukere/pc-er, men for hver pc kreves det imidlertid separat lisens.


Man har full fleksibilitet for hvor sikkerhetskopier skal lagres. Man kan lagre på intern eller ekstern harddisk, usb-minnepinne, cd eller dvd, og via nettverket. Sistnevnte støttes for eksempel ikke av Windows Backup i Home-versjonene av Windows Vista og Windows 7. For sikkerhetskopiering på lokalt tilkoblet harddisk kan man sette opp et «beskyttet område». Fordelen med dette er at for eksempel et virus som sletter filer ikke da vil se sikkerhetskopien.

Programmet kan konvertere sikkerhetskopier fra Windows Backup til å bli brukt, samt også konvertere diskbildefiler til Virtual HD-filer som kan benyttes av flere programmer for virtualisering eller settes opp som tilkoblede drev under Windows 7, som også har mulighet for oppstart fra virtuelt drev. Det er også mulig å starte pc-en fra diskbildefiler i True Image-filformatet. Sikkerhetskopier kan lagres i enten True Images eget format eller som Zip, som dermed kan aksesseres uten at man trenger True Image.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Easy Store H340 - Rimelig Windows Home Server

Sikkerhetskopier kan passordbeskyttes og krypteres. Man kan blant annet også spesifisere maksimal hastighet for en sikkerhetskopi – for eksempel hvis man ikke ønsker at en større sikkerhetskopijobb skal gi store reduksjoner i ytelsen kan hastigheten settes ned. Dette kan gjøres både for kopi mot harddisk og mot nettverksdestinasjoner.

Angrerett

Gjennom funksjonen «Try&Decide» kan man utføre endringer på systemet, for eksempel installasjon av ny programvare, og så videre velge om denne endringen skal være permanent eller om man vil gå tilbake til opprinnelig oppsett. Tildels kan man si at slikt kan minne om System Restore-funksjonaliteten i Windows, men denne gjelder bare for systemkonfigurasjon, og ikke for filer på disk ellers. Dette blir en smart løsning for de som liker å eksperimentere eller vil være på den sikre siden når nye løsninger tas i bruk, eller det er programvare man er usikker på hensikten til...

Natruligvis blir Try&Decide og Nonstop Backup funksjoner som tar litt systemressurser, uten at det det nødvendigvis er spesielt merkbart på en moderne pc.

LES OGSÅ:

TEST: Stilig og sikker eksterndisk

Oppstartsmedie

Man kan klone harddisker, ta sikkerhetskopier av hele partisjoner og også gjenopprette data (foruten systempartisjon) direkte i Windows. Man kan imidlertid også lage en oppstarts-cd, eller en usb-minnepinne, som inneholder en del av funksjonaliteten. For eksempel kan denne brukes for å klone disker på et system der True Image ikke er installert eller for å gjenopprette en partisjon ut i fra en diskbildefil på en ekstern harddisk eller via nettverket. I tillegg til vanlige delte kataloger kan man koble seg til ftp-tjenere. Man kan også lage diskbilder og sikkerhetskopiere data og utføre sikker formaterting via oppstartsmediet.

Konklusjon

Sett all funksjonaliteten og hvordan den i praksis virker, samt brukervennligheten rundt det, kombinert med en lav pris, må vi si oss særdeles fornøyd med True Image Home 2010. Vi testet programmet under Windows 7 og det er riktignok ikke all funksjonaliteten vi har fått gått i dybden på i praksis, men i hvert fall for de mest sentrale funksjonene i henhold til sikkerhetskopiering og annen diskhåndtering må vi si oss svært fornøyde. Programmet er brukervennlig nok til at vanlige brukere kan bruke det, samtidig tilbys det funksjonalitet som mer avanserte brukere kan ha stor nytte av.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Story Station: 1500 til under 1000

Lagring