TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

USB 3.0-diskene fortsetter å gjøre sitt inntog, og Western Digitals My Book 3.0 er den raskeste vi har testet til nå.

Western Digitals første USB 3.0-harddisk leveres med kapasitet på 1 og 2 terabyte med 7 200 o/min rotasjonshastighet. Western Digital har her brukt sin raskeste standardharddisk – Caviar Black. Sammen med harddisken leveres også et USB 3.0-kontrollerkort for PCI Express til stasjonær pc. Som andre USB 3.0-disker er den også bakoverkompatibel med USB 2.0, og leverer på det området også samme ytelse som andre USB 2.0-disker.

Selve kabinettet følger designet Western Digital har brukt for My Book-serien de siste årene. Litt småendringer har det etter hvert blitt, men fortsatt er kabinettet i plast og gir ikke et spesielt eksklusivt preg, men vi har ikke spesielt å utsette på vibrasjons- eller støynivå. For tilkobling benyttes den nye mini-usb-kontakten for USB 3.0.

LES OGSÅ: GUIDE: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

Ytelse

Tidligere har vi testet USB 3.0-harddisker i dette segmentet fra Freecom og Buffalo. Freecom benyttet en harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet, mens Buffalo benyttet en 7 200 o/min. My Book 3.0 er raskere enn begge disse på de fleste områdene, og bakgrunnen er nok nettopp det at Western Digital benytter sin raskeste 7 200 o/min-harddisk med 64 megabyte hurtigbuffer og en raskere prosessor enn deres standardmodeller. Vi tror selskapet tenker som så at de som nå velger en USB 3.0-disk er nettopp de som er ute etter best mulig ytelse.

Det harddisken spesielt vinner på er den raske aksesstiden. Hvorvidt dette betyr noe blir avhengig av hvordan man bruker harddisken. Mange vil bruke en ekstern harddisk til noe større filer, for eksempel bildefiler på et par megabyte eller større, musikkfiler, video osv. for behandling av slike filer vil gjerne ikke aksesstid bety så veldig mye. Kjører man applikasjoner fra ekstern disk eller har annet bruk som innebærer mange aksessoperasjoner på grunn av mindre filer vil det få større betydning.

På det raskeste hadde vi i overkant av henholdsvis 100 og 80 megabyte på sekvensielle lese- og skriveoperasjoner. Dette er meget gode tall, selv om det ligger litt bak Buffalos modell.

Kontrolleren Western Digital leverer med harddisken er basert på den samme kontrollerbrikken fra NEC som de fleste (eller trolig alle) USB 3.0-løsningene på markedet nå bruker. Om andre USB 3.0-kontrollere vil kunne gi noe bedre ytelse gjenstår å få testet. Konklusjonen så langt er i hvert fall at kontrolleren gir meget god ytelse. Ved bruk av ekstern SSD har vi sett tall på opptil 170 megabyte via kontrolleren – dette kan imidlertid også være begrenset av styringselektronikken i diskkabinettet vi da benyttet.

Konklusjon

My Book 3.0 leveres med kapasitet på 1 eller 2 terabyte. Prisen på 1 terabyte-modellen er cirka 1000 kroner. Foreløpig har vi ikke sett noen pris i Norge på 2 terabyte-versjonen, men vil tro den vil være omtrent det dobbelte. Dette betyr at Western Digitals løsning er litt dyrere enn Buffalos i 2 terabyte-kapasitet, men man får med USB 3.0-kort og en litt raskere disk. For 1 terabyte-versjonen er prisene på linje med flere av USB 3.0-alternativene som er på markedet.

Med god ytelse, lavt støynivå og en ok pris kan Western Digital My Book 3.0 være et godt kjøp for dem som nå ønsker å gå for en framtidsrettet USB 3.0-løsning.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Drivestation HD-HXU3 - Rask USB 3.0-harddisk
LES OGSÅ: TEST: Freecom XS 3.0 - USB 3.0 fra Freecom

Lagring