Thunderbolt ypperlig for video, lyd og lagring

Thunderbolt ypperlig for video, lyd og lagring

Tilbehørsbransjen jubler over Thunderbolt. Særlig de som jobber med video, lyd og lagring er begeistret.

Intels nye høyhastighets-teknologi, Thunderbolt, omfavnes hett av tilbehørs- og programvareaktører innenfor lyd- og videoredigering samt lagringsløsninger.

Apple først ute

Som kjent var det Apple som var først ute til å lansere datamaskiner med Thunderbolt-kommunikasjon på opptil 10 gigabit per sekund (Gbps), med en fornyelse av hele den bærbare MacBook Pro-linjen i forrige uke.

Apple har da også vært en sentral samarbeidspartner for Intel i utviklingen av Thunderbolt.

De første eksterne diskene basert på Thunderbolt er kunngjort, selv om det vil ta noe tid før produktene blir tilgjengelig på markedet.

LES OGSÅ:

Her er nye MacBook Pro

Også innenfor videoredigering, en sentralt fagområde for profesjonell anvendelse av Mac, blir Thunderbolt møtt med lovord, selv om det ikke er kommet noen håndfaste produkter ennå som utnytter teknologien.

64-kanals lyd ute i felten

Endelig blir særdeles profesjonelle løsninger for lyd- og videoredigering tilgjengelig ute i felten i tilknytning til en vanlig bærbar pc, sier folk i bransjen.

- Nå kan du gjøre opptak med 32 eller 64 kanaler med bare én enkelt kabel koblet til en bærbar pc. For oss er dette revolusjonerende, og vi er veldig begeistret, sier markedsdirektøren hos Apogee Electronics, Sean McArther, til Macworld USA . Sammen med firmaets designsjef Lucas Van Der Mee gir han uttrykk for stor entusiasme overfor Thunderbolt.

Apogee leverer avanserte lydløsninger til musikk- og filmbransjen.

– Det vi er så begeistret for, er den utrolige båndbredden som Thunderbolt representerer, samtidig som det er veldig enkelt, like enkelt som FireWire og usb, sier Van Der Mee.

Bærbar med arbeidsstasjons-ytelse

Også Avid, kjent leverandør av profesjonell programvare for video- og filmredigering, trykker Thunderbolt til sitt bryst, selv om selskapet ikke vil si noe om konkrete planer for Thunderbolt-tilpassede produktlanseringer ennå.

– Thunderbolt gir brukerne en ytelse som man tidligere måtte benytte datamaskiner i arbeidsstasjons-klassen for å oppnå, sier produktsjef Max Gutnik hos Avid til Macworld USA.

LES OGSÅ:

Alt du må vite om Thunderbolt

– Her har vi ikke bare én, men to 10 Gbps-kanaler med multiprotokoll og kjedekobling over bare én kabel. Det er flott for alle som jobber med video- og lydløsninger på høyt nivå og vil få en positiv effekt på teknologibransjen. Avid er veldig begeistret for mulighetene som Thunderbolt vil by på, sier Avids talsmann.

Blant dem som har kunngjort konkrete produkter så langt, er diskprodusenten LaCie. Selskapet kommer med en ny versjon av sin eksterne Little Big Disk med støtte for Thunderbolt. Riktignok er hverken prisen eller leveringstidspunktet annonsert ennå, annet enn at disken ikke blir tilgjengelig før til sommeren.

– Ekstremt tiltrekkende

RAID-leverandøren Promise Technology har kunngjort at selskapet kommer med superraske RAID-diskløsninger i andre kvartal i modellserien Pegasus.

LES OGSÅ:

3D-programmet Maya 2011 lansert

– Ytelsen, med 10 gigabit per sekund, dobbeltkanal, overføring i begge retninger – alt dette er ekstremt tiltrekkende, sier produktsjef Billy Harrison hos Promise til Macworld USA om Thunderbolt-teknologien.

Selskapet vurderer til og med å lansere bærevesker for sine RAID-disker, ettersom mange av dem trolig vil bli brukt mot bærbare MacBook Pro-maskiner.

– Folk med små, mobile studioer og som bruker Final Cut, Adobe Photoshop, Maya 3D og andre applikasjoner som krever mye båndbredde, vil tjene mye på denne teknologien, sier produktsjefen.